Crește în continuare numărul șomerilor în Olt. Peste jumătate au cel mult studii gimnaziale

0
Publicat:

Rata șomajului continuă să crească în județul Olt, ajungând la 6,34%. Din totalul de peste 8.000 șomeri, mai puțin de 11% primesc indemnizație.

Numărul șomerilor din evidențele AJOFM Olt  a crescut constant în acest an FOTO: A.M.
Numărul șomerilor din evidențele AJOFM Olt a crescut constant în acest an FOTO: A.M.

Numărul șomerilor aflați în evidențele serviciului public de ocupare a ajuns la 8.208 în județul Olt, rata șomajului fiind 6,34%, cu 0,22 puncte procentuale mai mare față de luna precedentă. Din totalul șomerilor, doar 10,87% sunt șomeri indemnizați. În continuare, în județ, șomajul este mai mare în rândul bărbaților, conform datelor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Olt. 

Peste 80% provin din mediul rural

Cei mai mulți șomeri din județ provin din mediul rural - 6.690. Conform statisticii pe tranșe de vârstă, cei mai numeroși șomeri sunt din categoria de vârstă 50-55 ani (1.736), cu vârsta peste 55 ani sunt 1.736 șomeri, între 40 și 49 ani sunt 1.731 șomeri, cei mai puțini fiind șomerii cu vârsta între 25 și 29 ani (817).  

Cât despre nivelul de instruire, peste 70% dintre șomeri au cel mult școala profesională. Cei mai numeroși, 36,43%, au absolvit doar gimnaziul, în timp ce 18,71% sunt persoane fără studii sau care au absolvit cel mult școala primară. Șomerii cu nivel de studii postliceale reprezinta 1,27 %, iar cei cu studii superioare au o pondere de 1,92 %.

Nivelul scăzut de instruire continuă să fie o piedică în calea integrării pe piața muncii, persoanele foarte greu ocupabile și greu ocupabile fiind majoritare.

„Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 2.259 persoane foarte greu ocupabile, 3.600 greu ocupabile, 1.796 mediu ocupabile, iar 553 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre”, transmit reprezentanții Agenției Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt.

Cu un an în urmă, în evidențele AJOFM Olt erau 7.833 șomeri, dintre care 1.398 beneficiau de indemnizație de șomaj, rata șomajului fiind, în noiembrie 2021, 4,89%.

Numărul în creștere al șomerilor nu înseamnă, însă, că mai multe persoane încadrate pe piața muncii și-au pierdut slujbele în acest an, comparativ cu alți ani. „Fenomenul” poate fi pus mai degrabă pe seama faptului că în acest an, prin intermediul proiectelor finanțate din fonduri europene, au apărut în evidențele oficiale persoane care nu au lucrat niciodată, însă nici nu urmează vreo școală și nici nu și-au căutat anterior de lucru, acestea fiind recrutate și înrolate pentru prima dată în diverse programe de formare profesională, cu scopul de a fi, în cele din urmă, integrate pe piața muncii.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite