Moarte suspectă a unui român în apropierea unui şantier din Italia. „Din ce trăia omul ăsta dacă nu este înregistrat că muncea pe nicăieri?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbatul a căzut în gol 5 metri şi s-a lovit de zidul unei clădiri vechi FOTO: La Nazione
Bărbatul a căzut în gol 5 metri şi s-a lovit de zidul unei clădiri vechi FOTO: La Nazione

Un bărbat de 48 ani, originar din judeţul Olt, a murit la începutul acestei săptămâni în apropierea unui şantier din Italia. Un sindicat ridică semne de întrebare privind prezenţa românului în zonă.

Gheorghe Diaconu, bărbatul de 48 ani care a decedat în 2 iunie, în localitatea Monterosso, din provincia La Spezia, după ce a căzut într-o râpă adâncă de 5 metri şi s-a lovit de zidul unei construcţii, este din localitatea Movileni, satul Bacea, judeţul Olt. Conform primarului comunei oltene, bărbatul lucra de aproximativ 20 de ani în Italia.

La momentul descoperirii trupului neînsufleţit, martorii au spus că bărbatul ar fi mers pe şantier să recupereze o scară pe care ar fi împrumutat-o muncitorilor, în zona în care s-a produs accidentul fiind două şantiere în lucru. Deşi nu s-a început imediat o anchetă având ca obiect un accident de muncă, un sindicat din Italia a ridicat mai multe semne de întrebare, conform publicaţiei românilor din Italia, Rotalianul, în urma acestei intervenţii un patron de origine albaneză fiind acum anchetat pentru ucidere din culpă.

 Românul ar fi fost, de fapt, muncitor la negru pe şantier, spun reprezentanţii sindicatului Fillea Cgil, desfiinţând ipoteza că românul ar fi mers acolo să ia o scară.

„Gheorghe Diaconu lucra ca zidar, dar nu este înregistrat că ar fi fost angajat de nicio companie, nu apare în nicio evidenţă la Cassa Edile (serviciu naţional de previdenţă socială pentru muncitorii din sectorul construcţiilor – n.r.). Nu înţelegem prezenţa lui Gheorghe acolo, într-o zi de sărbătoare. Pentru ce i-ar fi trebuit scara tocmai atunci? Cum puteţi demonstra că nu este un accident de muncă? A mers să ia scara din proprie iniţiativă sau cineva l-a trimis acolo? Lucra pentru o firmă care nu îi plătea contribuţiile la stat? Din ce trăia omul ăsta dacă nu este înregistrat că muncea pe nicăieri?”, a declarat Gianni Carassale, responsabilul filialei Fillea Cgil din La Spezia, conform Rotalianul. Publicaţia mai notează, citând Il Secolo XIX, că în 5 iunie carabinieri l-au înştiinţat pe titularul firmei de construcţii, un antreprenor albanez, că este supus unei anchete preliminare cu privire la decesul lui Gheorghe Diaconu, sub acuzaţia de omor din culpă. Ancheta s-ar putea extinde şi asupra martorilor iniţiali care au ascuns adevărul, cu scopul de a-l apăra pe patron.

Fiul bărbatului român, care la rândul său lucrează în Germania,  a plecat în Italia pentru a repatria trupul tatălui său şi pentru a stabili împreună cu un avocat dacă se constituie parte civilă în urma anchetei autorităţilor.

SlatinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite