Sorin Joantă rămâne în funcţie atât în cadrul ISJ Sibiu cât şi la Arhiepiscopia Sibiului. Ce avere are inspectorul şcolar acuzat de trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Joanta - Sursa Foto www.a1sibiu.ro
Sorin Joanta - Sursa Foto www.a1sibiu.ro

Sorin Joantă, inspectorul şcolar de religie acuzat de trafic de influenţă în calitate de preşedinte al comisiei de Bacalaureat din centrul zonal de evaluare Sibiu, rămâne deocamdată în funcţii atât la Inspectoratul Şcolar Judeţean cât şi la Arhiepiscopia Sibiului, unde este consilier şi coordonator al grădiniţei ortodoxe de pe strada Dealului.

Reprezentanţii ISJ Sibiu au declarat marţi, 9 iulie, pentru Adevărul, că Sorin Joantă rămâne deocamdată inspector de specialitate pentru disciplina religie pe motiv că, până acum, nu s-a primit nicio hârtie scrisă la ISJ din partea DNA. 

Joantă îşi păstrează deocamdată şi funcţiile deţinute la Arhiepiscopia Sibiului, unde este consilier şi coordonator al grădiniţei ortodoxe de pe strada Dealului. Potrivit oficialilor Mitropiliei Ardealului, până acum nu a fost luată nicio hotărâre în privinţa lui Sorin Joantă. 

„Nu ştiu să se fi luat vreo hotărâre, nu a fost o şedinţă pe tema asta, procesul de supraveghere a dânsului şi de verificare continuă. Nu a fost luată nicio hotărâre”, a declarat pentru Adevărul Ştefan Toma, purtător de cuvânt al Mitropoliei Ardealului. 

Ce avere are inspectorul acuzat de trafic de influenţă

Soţia lui Sorin Joantă lucrează în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie al judeţului Sibiu, unde este ofiţer specialist în cadrul compartimentului control intern. Potrivit ultimei declaraţii de avere a acesteia postată pe site-ul IPJ Sibiu, soţii Joantă deţin împreună cu alte două persoane un teren agricol de 665 de metri pătraţi în Sibiu, cumpărat în anul 2007. 

De asemenea, potrivit documentului citat, soţii Joantă deţin împreună un teren agricol de 606 metri pătraţi în Şelimbăr, cumpărat în 2005, un teren intravilan de 530 de metri pătraţi în Sibiu, cumpărat în 2010, precum şi două imobile, ambele în Sibiu, un apartament de 69 de metri pătraţi cumpărat în 2008 şi o casă de 240 de metri pătraţi cumpărată în 2010. Soţia lui Sorin Joantă a mai trecut în declaraţia de avere şi două autoturisme, un Ford Focus fabricat în 2007 şi un Chevrolet Cruze cu an de fabricaţie 2010. 

Potrivit declaraţiei de avere a soţiei sale, datând din 2012, Sorin Joantă a câştigat în anul fiscal anterior, respectiv 2011, 41.820 de lei de la Arhiepiscopie, 16.945 de lei de la Inspectoratul Şcolar Judeţean şi 6.590 de lei ca formator pentru ULB Sibiu. 

Acuzat de trafic de influenţă

Potrivit DNA, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Alba Iulia au început urmărirea penală faţă de Sorin Joantă, inspector şcolar şi preşedinte al Comisiei de bacalaureat din Centrul zonal de evaluare Sibiu, “în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă”, Viorel Giupană, funcţionar la Colegiul Tehnic „Independenţa” Sibiu, “în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă” şi Toma Ştefan Stancă, candidat la examenul de bacalaureat, “în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă”. 

Potrivit DNA, “La data de 1 iulie 2013, învinuitul Giupană Viorel a primit de la învinuitul Stancă Toma-Ştefan (candidat la examenul de bacalaureat organizat la Colegiul Tehnic „Independenţa” Sibiu) suma de 2200 lei (echivalentul a 500 euro) prevalându-se de influenţa pe care susţinea că o are asupra cadrelor didactice din Comisia de corectare a lucrărilor la examenul de bacalaureat, astfel încât să îi fie asigurată candidatului reuşita la proba de Limba şi Literatura Română.    În perioada 1-3 iulie 2013, în calitate de inspector şcolar şi preşedinte al Comisiei de bacalaureat din Centrul zonal de evaluare Sibiu ( având sarcini privind organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat la nivelul judeţului), învinuitul Joantă Sorin a acceptat promisiunea de a primi de la Giupană Viorel o parte din suma de 2 200 lei, cu scopul de a interveni la evaluatorii din Comisia de corectare a lucrărilor la examenul de bacalaureat de la Colegiul Tehnic „Independenţa” Sibiu, astfel încât să i se asigure candidatului Stancă Toma-Ştefan reuşita la proba de Limba şi Literatura Română”. 

Joantă şi Giupană au primit interdicţie de a părăsi localitatea de domiciliu pentru 30 de zile iar comisia de BAC de la Sibiu a fost schimbată, în urma scandalului. 

Vă mai recomandăm:

EXCLUSIV Un profesor din Sibiu primeşte gradaţie de merit, deşi are o condamnare definitivă pentru infracţiuni de corupţie

EXCLUSIV Detalii despre cum ar fi ajutat Alexandru Tancou, ofiţer la Crimă Organizată, gruparea traficanţilor de etnobotanice de la Sibiu

EXCLUSIV Dosarul cămătăriei de la Sibiu: Apartament pierdut pentru un împrumut de 2.000 de euro, terenuri pierdute valorând peste 400.000 de euro

EXCLUSIV Fostul şef al SRI Sibiu a dat Poliţia în judecată, după ce ar fi fost prins de oamenii legii băut la volan

EXCLUSIV Comisarul şef Răzvan Prislopeanu, din cadrul Poliţiei Sibiu, s-a urcat rupt de beat la volan şi a băgat un om în spital

EXCLUSIV Un subofiţer de la Crimă Organizată din Sibiu a fost arestat preventiv pentru că ar fi favorizat inculpaţi în dosarul reţelei de traficanţi de etnobotanice de la Sibiu

 

SibiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite