Cum se pedepsește cruzimea față de animale. Faptele pentru care deținătorii pot face pușcărie între 2 și 7 ani

0
Publicat:

Polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor Olt readuc în atenția deținătorilor de animale obligațiile care le revin. Se sancționează atât faptele de cruzime față de animale, cât și abandonul, iar astfel de cazuri sunt semnalate frecvent. Pentru faptele grave se poate ajunge la închisoare.

Abandonarea animalelor se pedepsește cu amendă de până la 12.000 lei FOTO: IPJ Olt
Abandonarea animalelor se pedepsește cu amendă de până la 12.000 lei FOTO: IPJ Olt

Legea care reglementează obligațiile deținătorilor de animale este Legea 205/2004 privind protecția animalelor. Proprietarii, specifică actul normativ, au obligaţia de a avea un comportament lipsit de brutalitate faţă de animale, de a le asigura condiţiile elementare necesare scopului pentru care sunt crescute și de a nu le abandona şi/sau alunga.

Amendă de până la 12.000 lei pentru abandon

Deținătorii de animale pot plăti finaciar pentru faptele lor, dacă aceste fapte se încadrează în sfera contravențiilor, dar se poate ajunge și la dosar penal și la pedepse cu închisoarea pentru fapte grave. 

Polițiștii precizează că următoarele fapte constituie contravenții și se sancţionează cu amendă de la 3.000 de lei la 12.000:

• neasiguarea de către deținătorii de animale a unui adăpost corespunzător pentru acestea, a hranei şi apei suficiente, posibilității de mişcare suficientă, îngrijirii şi atenţiei, dar și a asistenţei medicale;

• folosirea de animale pentru expoziţii, spectacole, publicitate, realizare de filme şi în scopuri asemănătoare, dacă aceste activităţi le provoacă suferinţe fizice şi psihice, afecţiuni sau răniri;

• abandonarea şi/sau alungarea unui animal a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului;

• administrarea de substanţe destinate stimulării capacităţilor fizice ale animalelor în timpul competiţiilor sportive, sub forma dopajului;

• folosirea de mijloace de dresaj care provoacă traume psihice sau fizice, precum şi folosirea de metode care să prejudicieze sănătatea ori bunăstarea animalului de către persoana care contribuie la dresarea unui animal.

Pentru ce fapte se întocmește dosar penal

Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare sau cu amendă următoarele fapte:

cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă:

a) intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor;

b) despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înţărcare;

c) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă.

cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă:

a) folosirea animalelor sălbatice aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare;

b) folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situaţii decât pentru imobilizarea acestora;

c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;

d) rănirea cu intenţie a animalelor.

cu închisoare de la 2 la 7 ani sau cu amendă:

a) uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept;

b) schingiuirea animalelor;

c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;

d) zoofilia.

Cățeluși abandonați la marginea drumului, găsiți chiar de polițiști  

Polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor Olt au găsit miercuri, 22 mai 2024, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe marginea părții carosabile doi cățeluși abandonați, în vârstă de aproximativ 10 săptămâni. Polițiștii nu au putut stabili dacă proprietarul i-a abandonat, cert este că au căutat-o pe mama puilor și, negăsind-o, au decis să-i preia și să-i predea unei organizații pentru protecția animalelor. 

Pentru a beneficia de asistență medicală, adăpost și îngrijire specializată, polițiștii au emis două ordine de plasare în adăpost pentru cei doi cațeluși și au demarat verificările pentru a stabili împrejurările în care au ajuns în această situație.

Cei doi cățeluși au ajuns deja în atenția unor iubitori de animale, care și-au manifestat intenția de a-i adopta și a de a le oferi un cămin”, au transmis reprezentanții IPJ Olt.

În cursul săptămânii trecute, la marginea municipiului Slatina au fost de asemenea abandonați doi câini. În acel caz un martor a reținut numărul de înmatriculare al mașinii stăpânului care a decis să nu-i mai îngrijească, iar polițiștii l-au identificat ulterior și i-au bătut la poartă, sancționându-l. Animalele au ajuns, și în acel caz, într-un adăpost privat din Slatina. 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite