FOTO  Localităţi din judeţul Olt, afectate de noul val de inundaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noaptea de miercuri spre joi s-a dovedit a fi una “albă” pentru pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Matei Basarab” Olt. Aceştia au fost chemaţi să intervină pe raza mai multor localităţi din judeţ din cauza precipitaţiilor ce au căzut non-stop în ultimele zile. Militarii salvatori au acţionat cu tot ce au avut la îndemână pentru a salva vieţi şi case.

De fapt, peste 150 de pompieri militari, sprijiniţi de echipaje ale Poliţiei Olt, Jandarmeriei Olt şi membrii ai Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, au fost angrenaţi, în ultimele 24 de ore, în mai multe misiuni de limitare a efectelor produse de ploile torenţiale căzute în majoritatea localităţilor judeţului. Prin intermediul telefonului unic de urgenţă “112” s-au înregistrat aproape 400 de apeluri prin care populaţia a solicitat ajutorul autorităţilor pentru diverse situaţii de urgenţă, 113 apeluri telefonice au fost pentru intervenţii la inundaţii, la acestea acţionând echipaje ale I.S.U. Olt şi Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă ale localităţilor afectate.

În timpul intervenţiilor, autorităţile au salvat şi vieţi umane. Unul dintre cazurile speciale s-a înregistrat în Slatina, unde, pe o stradă de la marginea oraşului, o femeie în vârstă de 100 de ani a fost salvată în ultimul moment.

“Pompierii de la Detaşamentul Slatina, în timp ce interveneau pentru asanarea apei din anexe şi locuinţe în Slatina, au fost solicitaţi să se deplaseze pe strada Grădiştei, unde un apel telefonic dat pe numărul unic <<112>> a anunţat că aici locuieşte o bătrână în vârstă de 100 de ani, cu probleme medicale, cu care rudele nu pot lua legătura. Echipajul nostru s-a deplasat la locuinţa indicată unde au găsit în curte apă de aproximativ un metru. Uşa locuinţei era blocată, femeia fiind găsită într-un dormitor, lângă patul din cameră - în apă, până la nivelul genunchilor. Pompierii militari au spart geamul camerei, au deblocat uşa casei şi au reuşit să ajungă la bătrână. Pacienta a fost preluată de echipajul SMURD sosit în sprijin şi transportată, în stare conştientă, cu hipotermie uşoară, la Spitalul Judeţean din Slatina”, a declarat plutonier Alin Băsăşteanu.

Prizonieri ai apelor într-un tractor

O altă intervenţie de salvare a pompierilor a avut loc în comuna Osica de Jos, unde trei persoane au fost surprinse de viitură în timp ce se aflau într-un utilaj agricol. Pentru salvarea acestora au intervenit pompierii de la Garda din localitate, dar şi cei de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din comună. Cu ajutorul unei bărci pneumatice, femeia şi cei doi bărbaţi blocaţi în utilaj au fost extraşi din locul unde se aflau prizonieri ai apelor şi transportaţi într-un loc amenajat de administraţia locală; ulterior, persoanele menţionate s-au întors la locuinţele lor.

Pompierii militari şi civili din judeţ au mai acţionat şi pentru evacuarea a 22 de persoane din localităţile Priseaca, Teslui, Găneasa şi Piatra-Olt, acestea fiind cazate ulterior la rude. Echipajele ISU Olt au mai acţionat şi pentru evacuarea a 98 de animale în comuna Teslui.

Şi în cursul zilei de astăzi a fost nevoie de ajutorul pompierilor. La ora 13.00, un număr 30 de pompieri militari interveneau încă cu motopompe transportabile şi remorcabile şi ejectoarele pentru ape mici din dotarea autospecialelor pentru asanarea apei accumulate în curţile şi anexele gospodăreşti din oraşele Balş şi Scorniceşti, precum şi în comunele Morunglav, Osica de Jos şi Icoana. 

"În total, la dispeceratul ISU Olt s-au primit apeluri telefonice din 33 de localităţi ale judeţului pentru intervenţii de asanare a apei din curţi, grădini, anexe si locuinţe", au precizat oficialii ISU Olt. De asemenea, noaptea trecută, apele revărsate au afectat 15,3 kilometri de străzi comunale; 9,5 kilometri drumuri comunale; 4 kilometri de drumuri judeţene, 380 hectare teren agricol, 47 de locuinţe, 583 curţi şi grădini, 20 de fântâni şi cinci poduri.
 

Mai puteţi citi:

FOTO  Autorităţile de la Olt, din cod portocaliu în cod portocaliu

FOTO S-a rupt cerul în judeţul Călăraşi. 22 de gospodării, sub ape

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite