Extemporal la gastronomie, în licee din Olt. Ucenicii-bucătari au gătit mâncare ca la bunici VIDEO

0
Publicat:

Elevi de la patru licee cu profil gastroalimentar din Olt s-au confruntat în competiția organizată în premieră la Muzeul Județean Olt. Ei au încercat rețete aflate din familie, dar au făcut și inovații.

Concurenți în competiția „Extemporal la gastronomie” de la Slatina FOTO: A.M.
Concurenți în competiția „Extemporal la gastronomie” de la Slatina FOTO: A.M.

Competiția „Extemporal la gastronomie”, organizată de Muzeul Județean Olt, în colaborare cu Liceul Tehnologic „Petre S. Aurelian” din Slatina, este la prima ediție. Provocarea a fost lansată elevilor de la patru licee cu profil gastro-alimentar, aceștia fiind încurajați să gătească ce preparat doresc (pentru edițiile viitoare se dorește ca elevilor să li se impună anumite teme), însă fără ajutorul profesorilor.

Au răspuns invitației elevi de la: Liceul Tehnologic „Tănase Constantin” Izvoarele, Liceul Tehnologic nr. 1 Balș, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncoveanu” Scornicești, Liceul Tehnologic „P. S. Aurelian” Slatina.

„A găti este o artă. Trebuie să ai grijă ce ingredient folosești, să ai grijă cum gătești. Tinerii care sunt astăzi în concurs, elevi de la liceele tehnologice cu profil gastronomic din județ, au încercat să pregătească totul cât mai bine. S-au documentat și în familie, pe la bunici, pe la oamenii de la țară, tocmai pentru a afla care este taina acestei arte a gătitului”, a declarat muzeograful Claudia Balaș, organizator.

Gogoși și fasole cu ciolan „din partea casei”

Competiția a avut loc nu într-un atelier de practică, nici în bucătăria unui restaurant, ci în spațiu semi-deschis, la Casa „Gunka și Spiru” Vergulescu, devenită muzeu după donația pe care marele pictor Spiru Vergulescu, slătinean, a făcut-o municipalității, ulterior aceasta intrând în administrarea Muzeului Județean Olt.

Organizatorii evenimentului au pus la fiert, într-un vas special, fasolea FOTO: A.M.
Organizatorii evenimentului au pus la fiert, într-un vas special, fasolea FOTO: A.M.

Înainte chiar ca elevii să înceapă competiția, organizatorii au pregătit gogoși și au pus la fiert fasolea, pentru tradiționala fasole cu ciolan, aceste produse fiind „din partea casei”. Elevii au venit, în schimb, pentru preparatul propriu cu ingrediente de acasă, sau de la școală, fiecare după cum s-a gospodărit, dar și cu ustensile și vase pentru preparat.

Gogoși pentru toată lumea, „din partea casei” FOTO: A.M.
Gogoși pentru toată lumea, „din partea casei” FOTO: A.M.

S-au organizat trei zone de gătit, fiind puse la dispoziție plite electrice, cuptor și aragaz, în timp ce personalul muzeului a pregătit fasolea la pirostrii, cu lemne de foc, în aer liber.

Ostropel cu piure, somon pe pat de legume, chifteluțe…

Primii au intrat în concurs elevii de la liceele din Scornicești și Izvoarele. De vârste diferite, de la profiluri diferite, unii cu mai multă experiență în spate, alții aproape începători, însă toți cu mari emoții.

Preparatele făcute de elevi în prima șarjă de „bucătăreală” FOTO: A.M.
Preparatele făcute de elevi în prima șarjă de „bucătăreală” FOTO: A.M.

„Bobocii” de la Liceul Tehnologic Scornicești, elevi în primul an de școală profesională, n-au vrut să riște foarte mult, așa că și-au ales produse pe care le-au mâncat de-a lungul timpului în familie și chiar le-au și pregătit singuri și cu alte ocazii. Ostropelul cu pulpe de pui și piure de cartofi și chifteluțele cu piure de cartofi au fost primele feluri de mâncare preparate. În scurt timp, terasa s-a umplut de miresme, dar și stresul a crescut. Elevii au avut la dispoziție o oră pentru a realiza preparatul.

Elevi în anul I, școală profesională, Liceul Scornicești FOTO. A.M.
Elevi în anul I, școală profesională, Liceul Scornicești FOTO. A.M.

„Sunt sau nu cartofii fierți suficient?”, „Să-i zdrobim sau să folosim mixerul?”, „Să mai ținem chifteluțele, să fie mai crocante, sau să nu riscăm să se ardă?”, „Punem verdeață pentru decor? Cât de mărunt o tăiem?”, au fost întrebări la care elevii au fost nevoiți să găsească răspunsuri repede.

Mai experimentat, un coleg din anul al III-lea de profesională a preparat, într-o altă zonă de gătit, somon pe pat de legume, cu piure de mazăre și piure de morcov.

Bomboane cu alune și nucă de cocos și ruladă cu spanac și cremă de brânză

Următorii au intrat în cursă elevii de la Liceul Tehnologic „Constantin Tănase” Izvoarele. Pentru că una dintre echipe are ceva experiență, fiind în ultimul an de școală profesională, au ales să facă preparate foarte gustoase, dar care să arate și nivelul lor de pregătire. O echipă a preparat bomboane tip Rafaello și bomboane tip Ferrero, o alta a ales să pregătească ruladă cu spanac, cu cremă de brânză și ardei. Ingredientele le-au expus în recipiente, gata cântărite, pentru că elevii lucrează după rețetă.

„Fiind elevi, noi nu îi încurajăm să pună după ochi. Sunt tentați, dar noi nu prea încurajăm asta”, spune profesorul care pe perioada probei are rol de observator, pentru că regulamentul nu-i permite să-și ajute elevii. Profesorul recunoaște că ține ca elevii să cântărească ingredientele și pentru a evita risipa.

Eleve de la Liceul Tehnologic Izvoarele pregătesc ruladă cu spanac și cremă de brânză FOTO: A.M.
Eleve de la Liceul Tehnologic Izvoarele pregătesc ruladă cu spanac și cremă de brânză FOTO: A.M.

„Căutăm sponsori să ne dea și nouă făină, să ne dea diverse materii prime. Mergem la magazine și încercăm să încheiem contract de sponsorizare. Cu ele gătim în atelierul școlii, în fiecare zi de practică. Și la orele de laborator la fel, după ce parcurgem teoria trecem și la partea practică. Cam 90% este practică. Și când am făcut școala online i-am încurajat să exerseze. Le-am spus așa: când pregătesc un fel de mâncare, să se filmeze și să vină să ni-l prezinte la ore, oricare fel de mâncare pe care-l prepară acasă ei, să se filmeze când îl pregătesc. (…) Încercăm de la cele mai simple feluri și până la cele mai complexe, dar, noi fiind profil „brutar, patiser, preparator produse făinoase”, ne axăm pe brutărie, patiserie, cofetărie. Și aceasta (n. red. - rulada), având în compoziție făină, putem să o considerăm un aperitiv de patiserie”, a explicat profesorul.

Elevii învață în școală și despre ingrediente, fiind sfătuiți ce să caute în primul rând pe eticheta produselor din magazin și pe care dintre E-uri, cele mai nocive, să le evite.

Paste, tocăniță de ciuperci, pulpe cu sos de smântână, desert sofisticat

Nici elevii intrați în cursă după prima șarjă de gătit nu s-au lăsat mai prejos. Cei de la Liceul Tehnologic Balș au pregătit pulpe de pui cu sos de smântână și mămăliguță, iar elevii de la Liceul Economic Slatina, preparate pentru toate gusturile: paste cu costiță, tocăniță de ciuperci cu sos alb și mămăliguță, șnițel de porc cu piure de cartofi și salată de varză, prăjitură cu pere și înghețată.

Una dintre echipele Liceului Economic Slatina FOTO: Claudia Balaș
Una dintre echipele Liceului Economic Slatina FOTO: Claudia Balaș

Preparatele au fost evaluate de către un antreprenor local care de altfel și colaborează cu unități de învățământ pentru practica elevilor în restaurant și în bucătărie, alături de un profesor de alimentație publică. La final toți au primit diplome, trofee și medalii, fiind evaluați pe categorii de vârstă și pe specializări.

„Preparatele au fost bune, au fost dificile unele. Am vrut să vedem și priceperea și deprinderea copiilor, dar să-i și formăm. La următoarea ediție vom face regulament din timp, vor avea de pregătit un singur preparat dintr-un singur fel de carne. Acum a fost la alegere, mai ales pe criza pe care o traversăm, a venit fiecare cu ce a avut”, a explicat profesorul Nicolae Petrescu, organizator.

Toți elevii au plecat acasă cu diplome, trofee și medalii FOTO: Claudia Balaș
Toți elevii au plecat acasă cu diplome, trofee și medalii FOTO: Claudia Balaș

Un alt proiect care de asemenea îi implică pe elevii de la liceele cu profil alimentație publică este în pregătire la Muzeul Județean Olt. Conform șefei secției Etnografie, muzeograful Claudia Balaș, copiii vor merge însoțiți de profesori și de specialiști din cadrul muzeului și vor culege din satele județului rețete culinare puțin cunoscute, unele aproape uitate,  preparate care nu se regăsesc în ofertele restaurantelor. Proiectul care va fi demarat în curând se numește „Rețete de la mama-mare”.  

Slatina

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite