Record incendiar absolut în judeţul Olt: Peste 100 de hectare mistuite de flăcări în câteva ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zi de foc pentru pompierii din oraşul Scorniceşti, care, ieri, au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea mai multor incendii din zona de acoperire stabilită în interiorul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Matei Basarab” Olt. În ciuda acţiunilor pompierilor, au ars aproape 100 hectare teren, ceea ce reprezintă cea mai mare suprafaţă incendiată raportată la intervalul de timp de numai câteva ore, într-o singu

Ziua de marţi – 25 septembrie, s-a dovedit a fi una dintre cele mai grele pentru pompierii staţiei din oraşul Scorniceşti, judeţul Olt. Aceştia au fost solicitaţi să intervină în nu mai puţin de cinci incendii pentru a stinge trei incendii de vegetaţie uscată, în urma acestora au fost mistuite de flăcări mai bine de 100 de hectare de mirişti, vegetaţie uscată, mărăciniş, dar şi pomi fructiferi pe o suprafaţă de patru hectare. Aceasta reprezintă cea mai mare suprafaţă incendiată în judeţ, raportată la intervalul scurt de timp de numai câteva ore în care incendiile au avut loc într-o singură zi.

Prima intervenţie a avut loc la ora 14.15, în comuna Optaşi, unde un apel primit prin intermediul Serviciului Unic 112 a anunţat izbucnirea unui incendiu de vegetaţie uscată în zonă. La locul intervenţiei s-a deplasat o autospecială pentru lucru cu apă şi spumă, militarii intervenind preţ de aproximativ patru ore pentru stingerea celor peste 25 de hectare de vegetaţie cuprinse de flăcări şi reuşind să stingă incendiul în limitele găsite.

Incendiu devastator în comuna Sârbii Măgura

La aceeaşi oră - 14.17, un alt apel de urgenţă a anunţat izbucnirea unui incendiu de vegetaţie uscată care s-a propagat la două gospodării şi la o societate comercială de pe raza comunei Sârbii Măgura. Cu toate eforturile militarilor, care au acţionat aproape trei ore pentru stingerea incendiului cu o autospecială pentru lucru cu apă şi spumă, au ars totuşi zece hectare de vegetaţie uscată, circa 45 de hectare mirişte şi s-au degradat 200 de tone îngrăşăminte chimice aparţinând unei societăţi comerciale.

Pompierii au fost ajutaţi şi de localnici...

CLICK pe poze pentru GALERIE FOTO !!!

De asemenea, au ars cinci hectare de vegetaţie uscată şi pomi fructiferi pe o suprafaţă de patru hectare aparţinând unui localnic, Petru S. Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită de pompieri ca fiind folosirea focului deschis în spaţii deschise, focul propagându-se de la un incendiu de vegetaţie uscată.

Amenzi dure pentru incendiatori

Tot marţi – 25 septembrie, orele 18.40, pompierii din Scorniceşti au intervenit în satul Ciocăneşti, comuna Bărăşti, pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată. Intervenţia a durat aproximativ o oră şi jumătate, fiind mistuite de flăcări aproximativ 25 de hectare de vegetaţie uscată şi mărăciniş.    

Reprezentanţii I.S.U. Olt au ţinut să avertizeze populaţia că arderea miriştilor, a resturilor vegetale, gunoaielor şi deşeurilor se face numai pe baza permisului de lucru cu foc după ce a fost informat, în prealabil, Serviciul privat/voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate. De asemenea, primăria trebuie anunţată şi ea de intenţia de ardere.

“Persoanele depistate că incendiază mirişti, dar nu numai, sunt pasibile de amenzi ce variază între 1.000 şi 2.500 lei. La aceste amenzi se adaugă alte sancţiuni punitive aplicate de Garda de Mediu: 3.000-6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv 25.000-60.000 lei pentru persoanele juridice”, a declarat plutonier Alin Băsăşteanu, purtător de cuvânt al ISU Olt.



Ai aflat ceva interesant, ai un pont ori ai pozat sau filmat ceva ?... Scrie-ne pe adevarul_de_slatina@yahoo.ro !

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite