FOTO VIDEO  Cod roşu de inundaţii în judeţul Olt: sute de case afectate, peste 100 de persoane evacuate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apele revărsate de pe dealuri au acoperit mii de hectare de teren  (FOTO: Mugurel Manea)
Apele revărsate de pe dealuri au acoperit mii de hectare de teren  (FOTO: Mugurel Manea)

Inundaţiile au provocat haos şi distrugeri în judeţul Olt. Codul portocaliu de inundaţii de acum două zile s-a transformat, de marţi seară, în cod roşu. Peste 20 de localităţi din judeţ au fost afectate de apele revărsate de pe dealuri care au intrat în gospodăriile oamenilor, în casele şi beciurile lor. Miercuri, la orele prinzâului, apele erau în retragere uşoară, dar urmările inundaţiilor erau încă prezente.

Administraţia Naţională Apele Române a prelungit avertizarea hidrologică Cod Roşu pentru judeţul Olt, ce viza creşteri de debite şi niveluri cu depăşirea cotelor de pericol, aceasta ca urmare a propagării viiturilor formate anterior, pentru râul Vedea şi Vediţa. În afară de judeţul Olt, alte şase judeţene se află, până joi dimineaţă, sub cod roşu de inundaţii, printre care Teleorman şi Argeş. Până la expirarea avertizării, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Matei Basarab” Olt funcţionează Grupa Operativă Judeţeană, din care fac parte specialişti ai ISU Olt, Prefecturii Olt, Poliţiei şi Jandarmeriei. 

“Bilanţul estimativ al pagubelor produse de inundaţiile din ultimele 24 de ore, realizat în  baza raportărilor trimise de Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă din judeţ, arată că 22 de localităţi din judeţ au fost afectate de precipitaţiile abundente din ultimele zile, scurgerile de pe dealuri şi revărsarea unor cursuri de apă”, a afirmat plutonier Dan Nedeloiu, purtător de cuvâţnt interimar al ISU Olt.

Au fost salvate şi evacuate în spaţiile amenajate de Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă din judeţ un număr de 104 persoane - 32 copii, 48 bătrâni, 24 adulţi, şi au fost salvate peste 300 de animale. În urma viiturilor formate au fost inundate peste 450 de case şi circa 1.000 anexe gospodăreşti, circa 12 kilometri de drum judeţean (opt tronsoane, n.r.), 36 kilometri de drum comunal (11 tronsoane, n.r.), precum şi peste 60 kilometri de străzi şi uliţe. În orăşelul Potcoava, de exemplu, DC 703C a fost închis de poliţişti şi păzit pentru ca nimeni să nu se aventureze în a-l traversa după ce apele au ocupat artera menţionată.

De asemenea, au fost afectate 13 poduri, 24 de podeţe, iar un podeţ din comuna Voineasa a fost total distrus. Mai sunt inundate circa 5.000 hectare de terenuri arabil şi fâneţe, şi, deasemenea, sunt afectate 634 de fântâni.

Maria Popa, din satul Ciureşti, ce aparţine de orăşelul Potcoava, a rămas aproape fără nimic după ce apele i-au intrat în casă: "Aveam şi eu ce agonisisem în căsuţa mea şi, acuma, nu mai am aproape nimica. Mi-a intrat apa peste tot, am nămol în casă de o juma' de metru, nu ştiu ce să mă mai fac că sunt singură şi nu ajută nimenea. Nu am mai văzut aşa ceva de când sunt, maică, şi eu sunt femeie bătrână, am văzut multe la viaţa mea, dar aşa nenorocire nu am aflat", a spus femeia.

Pe tot parcursul zilei de miercuri – 30 iulie, peste 30 de pompieri, sprijiniţi de celelalte structuri ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, intervin cu două autocamioane, două bărci pneumatice, o autospeciale pentru evacuarea fumului, gazelor şi de iluminat (F.G.I.) şi un echipaj SMURD pentru evacuarea persoanelor şi animalelor din zonele inundate din comunele Icoana şi Corbu.

Vă mai recomandăm:

Salvatori salvaţi de la înec în comuna Sârbii Măgura

FOTO  Inundaţii “de vară”: zeci de persoane evacuate din calea puhoaielor 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite