Rectificarea bugetară va fi una destul de complicată, anunță ministrul Finanțelor

0
Publicat:

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a transmis, joi, că prima rectificare bugetară din acest an va fi destul de complicată, dat fiind faptul că situaţia economică a României nu este una extraordinar de bună.

Ministrul Finanțelor a vorbit despre situația din educație, Foto: Gov.ro
Ministrul Finanțelor a vorbit despre situația din educație, Foto: Gov.ro

Acesta a vorbit, la finalul ședinței de Guvern de joi, despre situația din educație.

Trebuie să înțelegem că situația este complicată. Nu cred că vreun Guvern, de aici încolo, își va permite să nu-și asume sau respecte angajamentul față de educație. Toată țara a văzut forța acestei categorii socio-profesionale și, mai ales, a înțeles, inclusiv Guvernul, cât de prioritar este acest sistem. Poate s-a înțeles mai târziu decât trebuia, dar este evident că s-a intrat într-un alt calendar și într-o altfel de asumare. Asumarea înseamnă solidaritate, în primul rând. Pe de altă parte înseamnă și coerență în pașii pe care îi face, coerență care ține seama și de alte echilibre, echilibre cu mediu socio-economic în care, până la urmă, ne desfășurăm activitatea cu toții.

Din această perspectivă s-au găsit o serie de resurse care, evident, vor duce la o redistribuire și o reprioritizare a cheltuielilor publice, cu ocazia proximei rectificări. Această reprioritizare poate este bună, pentru că trebuie să punem accentul pe calitatea serviciilor publice din marile sisteme publice. Unul din marile sisteme publice îl reprezintă sistemul educațional din România, al doilea este sistemul public de sănătate, al treilea este ordinea și siguranța națională.

Aceste sisteme trebuie puse într-o altfel de abordare guvernamentală, statală, legislativă. Practic, s-a pus mereu întrebarea „de ce nu s-a venit acum cu un act normativ” care să prevadă, până la urmă, creșterile salariale prevăzute în grila negociată de către liderii de sindicat cu Ministerul Educației și aflată în analiză la Ministerul Mucii. Pentru că România va trebui să aibă o nouă lege a salarizării sau o modernizare a legislației salarizării unitare în domeniul public și la acel moment toate aceste doleanțe, evident, cum au rezultat ele în urma discuțiilor care vor continua se vor revedea acolo.

Mai aduc un argument, pentru că suntem în toiul unei greve în care facem totuși un apel la reîntoarcerea la clase. Dacă cineva nu se va ține de cuvânt în acest angajament oricând lucrurile se pot întoarce în situația în care sunt, dar nu e de dorit acest lucru și niciuna din părți, cred, nu este în situația de a trata cu superficialitate, și mai ales Guvernul. Aici nu este vorba numai de cadrele didactice, este vorba de părinți, este vorba mai ales de copii și este vorba de viitorul României.”, a declarat ministrul Finanțelor.

Acesta consideră că autoritățile puteau să facă „mai mult și mai la timp”.

Încă o dată, ambele părți, și eu ca ministru vă spun cred că puteam să facem mai mult și mai la timp. Am găsit aceste soluții la acest moment și nu numai pentru educație, dar în primul rând pentru educație pentru care s-au adoptat mai multe măsuri ca și pentru celelalte familii ocupaționale, deși situația economică a României nu este una extraordinar de bună. De fapt situația economică a Europei nu este una foarte bună, dar noi suntem puși în aceste funcții să găsim soluții pentru societate. Am găsit aceste resurse în resursele bugetare de care dispune în acest moment România prin ordonatorii de credite care vor trebui să finanțeze aceste cheltuieli. Evident, la rectificare,va fi o rectificare destul de complicată, dar se va continua prin redistribuirea resurselor și reprioritizarea unor acțiuni”, a continuat ministrul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite