30 iulie, ultima şansă la şomaj pentru liceenii picaţi la bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt din Slatina... (FOTO: Mugurel Manea)
Sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt din Slatina... (FOTO: Mugurel Manea)

Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocupare Forţei de Muncă Olt s-au mobilizat din această săptămână pentru a-i primi cât mai organizat pe absolvenţii de liceu din judeţ care nu au reuşit să promoveze toate probele examenului de bacalaureat 2013. Cum rezultatele finale se afişează pe 12 iulie, după corectarea contestaţiilor, instituţia menţionată a lansat o serie de avertismente pentru liceenii ce vor să primească gratis un bănuţ de la stat.

Mobilizarea Agenţiei Judeţene pentru Ocupare Forţei de Muncă (AJOFM) Olt vizează conştientizarea acelor absolvenţi de liceu care nu vor să piardă inutil timpul după ce au ratat bacalaureatul. Mai exact, este vorba despre faptul că elevii în cauză pot primi o anumită sumă de bani de la stat în următoarele luni dacă se încadrează în termenul legal pentru a depune o serie de acte la sediul instituţiei anterior amintite. În această categorie intră, demn de menţionat, şi liceenii care nu s-au prezentat la probele bacalaureatului, dar au apucat să termine cursurile liceului, dar nu numai.

Ceea ce trebuie să ştie neapărat liceenii respectivi este că ultima zi pentru depunerea actelor de şomaj este chiar la finele acestei luni, adică 30 iulie, după care va fi prea târziu.

“Liceenii care nu au promovat examenul de bacalaureat 2013 au ca termen limită pentru depunerea actelor de şomaj data de 30 iulie a.c.. De acest ajutor financiar de la stat pot beneficia şi liceenii care au promovat examenul amintit dacă se înregistrează până la finele lunii septembrie. Este vorba despre suma de 250 lei pentru o perioadă de şase luni”, a declarat directorul AJOFM Olt, Gherghina Ioniţă.

Condiţii pentru şomaj

Oficialul a precizat, deasemenea, că absolvenţii care au obţinut o diplomă sau un certificat de studii în cadrul uneia dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior - de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii, pot beneficia de informare şi consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă, formare profesională gratuită prin programe care asigură iniţierea, calificarea, recalificarea, perfecţionarea, specializarea, facilităţi financiare doar dacă se înregistrează la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă, ori la alţi furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă, acreditaţi în condiţiile legii.

Totodată, pot beneficia de şomaj de la stat acei absolvenţi care nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale, nu urmează o formă de învăţământ la data solicitării dreptului de şomaj sau nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare din activităţi autorizate potrivit legii.

Reprezentanţii AJOFM Olt au precizat că toate informaţiile necesare pentru întocmirea dosarului de şomaj, dar şi în legătură cu alte facilităţi acordate absolvenţilor pentru stimularea angajării pot fi accesate la următorul link specializat: http://fii-informat.ro/sites/fii-informat.ro/files/absolventi.pdf.

Reamintim că, la ediţia de vară a bacalaureatului, au participat 4.457 elevi de liceu, dintre care 1.936 absolvenţi au promovat examenul, 550 au absentat din varii motive, doi au fost eliminaţi pe parcus pe motiv de tentativă de fraudă, iar restul de 2.519 au fost respinşi.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite