O firmă de top își mută o fabrică din Germania în Oltenia. Sute de angajați vor fi recrutați începând din decembrie

0
Publicat:

O fabrică din Germania va lua locul firmei care în 2019 a obligat sute de angajați din Oltenia să-și caute de lucru departe de localitatea de domiciliu. Recrutările încep în decembrie, fabricca urmând să producă din luna aprilie a anului viitor.

O firmă care produce filtre a cumpărat fosta fabrică IAC din orașul Balș FOTO: C.F.
O firmă care produce filtre a cumpărat fosta fabrică IAC din orașul Balș FOTO: C.F.

Primarului orașului Balș, Cătălin Rotea, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că a fost mandatat să anunțe că o firmă de top din Germania a cumpărat clădirile fostei unități IAC (International Automotive Components) din oraș, urmând ca din aprilie să producă la Balș filtre pentru domenii variate.  

Vreau să anunț cu mândrie, cu bucurie, cu toate sentimentele de bine posibile pe care un om poate să le aibă, că de ieri avem un investitor nou la Balș: HENGST Filtration. O firmă multinațională, de nivel înalt, care ieri a cumpărat fabrica IAC, cu care am avut nenumărate întâlniri față în față, prin teleconferință, prin videoconferință. (...) Vorbim de o firmă înființată în 1958, în Westfalia, Germania, care este în primele trei din lume în domeniul filtrelor – auto, aer condiționat, medicale, tot ceea ce înseamnă partea de filtrare. O firmă care și-a relocat o fabrică din Germania pentru a veni în România, în Balș”, a spus Rotea.

Discuțiile pentru aducerea firmei în Balș au început în cursul lunii mai, a precizat primarul Cătălin Rotea, pentru „Adevărul”. Firmei i-a fost prezentată o schemă de sprijin aprobată cu trei ani în urmă, administrația bălșeană oferind o reducere de 50% la plata impozitelor pe terenuri și pe clădiri, ceea ce înseamnă pentru producătorul de filtre o economie de aproximativ 50.000 euro anual (reducerea se acordă timp de trei ani). 

Recrutările încep imediat 

Plecarea firmei IAC, cea care a activat în Balș timp de peste șapte ani, i-a obligat pe foarte mulți angajați să-și caute de lucru în alte localități, capacitățile de producție lipsind în orășelul de pe malul Oltețului.

O parte dintre angajații IAC au primit oferta de a lucra în continuare în țările în care a fost mutată producția de componente auto (IAC producea la Balș planșe de bord, panouri de portiere, capitonaje etc., pentru Ford, Jaguar, Volvo, Land Rover, Porsche etc.). 

Așa cum știți, în 2019, fosta fabrică IAC, din motive de business, a luat decizia de a pleca din orașul Balș. Și atunci primăria nu a făcut nimic. Nimeni din autoritățile locale nu s-au implicat la momentul respectiv ca să acorde vreo facilitate sau să-i convingă să nu plece. Și mulți oameni din Balș au fost nevoiți să plece prin Cehia sau prin Polonia și s-au întors, zic eu, destul de umiliți,  și-au căutat locuri de muncă prin alte părți: la Q Fort, pe la Pirelli, pe la Ford, și-și pierd vreo două-trei-patru ore din viață făcând naveta, (...) timp pe care ar putea să-l petreacă alături de familie, alături de copii”, a mai spus Rotea.

Recrutările pentru noua fabrică vor începe chiar de săptămâna viitoare, a mai precizat primarul orașului Balș, planul fiind ca primii 100 de angajați să fie selectați și să poată începe lucrul din ianuarie. Recrutarea va continua și anul viitor, primele filtre produse la Balș urmând să iasă din fabrică în luna aprilie a anului viitor. În doi ani numărul angajaților ar putea ajunge la 400, a estimat primarul.

SlatinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite