“Marile afaceri” cu maşini de cusut germane, prezente din nou la Slatina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slătinenii care avertizaţi să nu se lase păcăliţi de anunţurile celor care promit sume ameţitoare pentru maşini de cusut germane... (Foto: Arhivă)
Slătinenii care avertizaţi să nu se lase păcăliţi de anunţurile celor care promit sume ameţitoare pentru maşini de cusut germane... (Foto: Arhivă)

Poliţia municipiului Slatina avertizează locuitorii oraşului, dar şi pe cei din localităţile învecinate, că a reapărut înşelătoria cu maşinile de cusut germane devenită deja franciză pentru escroci. “Băieţii deştepţi” promit credulilor sume imense pentru o maşină de cusut originală, între 40.000 - 45.000 de euro, dar scopul este cu totul altul, şi nu puţini au fost cei care au căzut victime propriei lăcomii.

Diriguitorii Poliţiei municipiului Slatina au decis că este cazul să preia iniţiativa într-o problemă care a reapărut de curând în oraş. Este vorba despre anunţurile aşa-zişilor “cumpărători” de maşini de cusut de provenienţă germană. Astfel, anunţuri precum „Colecţionar german, cumpăr maşini de cusut mărci germane: Singer, Kayser, Naumann, Durkop, Pfaff etc. Preţ: 40.000-45.000 euro. Plata pe loc”, după care se dă un număr de telefon mobil, au apărut în locuri publice pe raza municipiului Slatina.

Iar cetăţenii sunt imediat atraşi în această capcană ingenioasă pusă la punct şi perfecţionată de către cei care au făcut din aceasta o profesie. Desigur, principalul atuu este dat de sumele ameţitoare oferite de escroci. Dar ce se ascunde, de fapt, în spatele acestei afaceri ?

“Cetăţenii trebuie să ştie că nu trebuie în niciun fel să cadă în aceste capcane. Sunând la numărul de telefon menţionat în anunţul cu pricina, persoana necunoscută de la capătul firului vă va întreba pe dvs.,  proprietarul de bună credinţă al unei maşini de cusut germane, care este seria acesteia, apoi vă va îndruma să o căutaţi şi pe cea cu o serie apropiată (+/-1, n.a.). Pentru a vă ajuta, chipurile, să găsiţi mai repede cea de-a doua maşină de cusut, persoana necunoscută de la telefon se va oferi tot ea să vă furnizeze adresa ori un număr de telefon unde poate fi găsită. Dar aici apare şi explicaţia întregii afaceri: în cele mai multe cazuri, persoana de la care dvs., proprietarul de bună credinţă ai primei maşini de cusut, va trebui să cumpăraţi cea de-a doua maşină, se va dovedi a fi o persoană în vârstă sau cu handicap dintr-o localitate aflată la sute de kilometri de dvs., ce nu se poate deplasa de la domiciliu. Astfel că dvs., dacă veţi crede în continuare că puteţi primi banii oferiţi de aşa-zişii cumpărători (40.000-45.000 euro numerar, n.a.), nu veţi avea decât o soluţie: să cumpăraţi maşina de cusut de la persoana în cauză prin intermediul poştei, caz în care va trebui să trimiteţi, la o anume adresă, o sumă cuprinsă între 1.000 - 1.500 lei. Cum diferenţa dintre cele două sume este uriaşă, este lesne de înţeles de ce multe persoane au căzut deja în această capcană şi au rămas fără bani”, a declarat comisarul-şef Claudia Radu, purtător de cuvânt al IPJ Olt.

Dată fiind amploarea pe care afacerea cu maşinile de cusut a avut-o în ţară anii trecuţi, reprezentanţii Poliţiei recomandă cetăţenilor să nu dea curs anunţurilor de acest gen şi să solicite sprijinul autorităţilor deoarece, odată ce oamenii au apucat să dea banii ceruţi pe o maşină de cusut fără valoare, înşelătoria va fi foarte greu de dovedit în instanţă.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite