Vacanţă de poveste la Răşinari, în satul copilăriei lui Goga şi Cioran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vacanta la Rasinari - Fotografii Ramona Găină
Vacanta la Rasinari - Fotografii Ramona Găină

La doar 10 kilometri de Sibiu, un sat românesc autentic, pitoresc şi plin de poveşti frumoase vă aşteaptă să-l descoperiţi în cadrul celei mai frumoase campanii Adevărul, „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă”.

La Răşinari se ajunge uşor: drumul de la Sibiu urcă spre Păltiniş şi trece pe lângă Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului. Un soare cald, de vară târzie, curge peste casele mari, frumoase, cu porţi înalte, care aproape că sprijină străduţele înguste, pitoreşti. O arhitectură splendidă, iar în porţi, oameni senini, primitori şi calzi, gata să-ţi deschidă cu drag uşa şi să te primească în case pline de poveşti, în care tradiţia satului autentic s-a păstrat frumos, nealterată de timp. 

Ioan Badiu şi soţia lui sunt pionierii agroturismului la Răşinari. În 1997, au deschis prima pensiune agroturistică din comună, pornind la drum cu convingerea, păstrată nealterată până azi, că agroturismul înseamnă să primeşti musafiri acasă la tine şi să-i ospătezi aşa cum numai ardelenii ştiu să o facă. Aveau 5 camere, o baie şi foarte mulţi turişti, aşa că nu o dată au dormit în pod, în fân, ca să le facă loc. Văzând câtă lume le trece pragul au vândut un hectar de teren şi au ridicat alte 5 camere peste casa veche. Cu timpul, lumea i-a cunoscut şi le-a dus povestea primirii şi a servirii impecabile mai departe, aşa că au demolat şopronul cu bucătărie de vară şi au ridicat încă o construcţie nouă, din lemn, cu 3 camere cu baie proprie şi un living care dă într-o grădină de poveste. „Am încercat să modernizez gospodăria şi să păstrez tradiţia. Nu am renunţat, de exemplu, la şura „cu ochi” în acoperiş, veche de 150 de ani”, povesteşte Ioan Badiu. 

În aproape 20 de ani de agroturism, le-au trecut pragul oameni din toată lumea.  Astăzi, au 3 contracte cu agenţii de turism din Germania, 2 cu agenţii din Austria şi sunt incluşi într-un ghid turistic recunoscut, pentru belgieni şi francezi. În ianuarie şi februarie, vacanţa în satul de poveste are mare căutare la târgurile de turism de la Viena şi Berlin, iar rezervările pentru vacanţa de vară curg. 

„Ai nevoie în primul rând să îţi placă în mod deosebit ceea ce faci, să zâmbeşti şi să îi oferi turistului tot ceea ce este mai bun, să se simtă mai bine ca la el acasă. Avem pachete de 4-5 zile cu plimbări la munte, îi interesează natura, satul, tradiţiile, oamenii. Turiştii care vin din afară sunt foarte interesaţi de ceea ce primesc la masă. Soţia primeşte cele mai multe puncte, prin ceea ce le pregăteşte, mâncăruri cu carne de viţel de lapte, de oaie sau de miel, plăcinte cu fructe sau rabarbăr, dulceţuri şi compoturi de casă, afinată sau vişinată făcute în casă. Cumpărăm struguri dec calitate din Vrancea, facem vin de casă, avem o pivniţă veche de 200 de ani. Organizăm degustări de brânzeturi, seri cu cântece şi jocuri populare, ăsta e agroturismul adevărat. Am grupuri de persoane din Germania, spre exemplu, care 12 ani consecutiv au stat aici 8-9 zile în fiecare vară”, povesteşte Ioan Badiu. 

Mâncare pe săturate şi sărbători de poveste

Soţii Marcu fac agroturism din 2007. 18 ani au fost plecaţi din satul natal la Timişoara, unde au avut o fermă de ovine. Apoi, au decis să se întoarcă acasă, şi-au schimbat jobul şi şi-au schimbat viaţa. Au o pensiune cochetă, cu 24 de locuri de cazare, şi cei mai mulţi dintre cei care le trec pragul sunt clienţi fideli. „Turistul îl cucerim foarte uşor, în zona noastră sunt oameni cu suflet mare, sunt foarte încântaţi când văd că suntem atât de deschişi, de primitori, de calzi. Oamenii caută linişte, relaxare şi mâncare tradiţională, pregătim tot în casă, mămăligă cu brânză, tocană de miel, sarmale, cozonac, gogoşile, inclusiv băutura, vin, vişinată, ţuică, afinată. Şi niciodată nu servim cu porţia, întotdeauna cu platoul, omul când îi pui la porţie se uită un pic aşa, când îi pui din belşug parcă se satură privind. Avem turişti de peste tot, români dar şi mulţi străini din Polonia, Germania sau Franţa”, spune Maria Marcu. 

Iar dacă vreţi să petreceţi cele mai frumoase sărbători româneşti, cu tradiţii vechi păstrate peste timp, nici că e loc mai potrivit ca Răşinariul. De Crăciun vă vor trece pragul cete vesele de colindători, de Paşti mergeţi la biserică sau la balul căluşarilor, ciocniţi ouă şi primiţi oaspeţi la stropit, un obicei specific satelor din Ardeal. 

