FOTO  „Zestrea” pompierilor de la Olt s-a îmbogăţit cu o autospecială pentru accidente chimice şi biologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab” al judeţului Olt a prezentat, zilele trecute, la sediul cartierului general din Slatina, cea mai nouă maşină de intervenţie intrată în parcul auto al pompierilor. Este vorba despre o autospecială de cercetare pentru intervenţii nucleare, biologice, chimice, radiologice, achiziţionată prin intermediul unui proiect derulat cu fonduri europene.

Primii care au avut ocazia să vadă cea mai nouă autospecială de intervenţie au fost elevii din Slatina în cadrul programului „Şcoala altfel - Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, program derulat de Ministerul Educaţiei Naţionale. Oficial numită “autospecială C.B.R.N.” (iniţialele situaţiilor unde aceasta va interveni: Chimic, Biologic, Radiologic, Nuclear), maşina este de producţie autohtonă marca Dacia Duster, modificată.

„Autospeciala este destinată intervenţiei la accidente chimice, biologice, radiologice şi nucleare sau a unor atacuri teroriste cu substanţe periculoase - antrax, VX, soman etc. Aceasta are în dotare echipamente ultramoderne de detectare a substanţelor periculoase, dar şi de protecţie a personalului care intervine în mediul contaminat. Autospeciala va fi operaţionalizată imediat după finalizarea procedurilor de înmatriculare, ea urmând să intre în dotarea Detaşamentului de Pompieri din Slatina. Totodată, ea va interveni, desigur, pe întreg teritoriul judeţului şi, dacă situaţia o va impune, şi în alte zone ale ţării”, a declarat plutonier Alin Băsăşteanu, purtător de cuvânt al ISU Olt.

Autovehiculul si echipamentele montate pe aceasta au fost achiziţionate prin intermediul proiectului „EMERSYS - Pentru un sistem transfrontalier, integrat de detecţie şi proceduri armonizate de răspuns rapid la situaţii de urgenţe nucleare, radiologice, biologice, chimice”, proiect demarat în luna iulie 2013 şi la care Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă este partener. Proiectul este finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007-2013, cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi guvernele României şi Bulgariei. Valoarea totală a proiectului este de 5.848.903 euro, fonduri destinate cu precădere dotării cu echipamente specializate moderne pentru intervenţia la urgenţe nucleare, biologice, chimice, radiologice, soft-uri de calcul a riscului şi urmărilor accidentelor industriale, precum şi formării personalului de intervenţie din judeţele de la graniţa România - Bulgaria în vederea utilizării acestora.

Anul acesta, ISU Olt urmează să primească, în cadrul unui proiect derulat tot pe fonduri europene, dar în colaborare cu Consiliul Judeţean Olt, şi o autospecială pentru intervenţii la înălţime. Mai exact, valoarea totală a utilajelor care vor întregi „zestrea” pompierilor de la Olt anul acesta şi anul viitor se ridică la 1 milion de euro, sumă ce include zece autospeciale de intervenţie, aici intrând atât autospeciala pentru intervenţii la înălţime anterior menţionată, dar şi alte autovehicule pentru situaţii complexe/descarcerare/acordare prim-ajutor. Prin achiziţionarea noilor autospeciale de intervenţie datorită diverselor proiecte în derulare se va reuşi reducerea gradului de uzură a parcului auto al ISU Olt de la peste 60 % în anul 2011, la cca. 25 %. La ora actuală, ISU Olt are asigurate mijloace tehnice în proporţie de 75 % din necesar, iar mijloace de transport - 21 % din necesar.
 

Mai puteţi citi:

Două familii din judeţul Olt, sărăcite de incendii

Record incendiar absolut în judeţul Olt: Peste 100 de hectare mistuite de flăcări în câteva ore

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite