FOTO  A început inventarul pagubelor inundaţiilor. Oltul a primit ajutoare de la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipe mixte ale mai multor instituţii din judeţul Olt au demarat, de joi – 31 iulie, inventarierea pagubelor produse de inundaţiile din ultimele 48 de ore. Deşi apa încă mai bălteşte în multe zone din judeţ, autorităţile au considerat că pot începe evaluarea distrugerilor. Dată fiind amploarea inundaţiilor, Oltul a primit deja ajutoare însemnate de la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

Apele se retrag de la zi la alta, dar pagubele au rămas. În paralel cu acţiunile pompierilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Matei Basarab” Olt pentru reabilitarea zonelor afectate de inundaţii din judeţ, superiorii de la Bucureşti au decis să trimită sprijin uman din alte judeţene. Aşa se face că, prin ordin al col.dr. Nicolae Cornea, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în judeţul Olt au fost trimişi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahov, în scopul limitării efectelor inundaţiilor, un număr de 20 de pompieri, un autocamion, trei motopompe şi o barcă pneumatică.

Din fondul de rezervă al Consiliului Judeţean Olt s-au achiziţionat peste 20 tone de apă plată, care a fost distribuită cetăţenilor din localităţile cele mai afectate de apele revărsate în ultimele 48 de ore, respectiv: Verguleasa, Morunglav, Movileni, Bărăşti, Cungrea, Corbu, Găvăneşti, Potcoava şi Coloneşti.

“La această oră, forţe şi mijloace ale ISU Olt şi ISU Prahova intervin în continuare în mai multe localităţi, precum: Coloneşti - 15 pompieri de la ISU Olt şi ISU Prahova cu 1 autospecială de intervenţie, trei motopompe şi un autocamion de intervenţie; Icoana - 12 pompieri, 1 autocamion de intervenţie şi patru motopompe; Scorniceşti - 6 pompieri, o autospecială de intervenţie şi o motopompă; Potcoava - doi pompieri, o motopompă şi o autospecială de primă intervenţie; Osica de Sus - 4 pompieri şi o autospecială de intervenţie”, a afirmat plutonier Dan Nedeloiu, purtător de cuvânt interimar al ISU Olt.

Ajutor de la centru pentru localităţile inundate

De asemenea, începând de joi – 31 iulie, echipe mixte ale mai multor instituţii din judeţul Olt au demarat acţiunile de inventariere a pagubelor produse de inundaţiile din ultimele două zile, chiar dacă. apa încă mai bălteşte în multe zone din teritoriu.

“Pentru a veni în sprijinul populaţiei afectate de inundaţiile din ultimele zile, Prefectura Olt a solicitat Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale în cursul zilei de astăzi (joi - 31 iulie, n.a.), în baza unei hotărâri adoptată în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Olt, acordarea unui ajutor de urgenţă constând în apă potabilă şi alimente ca primă măsură pentru revenirea la starea de normalitate. Totodată, a mai fost solicitat şi combustibil pentru forţele de intervenţie ale Ministerului Afacerilor Interne. Drept urmare, Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat a alocat judeţului Olt circa 8.210 litri apă potabilă, 3.000 kg conserve carne de porc, 2.000 kg conserve pate ficat, 4 tone benzină şi 6 tone motorină”, a afirmat şi prefectul de Olt, Silviu Neacşu, care a m ai precizat că alimentele şi apa potabilă au sosit în judeţ joi după-amiază şi urmează să fie repartizate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Olt, în cel mai scurt timp posibil, către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, în baza solicitărilor acestora.

Echipaje formate din cadre ale Ministerului Afacerilor Interne - pompieri, poliţie şi jandarmi – vor acţiona în continuare, pe timpul nopţii, împreună cu preşedinţii Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă, pentru monitorizarea situaţiei din localităţile riverane râurilor Vedea şi Olteţ. Pe timpul zilei, specialişti din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor şi specialişti din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă monitorizează situaţia din localităţile afectate.

Vă mai recomandăm, din acelaşi ciclu:

FOTO-VIDEO  Blestemul apelor la Icoana

FOTO-VIDEO  Cod roşu de inundaţii în judeţul Olt: sute de case afectate, peste o sută de persoane evacuate

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite