Magistraţii de la Olt se alătură azi grevei judecătoreşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şedinţele programate astăzi la Tribunalul Olt vor începe mai târziu decât de obicei... (Foto: Adevărul)
Şedinţele programate astăzi la Tribunalul Olt vor începe mai târziu decât de obicei... (Foto: Adevărul)

Judecătorii instanţelor din judeţul Olt se vor alătura mişcării de protest declanşate la nivel naţional faţă de situaţia de la Consiliul Superior al Magistraturii, care refuză de o lună să îi revoce din funcţie pe judecătorii Alina Ghica şi Cristi Danileţ. Astfel, şedinţele programate în această dimineaţă vor începe mai târziu decât de obicei.

Greva este una inedită în peisajul autohton deoarece legea interzice magistraţilor practicarea unei astfel de forme de protest, dar permite, însă, amânarea şedinţelor în aceeaşi zi în cazuri speciale. Situaţia confuză creată la nivelul conducerii Consiliul Superior al Magistraturii (CSM, care a refuzat revocarea din funcţie a judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ în urma votului în a acest sens a 1.600 de judecători, a forţat Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) să organizeze greva judecătorească de azi începând cu ora 8.30.

“Am discutat cu colegii mei şi aceştia au înţeles să se alăture acestui gest de protest naţional. Trebuie să menţionez că nu este vorba despre o grevă generală, ci doar de o amânare scurtă a proceselor programate astăzi, amânare ce poate varia între 15-30 de minute sau mai mult, intervalul fiind lăsat la latitudinea fiecărui magistrat”, a afirmat judecătorul Ionel Grigorie, purtător de cuvânt al Tribunalului Olt.

AMR a cerut CSM să pună capăt încercărilor de tergiversare a finalizării procedurii de revocare a celor doi membri aleşi deoarece nu este în puterea acestei instituţii să cenzureze votul exprimat de judecători. În acest sens, AMR a solicitat magistraţilor din ţară, într-o scrisoare deschisă postată pe siteul propriu, să dea dovadă de solidaritate în raport de activitatea Consiliului Suprem al Magistraturii şi să se alăture gestului de protest prin suspendarea şedinţelor de judecată pe perioada desfăşurării şedinţei de plen a CSM din această dimineaţă, când figurează înscrisă în ordinea de zi revocarea celor doi judecători anterior amintiţi, Alina Ghica şi Cristi Dănileţ.

Pentru ca greva să nu dureze prea mult, iar cetăţenii programaţi azi în procese să nu aibă de suferit, AMR a cerut plenului CSM să pună pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi a instituţiei la început discutarea revocării celor doi judecători, nu la final.

“Asociaţia Magistraţilor din România ia act cu îngrijorare, de tergiversarea procedurii de revocare din funcţie a membrilor aleşi în Consiliul Superior al Magistraturii - Alina Ghica şi Cristi Vasilică Dănileţ, ca urmare a sesizărilor adunărilor generale ale judecătorilor curţilor de apel şi judecătoriilor. (…) Dată fiind atitudinea de neacceptat a Consiliului Superior al Magistraturii faţă de colegii judecători care au hotărât revocarea, şi având în vedere dispoziţiile art. 1 alin. 2 din Legea nr. 317/2004, potrivit cărora membrii CSM răspund în faţa judecătorilor şi procurorilor pentru activitatea desfăşurată în exercitarea mandatului, solicităm tuturor magistraţilor solidaritate prin suspendarea şedinţelor de judecată pe perioada desfăşurării şedinţei de plen în data de 26.02.2013, ora 08.30 când figurează înscrisă pe ordinea de zi revocarea celor doi membri, pentru a avea posibilitatea de a urmări modul în care este respectată voinţa judecătorilor”, se arată în scrisoarea deschisă adresată de AMR către procurorii şi judecătorii din ţară.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite