Mort în urma intoxicației cu toxină botulinică. Medic: „Nu există remediu“. Bărbatul mâncase pește gătit acasă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat de 58 ani, din județul Olt, a decedat la Spitalul Județean de Urgență Slatina. Diagnosticul, confirmat după decesul pacientului, a fost acela de intoxicație cu toxină botulinică. Bărbatul consumase pește gătit acasă.

Bărbatul a decedat la spitalul din Slatina FOTO: Alina Mitran
Bărbatul a decedat la spitalul din Slatina FOTO: Alina Mitran

Bărbatul a ajuns la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Slatina în 15 sepetmbrie 2022. Respira greu și tușea. A fost internat în secția ORL, însă a fost consultat pe parcursul internării de medici din mai multe specialități.

Pacientul a decedat în 21 septembrie 2022 în secția Terapie Intensivă, starea acestuia degradându-se, pe parcursul internării, de la o zi la alta.

„Este vorba de un pacient de 58 ani, din mediul rural, care s-a prezentat în 15 septembrie la Spitalul Slatina, a fost internat, și diagnosticul de deces, după autopsie, este stop cardio respirator și intoxicație cu toxina botulinică. Ancheta este în derulare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Olt, Gabriela Gogiu.

La DSP Olt se așteaptă și rezultatul altor probe recoltate, ancheta nefiind finalizată.

„Nu există niciun antidot pentru toxina botulinică în România”

Suspiciunea de intoxicație cu toxină botulinică nu s-a ridicat încă de la internare, spune reprezentantul SJU Slatina, medicul Bogdan Vătu. Starea pacientului se degrada de la o zi la alta, iar medicii spitalului au luat în calcul mai multe ipoteze.

În cele din urmă, din discuțiile cu membrii familiei pacientului, și după ce aceștia au spus că bărbatul consumase un preparat din pește pregătit acasă (dar din care, ar fi spus rudele, au mâncat mai multe persoane), s-a luat în calcul și intoxicația cu toxină botulinică.

Bărbatului i s-au recoltat probe în timpul vieții, însă rezultatele au fost disponibile după ce ce acesta murise în secția Terapie Intensivă.

„Un pacient internat de săptămâna trecută în spitalul nostru, cu stare generală alterată, care pe parcursul internării s-a deteriorat și în principiu nu găseam cauza. A fost consultat de mai mulți medici din cadrul spitalului nostru și s-a ridicat suspiciunea intoxicației cu toxină botulinică în urma discuției și cu familia acestuia, pentru că altfel era destul de greu să ne gândim și la diagnosticul acesta. S-au recoltat probe biologice care au fost trimise la „Matei Balș”, dacă nu mă înșel, pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii. Din păcate suspiciunea s-a confirmat, pacientul într-adevăr fusese diagnosticat cu toxină botulinică în urma consumării unei conserve de pește sau a unui preparat din pește, cred că făcut la dimiciliu. Pacientul a decedat în cadrul spitalului nostru, în secția de Terapia Intensivă. Din câte știu de la colegii din secția de Boli Infecțioase, nu există niciun antidot pentru toxina botulinică în România în niciun centru medical, s-au interesat de lucrul ăsta cât pacientul era în viață”, a declarat medicul Bogdan Vătu, pentru „Adevărul“.

Familia pacientului a făcut plângere în urma decesului bărbatului. De asemenea, Serviciul de Medicină Legală a fost sesizat, așa cum, de altfel, se întâmplă în toate cazurile de intoxicație cu toxină botulinică, a mai precizat reprezentantul SJU Slatina. 

Ce este botulismul. Produce paralizie musculară

Botulismul este o toxiinfecție alimentară severă, cauzată de cea mai puternică toxină cunoscută, toxina botulinică. Efectul produs este acela de paralizie musculară.

Neurotoxina este produsă de bacteria clostridium botulinum prezentă în mediul înconjurător (plante, sol, fructe, legume) și afectează atât omul, cât și numeroase specii de animale.

Există trei tipuri de botulism și toate reprezintă urgențe medicale, având potențial letal. Botulismul alimentar se produce prin ingestia alimentelor contaminate, la adulţi simptomele debutând de obicei după 12-36 ore de la consumul de alimente contaminate, conform site-ului www.bioclinica.ro.

Cel mai frecvent, „vinovate” sunt conservele alimentare, preponderent cele preparate în casă, insuficient sterilizate sau spălate, dar și carnea afumată preparată în casă, mezeluri, pește. Conservele contaminate pot avea capacul bombat, însă adesea alimentele arată perfect normal.

Prepararea la temperaturi de peste 70 grade Celsius este cea mai sigură metodă de a preveni acest tip de toxiinfecție alimentară extrem de gravă.  

Cât despre decesul pacientului de 58 ani produs la spitalul din Slatina, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Olt precizeacă că la acest moment este o anchetă încă aflată în derulare.

SlatinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite