FOTO VIDEO  Slătinenii, “salvatori” pentru o zi de Ziua Pompierilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Efectivele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Matei Basarab" Olt au sărbătorit Ziua Pompierilor la Slatina alături de locuitorii urbei. Practic, manifestările de sâmbătă – 13 septembrie au fost împărţite în două categorii: oficialităţile au participat la discursurile de rigoare ţinute într-o sală de şedinţe, iar slătinenii au inspectat tehnica şi echipamentele de intervenţie comasate în aer liber pe platoul din faţa Prefecturii Olt.

Sute de locuitori ai Slatinei, aflaţi sau nu întâmplător prin zona sediului Prefecturii Olt, au avut ocazia, sâmbătă - 13 septembrie, de a vedea îndeaproape şi chiar de a inspecta utilajele, tehnica şi echipamentele de intervenţie ale pompierilor. Acest lucru s-a întâmplat ca urmare a faptului că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) ”Matei Basarab” Olt aniversează, la data de 13 septembrie, împlinirea a 166 de ani de la cel mai important moment din tradiţia armei pompierilor - lupta eroică purtată la 13 septembrie 1848 de către pompierii din Bucureşti împotriva trupelor otomane venite să înfrângă mişcarea revoluţionară română. Începând cu anul 1953, ziua de 13 septembrie a fost declarată oficial Ziua Pompierilor din România.

În acest sens, ISU Olt a adus pe platoul din faţa Prefecturii Olt din Slatina o parte dintre autospecialele de intervenţie, acestea ajungând rapid să acapareze atenţia tuturor, dar în special pe cea a copiiilor. Aceştia şi-au luat inima în dinţi şi au ţinut cu tot dinadinsul să inspecteze personal maşinile mari şi roşii ale pompierilor. Faptul că întreaga dotare a autospecialelor de intervenţie a fost prezentată şi ea vizitatorilor de către pompierii transformaţi pentru câteva ore în “ghizi” a contribuit la succesul acţiunii. Majoritatea celor care au vizitat tehnica pompierilor au vrut să imortalizeze momentele, astfel că flash-urile telefoanelor mobile şi ale aparatelor foto au fost puse la treabă din plin. Vizitatorii au primit, totodată, şi informaţii utile privind măsurile de prevenire a situaţiilor de urgenţă.

Personal specializat al ISU Olt a prezentat celor prezenţi sâmbătă – 13 septembrie, la expoziţia organizată pentru “Ziua Pompierilor” de la Slatina, şi diverse tehnici de salvare-resuscitare valabile în mai multe situaţii mai mult sau mai puţin extreme. Câinile-salvator devenit un simbol al pompierilor olteni - nimeni alta decât Mera, antrenată la Centrul Chinologic de la Sibiu pentru salvarea supravieţuitorilor de sub dărâmături, a fost şi ea alături de “colegii de muncă”. Ca de obicei, Mera a fost partener perfect de poze pentru sute de copii şi nu numai.

Slătinenii au fost încântaţi de acţiunea pompierilor: “Îmi place că prezintă tuturor lucrurile pe care le folosesc, şi maşinile şi ce mai au ei în dotare. Asta arată că, încet-încet, ieşim din carapacea aceea cu care am fost obişnuiţi să ţinem totul după gard doar pentru noi. Eu am venit cu nepoţii şi le place la nebunie, nu ar mai pleca de aici aşa sunt de veseli. Acţiunile pompierilor de genul ăsta îi apropie de oameni şi mai mult şi este bine, ar fi bine să nu întrerupă acţiunile acestea niciodată”, a spus unul dintre slătinenii care, sâmbătă, au vizitat echipamentele ISU Olt.

Slătinenii, invitaţi să sărbătorească alături de pompieri

În vreme ce, afară – în aer liber, echipamentul de intervenţie al pompierilor olteni se afla "sub lupa" a sute de vizitatori de toate vârstele, oficialităţile locale şi judeţene participau la o altă manifestare derulată cu acelaşi prilej în incinta sălii de şedinţe a Consiliului Judeţean din imediata apropiere a sediului Prefecturii Olt. Aici s-au rostit discursuri şi s-au acordat diplome aniversare instituţiilor publice ce au sprijinit activitatea ISU Olt în ultimul an, dar şi cadrelor militare în rezervă.

“Aşa cum sperăm că i-am obişnuit deja pe locuitorii municipiului Slatina de câţiva ani încoace, am vrut să aniversăm şi de această dată Ziua Pompierilor alături de cei cărora ne-am dedicat activitatea de zi cu zi. Astfel, sâmbătă – 13 septembrie, începând cu ora 11.00, locuitorii capitalei judeţului au iarăşi ocazia de a vedea o parte semnificativă din echipamentele pe care noi le folosim în situaţiile de intervenţie unde suntem solicitaţi. Îi aşteptăm pe toţi să vină şi să sărbătorească alături de noi această zi specială pentru noi”, a afirmat plutonier Alin Băsăşteanu, purtător de cuvânt al ISU Olt.

Mai puteţi citi:

Marţi – 13, porţi deschise la pompierii din Slatina

FOTO  „Zestrea” pompierilor de la Olt s-a îmbogăţit cu o autospecială pentru accidente chimice şi biologice

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite