La Olt, peste 2.500 de liceeni vor îngroşa rândurile şomerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici nu s-a încheiat bine prima sesiune a bacalaureatului că peste 2.500 de absolvenţi ai clasei a XII-a din judeţul Olt se pregătesc să se alăture “armatei” de şomeri din judeţ. Mai exact, aceştia sunt gata să se încoloneze spre filialele Agenţiei Judeţene pentru Ocupare Forţei de Muncă din teritoriu şi să-şi completeze dosarele cu actele necesare pentru a beneficia de şomaj.

Statisticile Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Olt indică faptul că un număr de 2.519 liceeni nu au reuşit să promoveze bacalaureatul în acest an. Din acest motiv, aceştia sunt aşteptaţi ca, în cea mai mare parte, să se prezinte cât de curând la sediile Agenţiei Judeţene pentru Ocupare Forţei de Muncă Olt (AJOFM) din Slatina şi din celelalte oraşe din teritoriu unde instituţia are deschise filiale.

Reprezentanţii AJOFM Olt au luat deja primele măsuri pentru a veni în întâmpinarea “armatei” de tineri şomeri prin lansarea unei campanii intitulate “Mai informat, mai multe şanse!”. Acţiunea se derulează în cadrul proiectului “Fii informat!” şi aduce în atenţia absolvenţilor serviciile oferite de Agenţie conform Legii nr. 76/2002 şi informează despre oportunităţile de pe piaţa muncii, identificarea unui loc de muncă, participarea la cursuri gratuite de formare profesională sau despre accesul la indemnizaţia de şomaj.

“Potrivit legii, absolvenţii au 60 de zile să se înregistreze la AJOFM pentru a putea beneficia, timp de şase luni, de o indemnizaţie de şomaj ce reprezintă 50 la sută în indicatorul de referinţă, adică 250 lei, dar şi de unele măsuri active, precum servicii de mediere şi consiliere”, a declarat Elena Iordache, purtător de cuvnânt al AJOFM Olt. Reprezentanţii instituţiei reamintesc faptul că angajatorii pot primi subvenţii dacă angajează absolvenţi de orice formă de învăţământ. Aceste subvenţii se pot acorda pentru o perioadă cuprinsă între 12 şi 18 luni, dacă tânărul angajat are şi handicap, valoarea lor variind în funcţie de nivelul de pregătire al absolventului: 500 de lei/lună pentru nivel de şcoală primară sau gimnazială, 600 de lei pentru absolvenţi de liceu sau postliceală, şi, respectiv, 700 de lei/lună pentru cei care au terminat o formă de învăţământ universitar. De asemenea, legea permite acordarea unor prime de încadrare absolvenţilor care reuşesc să îşi găsească un loc de muncă. Absolvenţii pot beneficia de şomaj (250 lei) doar pentru primele şase luni, după care sunt pe cont propriu.

Liceenii picaţi la bacalaureat, aşteptaţi la AJOFM

Evidenţele AJOFM Olt relevă că, în primele şase luni ale anului, erau înregistraţi ca şomeri 196 absolvenţi, dintre care 121 erau indemnizaţi. În aceeaşi perioadă de timp s-a reuşit ca, prin subvenţionarea angajatorilor ce încadrează absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, să fie angajate alte 32 de persoane. De asemenea, prin acordarea de prime de încadrare către absolvenţii de învăţământ, au fost angajaţi 35 de tineri, în vreme ce doar trei absolvenţi au primit bani în plus deoarece au reuşit să îşi găsească un job înainte de expirarea indemnizaţiei de şomaj. La finele lunii iunie, numărul şomerilor în judeţ era de 12.000.

Reprezentanţii AJOFM Olt au precizat că toate informaţiile necesare pentru întocmirea dosarului de şomaj, dar şi în legătură cu alte facilităţi acordate absolvenţilor pentru stimularea angajării, pot fi accesate la următorul link specializat: http://fii-informat.ro/sites/fii-informat.ro/files/absolventi.pdf.

Reamintim că, în judeţul Olt, procentul de promovare la prima sesiune a bacalaureatului din acest an este de 43,43 %, adică, din totalul celor 4.457 absolvenţi de liceu care s-au prezentat la examen, au fost declaraţi respinşi nu mai puţin de 2.519 elevi. În afară de aceştia, un număr de 550 elevi nu s-au prezentat.


 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite