Sibiul se transformă într-o scenă pentru teatrul european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul european „Orașe pe scenă“ va fi lansat în cadrul unei ceremonii oficiale ce va avea loc marți, 24 ianuarie, ora 18:30, la sediul Teatrului Național al Comunității Franceze din Belgia.

CITIȚI ȘI:

Directia 5 vine la Sibiu pentru un concert de Valentine’s Day

Zara face angajări pentru primul magazin pe care îl deschide în Sibiu

„Cities on stage / Orașe pe scenă“ este un proiect finanțat cu sprijin din partea Comisiei Europene și își propune să susțină un dialog creativ între Théâtre National din Bruxelles (Belgia), Folkteatern din Göteborg (Suedia), Odéon-Théâtre de l’Europe din Paris (Franța), Teatrul Național „Radu Stanca“ din Sibiu (România) și Teatro de la Abadía din Madrid (Spania). Pe parcursul a cinci ani de zile, cele șase teatre partenere vor realiza șapte co-producții ce au la bază scenarii originale. Astfel, între 2011 și 2016 cei șapte artiști selectați pentru scrierea textelor, Fabrice Murgia (Belgia), Lars Norén (Suedia), Joël Pommerat (Franța), Gianina Cărbunariu (România), Antonio Araujo (Brazilia), Emma Dante (Italia) și Frank Castorf (Germania) vor realiza o cronică provocatoare asupra lumii din jurul nostru dând naștere unui repertoriu de spectacole noi, conectate la noile realități ale continentului aflat într-o continuă transformare. Din echipa creatorilor mai fac parte regizorii Nathalie Garraud (Franța), Armel Roussel (Belgia), Mélanie Mederlind (Suedia), Vlad Massaci (România) și David Iodice (Italia).

Pe lângă cele șapte co-producții, proiectul va susține o serie de programe secundare, printre care proiecte de mobilitate, ateliere de lucru cu publicul, seminarii, activități educative pentru tineri și workshop-uri pentru actori. Bugetul total al proiectului este de 4,5 milioane de euro, iar jumătate din această sumă este acoperită prin Programul Cultura 2007 – 2013.
Din agenda de evenimente, Sibiul va găzdui anul acesta producția lui Fabrice Murgia, urmând ca în 2013 să fie prezentate creațiile lui Lars Norén, Joël Pommerat și Antonio Araujo, în 2014 spectacolul semnat de Emma Dante, iar în 2015 producția lui Frank Castorf. Scenariul Gianinei Cărbunariu va fi prezentat în premieră pe scena Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu anul viitor în paralel cu expoziția Moving Cities. Tot la Sibiu va fi organizat un workshop pentru actori francezi ce va fi susținut în 2014 de regizorul Vlad Massaci, actorii români urmând să participe la workshopul organizat de Armel Roussel, în 2012, la Bruxelles. Ultimul eveniment de la Sibiu este programat spre finalul anului 2015 și constă într-o serie de ateliere de lucru cu actori tineri.

Deschiderea oficială a proiectului, programată marțea viitoare, la ora 18:30, va reuni un număr important de personalități din mediul academic, cultural și politic ce vor asista la vernisajul expoziției Moving Cities Bruxelles și la premiera primului spectacol din cadrul acestui proiect - „Exils“ în regia lui Fabrice Murgia. La eveniment vor lua cuvântul José Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene (a fi confirmat), Jean - Louis Colinet, directorul Teatrului Național Bruxelles, Fadila Laanan, Ministrul Culturii, Audiovizualului, Sănătății și Egalității de șanse al Federației Wallonie Bruxelles, precum și subsecretarul de stat Irina Cajal, care va transmite mesajul Ministrului Culturii și Patrimoniului Național din România.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe  fotografia de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu

image
SibiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite