FOTO Cele mai “bombardate” trotuare din Slatina, la un pas de a deveni istorie
0Proiectul Primăriei Slatina de reabilitare a zonei delimitate de străzile Cornişei – Viorelelor - Spitalul Judeţean, aflată la intrarea în oraş dinspre Piteşti, a fost aşteptat cu multă nerăbdare nu doar de către locatarii din acest perimetru, dar şi de miile de slătineni ce străbat trotuarele uneia dintre arterele anterior menţionate. Până la finele lunii mai, întreaga lucrare va fi terminată, iar imaginea întregii zone se va schimba definitiv.
Asfaltări, reproiectări de locuri de parcare şi amenajări de spaţii verzi, toate acestea au fost cuprinse în cadrul lucrării de reabilitare a zonei delimitate de străzile Cornişei – Viorelelor - Spitalul Judeţean Slatina. După o amânare constantă a lucrărilor ce ar fi trebuit să înceapă în vara anului trecut, proiectul a demarat abia în luna noiembrie. Primăria a fost nevoită să amâne începerea lucrărilor din cauza nelipsitelor contestaţii ale perdanţilor, iar, acum, numără, practic, zilele care au mai rămas până la finalizarea proiectului.
“Dacă lucrurile ar fi decurs normal, adică nu ar fi existat contestaţii, lucrarea aferentă reabilitării străzilor Cornişei – Viorelelor – Spitalul Judeţean ar fi trebuit să fie deja finalizată la acest moment. Dar a trebuit să aşteptăm rezultatul autorităţilor superioare privind soluţionarea contestaţiilor licitaţiei, autorităţi care ne-au dat dreptate, şi, astfel, totul a început cu stângul. Din fericire, cei care au lucrat în zonă s-au mişcat repede, nu au fost pe şantier doar de când a început să se încălzează, ci şi în timpul iernii când se putea lucra, iar, acum, suntem optimişti să proiectul va fi terminat până la 31 mai”, a declarat primarul municipiului Slatina, Minel Prina.
“Aşteptăm să termine de aranjat trotuarele nenorocite de la strada principală”
Locatarii blocurilor din perimetrul unde se derulează lucrarea aşteaptă şi ei cu nerăbdare finalizarea proiectului şi, cu toate că mai sunt de efectuat anumite etape, se declară mulţumiţi de ceea ce s-a făcut până acum.
„Locuiesc în zonă din 1985 şi vă spun cinstit că am aşteptat, nu doar eu – ci toţi de pe aici, să ni se modernizeze şi nouă zona asta că era vai de ea. Fiind la marginea oraşului, adică reprezintă un fel de carte de vizită pentru oricine intră în Slatina dinspre Piteşti sau Bucureşti, ne-am aşteptat ca Primăria să aibă în atenţie această zonă de mai mult timp, dar uite că le-a luat ani până să îşi aducă aminte şi de noi. Oricum, tot este bine că s-a făcut şi acum. Deja arată altfel, după cum se poate vedea, faţă de acum câteva luni numai: s-au asfaltat trotuarele şi străduţele din spatele blocurilor, s-au aranjat locurile de parcare şi aleile. E mai frumos acum, mai aerisit. Aşteptăm să termine de aranjat şi ceea ce ne doare cel mai mult: trotuarele nenorocite din faţa blocurilor de la strada principală că ne rupem picioarele pe acolo de zeci de ani: nu se poate să existe aşa trotuare de parcă ar fi după un cutremur”, a spus Iulian Popa, locatar al unuia dintre blocurile de pe strada Cornişei.
Reabilitare de amploare
Lucrarea în cauză, evaluată la 3.481.249 RON (34,8 miliarde lei vechi, n.a.), a presupus reabilitarea infrastructurii şi a suprastructurii stradale în perimetrul menţionat, sistematizarea pe verticală a zonei aferente străzii Cornişei de-a lungul blocurilor turn GA 1 – GA 5 şi perimetrul adicent - inclusiv strada Viorelelor, prin realizarea de trotuare şi spaţii de parcare.
În cifre, au fost amenajate locuri de parcare pe aproape 500 mp şi urmează a se reabilita în total trotuare pe o lungime de 920 metri. Cu alte cuvinte, vor fi modernizaţi aproape 6.000 mp din zona Cornişei – Viorelelor – Spitalul Judeţean.
Cea mai mare parte a investiţiei a fost suportată din fonduri nerambursabile ale Programului Operaţional Regional. Mai exact, din suma totală a proiectului de 3.481.242 ron, finanţarea nerambursabilă reprezintă 2.111.938 lei, cea de la guvern – 463.196 lei, iar contribuţia primăriei slătinene este de 905.390 lei.
De menţionat că proiectul a fost adjudecat de “duo”-ul compus din SC Panadria SRL Găneasa şi SC Rupiah SRL Slatina.