Poveştile de la Muzeul Etnografic

Comuna de azi este satul frumos, de poveste, în care s-au născut Octavian Goga şi Emil Cioran. Ambii au aici case memoriale, iar cea a lui Octavian Goga, în această perioadă, se poate vizita. Iar dacă luaţi la pas străduţele pitoreşti veţi descoperi cu plăcere mausoleul şi mormântul marelui Andrei Şaguna, care a lăsat prin testament să fie înmormântat aici, biserica cu hramul sfintei Paraschiva, monument istoric, dar şi cele două muzee, cel etnografic şi cel episcopal. 

Muzeul etnografic funcţionaeză din 1952, iar din 2013 sediul acestuia este în incinta căminului cultural. În încăperile largi, veţi face cea mai frumoasă călătorie în lumea satului tradiţional. „Găsim în muzeu unelte şi ustensile folosite la păstorit şi în agricultură, instalaţii de tescuit mere sau pere, una de făcut lumânări din seu de oaie care ajungeau până la Viena. Avem două interioare cu mobilier pictat foarte vechi, piese de ceramică, icoane pictate pe sticlă, dar şi un tablou din 1855, lucrat la 50 de ani de la căsătoria unui cuplu din localitate, confecţionat din fire de păr de la bărbat şi de la femeie, iar pe margine încadrat de o ramă din foiţă de aur”, explică Mioara Iacob, conservator muzeu. 

Muzeul este deschis de marţi până sâmbătă între orele 9-16, iar duminică între orele 9-14. Taxa de vizitare este de 2 lei. 

Actualul muzeu episcopal este fostul sediu episcopal al Transilvaniei, înainte ca mitropolia să-şi dezvolte sediul la Sibiu, iar vara în casa episcopală funcţionează un centru renumit de pictură pe sticlă, unde familiile îşi pot duce copiii pe toată perioada verii. 

Împrejurimi de poveste, descoperite la pas sau pe bicicletă

Dacă veniţi pentru câteva zile la Răşinari, nu aveţi cum să vă plictisiţi. Păltiniş, cea mai veche staţiune montană din România, se află la doar 20 de kilometri, pe drumul de la Sibiu spre Păltiniş sunt o mulţime de pensiuni cochete iar iubitorii de plimbări în natură, pe jos sau pe bicicletă, se vor bucura aici de drumeţii de poveste. „Împrejurimile sunt deosebit de frumoase, avem Coasta Boacii de unde panorama este deosebită, poate fi văzută de pe dealuri toată depresiunea Sibiului, avem proiecte de cicloturism în zonă, colaborăm cu mai multe asociaţii, se poate face enduro, se folosesc doar drumuri şi poteci amenajate. Avem maraton în munţii Cindrel, refugiul Cânaia a fost modernizat, se pot face drumeţii pe vârful Cindrel şi la Iezerele Cindrelului şi se poate rămâne la Cânaia. Dealul Cetăţuii este o zonă la fel de frumoasă, extrem de potrivită pentru o tură de bicicletă”, spune Bucur Bogdan, primarul comunei Răşinari. 

Pe 23 şi 24 august, la Răşinari are loc Festivalul Brânzei şi al ţuicii, unde producători autentici vă aşteaptă cu cele mai bune bucate pregătite după reţete vechi, dar şi cu produse tradiţionale, cântece, joc şi voie bună. În lunile aprilie-mai se organizează Zilele Culturale Octavian Goga şi Colocviile Emil Cioran, în luna octombrie a fiecărui an au loc zilele sportive. De Sfântul Andrei are loc un pelerinaj la biserica veche şi apoi la mausoleul lui Şaguna iar de Florii se ţine Viftania, sărbătoare la care copiii adună rămurele de salcăm şi apoi toată lumea merge în pelerinaj la biserici. 

Vă mai recomandăm: 

Drumeţie de poveste pe vârful Negoiu, muntele de pe care se vede Dunărea

Minunile ascunse ale Făgăraşilor curg de la cabana Negoiu pînă pe vârf de munte, într-un tablou de poveste care îţi umple sufletul şi îţi taie respiraţia. Haideţi cu noi într-o excursie minunată, în cadrul campaniei Adevărul „125 de locuri pentru care iubim România“.

FOTO VIDEO Cu bicicleta pe vârful Măgura. Împrejurimile de poveste ale Sibiului, descoperite pe două roţi

Bicicliştii experimentaţi spun că traseul până pe vârful Măgura nu e unul uşor, dar merită din plin tot efortul. Priveliştea de pe vârf opreşte parcă timpul şi te lasă fără cuvinte.

VIDEO FOTO Drumeţie în munţii Făgăraş. Peisaje de poveste şi casacada Şerbota, cea mai frumoasă din zona Făgăraşilor

Cu rucsacul în spate şi cu nelipsitul aparat de fotografiat Munţii Făgăraş vă aşteaptă cu peisaje de poveste, care încântă ochiul şi bucură sufletul. În campania „125 de locuri pentru care iubim România“, vă invităm la drum prin Făgăraş!

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite