Tizii sibieni ai unor politicieni celebri – strungarul Adrian Năstase, inginerul Ludovic Orban şi tâmplarul Mihai Ungureanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la stanga la dreapta: Adrian Nastase, Ludovic Orban si Mihai Ungureanu de la Sibiu - Foto Ramona Găină/Arhiva personala
De la stanga la dreapta: Adrian Nastase, Ludovic Orban si Mihai Ungureanu de la Sibiu - Foto Ramona Găină/Arhiva personala

Trei sibieni sunt posesorii unor nume cu rezonanţă în viaţa politică: Adrian Năstase, Ludovic Orban şi Mihai Ungureanu. Oamenii povestesc amuzaţi ce glume se fac pe seama lor, dar şi cum îşi văd celebrii tizi de la Bucureşti.

Adrian Năstase are 56 de ani, locuieşte în Agnita, o localitate aflată la circa 60 de kilometri de Sibiu, şi este fan declarat al celebrului său tiz, fostul prim-ministru Adrian Năstase. Sibianul este de profesie strungar, iar în prezent lucrează la un magazin de piese auto. Adrian Ovidiu Năstase este căsătorit cu Adriana (56 de ani) şi au o singură fiică, stabilită în Spania. „Nu are numele o istorie specială în familie. Când a apărut Adrian Năstase în viaţa publică, m-a întrebat lumea din Agnita dacă sunt neam cu el. Unii mă întrebau răutăcios, alţii ziceau de bine, în funcţie de simpatii. Când mă prezint cuiva, acesta rămâne uimit“, povesteşte zâmbind sibianul. 

Adrian Năstase de la Agnita l-a votat întotdeauna pe tizul său de la Bucureşti, despre care spune că a fost prim-ministru bun. „Nu mi-a părut bine când l-au  arestat, parcă mă simţeam altfel, din cauza numelui. E o anumită legătură. Mi-a plăcut la el prestanţa de politic şi cum vorbea, ca personalitate“, spune Adrian Năstase. 

SOŢIA ÎI SPUNE „DOMNUL PRIM-MINISTRU“

Chiar dacă îl apreciază şi acum foarte mult, nu-l mai vede revenind în prim-planul vieţii politice. „Nu cred că revine, că un pic s-a făcut de minune sau l-au făcut alţii. Nu cred că mai ajunge unde a fost. Şi putea să ajungă sus de tot“, crede Năstase, care nu are o părere prea bună nici despre scena politică de acum. 

„Tot aşa e bătaie mare pe funcţii acolo, se jignesc unul pe altul până ajung sus şi după aia, ei tot se înţeleg şi noi tot fraieri rămânem. Eu zic că nu poate să facă niciunul mai mult până nu se munceşte în ţara asta, cel puţin cum munceam când am fost comunişti, că oamenii tot ăia am rămas. Iohannis vrea să facă ceva, poate va face, poate nu, dar nu cred. Eu zic că tot de la muncă porneşte tot, nu se mai munceşte, nimeni nu vrea să mai muncească, toţi aşteaptă să ne dea. Păi, dacă nu munceşti, de unde să-ţi dea?“, este de părere sibianul. 

nastase de sibiu

Adrian si Adriana Nastase - Foto Ramona Găină

Firi foarte deschise, Adrian şi Adriana Năstase de la Sibiu nu au fost scutiţi de-a lungul timpului nici de glume, pe care însă le-au primit cu plăcere şi le-au întors la rândul lor cu umor. „Politică n-am făcut şi nu facem, nu suntem înscrişi în niciun partid. Îi mai spun «domnul prim-ministru» şi el îmi spune în replică «fostul prim-ministru». Ne mai întreabă cunoştinţele de mătuşa Tamara, în glumă. Dacă e cineva străin, prima reacţie e: «eşti rudă cu...»“, povesteşte Adriana Năstase. 

LUDOVIC ORBAN: „MAI TRESĂREAM CÂND IL VEDEAM PE TIZUL MEU“

În judeţul Sibiu nu locuieşte doar Adrian Năstase, ci şi un alt bărbat cu un nume sonor în viaţa politică de la Bucureşti. Ludovic Csaba Orban are 46 de ani, este inginer în domeniul gazului metan şi este căsătorit cu Nicoleta (44 de ani), învăţătoare la una dintre şcolile din oraş. 

Numele „Ludovic“ l-a moştenit de la tată, însă prietenii şi cunoştinţele îi spun Csaba. Spune zâmbind că a avut o tresărire când l-a văzut pe tizul său de la Bucureşti apărând în spaţiul public. „Mai tresăream, am făcut şi glume mai nesărate la vremea respectivă. Când m-am dus, de exemplu, să-mi scot o autorizaţie pentru închirierea garajului şi a văzut numele – Ludovic Orban – funcţionarul a început să râdă“, povesteşte acesta zâmbind. 

Şi pe el îl întreabă multă lume, atunci când se recomandă, dacă „e rudă cu...“, însă Orban le răspunde cu umor că nu: „Nu cânt în baie şi nici la chitară“.

orban de sibiu

Ludovic si Nicoleta Orban - Foto Ramona Găină

Despre politicianul Ludovic Orban de la Bucureşti are o părere bună, dar nu poate spune foarte multe, pentru că este, în general, dezinteresat de viaţa politică. „Mi se pare un tip simpatic la televizor, un om direct. Mai mult de atât nu pot să spun, fiindcă politica în sine nu mă interesează“, spune Ludovic Csaba Orban. 

Nici el nu a fost scutit de glume din cauza numelui pe care îl poartă. Una dintre ele a fost făcută de o familie de prieteni, chiar la Bucureşti. „Eram cu un fost medic din Mediaş şi ne-am dus la fiica lui în Bucureşti. Ea locuia în chirie chiar vizavi de Ministerul Transporturilor şi mi-a spus: «Te-am adus la locul de muncă». Am răspuns: «Mersi, am cam întârziat la şedinţă, dar asta e!». Se întâmpla chiar pe vremea când Ludovic Orban era ministru al Transporturilor“, mai povesteşte Ludovid Orban de la Mediaş. 

Tizului său de la Bucureşti îi doreşte să avanseze, şi l-ar vota categoric dacă ar candida la cea mai înaltă funcţie în stat. Despre România de azi însă nu are deloc o părere bună. „E ca în ultimii 25 de ani: fără schimbări majore. Când ai intrat în Mediaş, vrei nu vrei te trezeşti la realitate, când dai de două-trei gropi. Ţara este OK, e o ţară foarte frumoasă şi nouă ne este ciudă pentru că avem nişte edili incompetenţi“, spune Ludovic Csaba Orban.  ;

Mihai Ungureanu de la Ighiş

În Ighişu Nou, o localitate aflată în judeţul Sibiu, locuieşte împreună cu familia Mihai Ungureanu. Are 59 de ani, este de profesie tâmplar, este căsătorit cu Paraschiva şi au împreună doi copii. Şi în cazul său, atunci când se recomandă unui necunoscut, e nelipsită întrebarea „Sunteţi rudă cu...?“.

Soţia lui, Paraschiva, explică şi de unde îi vine prenumele. „Poartă numele tatălui său. Este din Ipoteşti, judeţul Botoşani, din satul lui Eminescu“, povesteşte soţia cu mândrie. Spre deosebire de Adrian Năstase şi de Ludovic Orban, care au doar cuvinte de laudă pentru tizii lor de la Bucureşti, Mihai Ungureanu de la Ighiş nu îl place deloc pe fostul prim-ministru Mihai Răzvan Ungureanu. „Nu a fost încântat de Mihai Ungureanu. Câţi bani a stricat cât a fost ministru. Doar nu-i trebuiau creme şi prostii, când avea protocol. Nu am fost încântaţi niciunul de el, nu ne-a plăcut deloc şi nici nu ne place în continuare. Pentru noi nu se face absolut nimic“, mai spune Paraschiva, în lipsa soţului plecat cu treabă din localitate.

Vă mai recomandăm: 

Povestea lui Hermann Oberth, sibianul care a revoluţionat navigaţia spaţială. A fost primul om din lume care a gândit proiectul rachetelor moderne de acum

Savantul transilvănean născut la Sibiu a rămas cunoscut în istorie drept părintele navigaţiei spaţiale, cercetările sale în domeniu fiind recunoscute şi apreciate în întreaga lume.

Sibianul Ieronim Budac, locotenentul lui Al Capone: cum a ajuns în Mississippi cu un camion cu alcool de contrabandă, fugind de poliţie

Cârţişoreanul rămas şi azi o legendă a avut o viaţă plină de peripeţii în America. Cu banii strânşi a dezvoltat acasă afaceri bănoase şi a fost primar în satul lui timp de patru mandate.

Satul unde nu s-a mai născut nimeni de 27 de ani. Povestea celor 12 oameni care mai trăiesc în Gherdeal: „Saşii au plecat în Germania, românii – sub brazi“

Ultima nuntă în satul sibian Gherdeal a avut loc în 1987, iar ultimul copil s-a născut aici în 1988. Din comunitatea înfloritoare de altădată, care număra 300 de suflete de români şi de saşi, acum au mai rămas doar 12 locuitori, şi toţi trecuţi de 50 de ani. Amintirile lor au rămas închise în cutii cu fotografii alb-negru.

SibiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite