Sentinţă definitivă: Fostul inspector şcolar Sorin Joantă, condamnat la 2 ani şi jumătate de închisoare cu suspendare pentru luare de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Joanta
Sorin Joanta

Curtea de Apel Alba Iulia a dat sentinţa definitivă în cazul lui Sorin Joantă, fostul inspector şcolar pentru disciplina religie, cercetat într-un dosar privind infracţiuni de corupţie.

În vara anului 2013, Sibiul a fost zguduit de cel mai răsunător scandal apărut în cursul desfăşurării unui examen de Bacalaureat. În plin examen, Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat începerea urmăririi penale faţă de Sorin Joantă, la momentul respectiv inspector şcolar pentru disciplina religie şi preşedinte al Comisiei de bacalaureat din Centrul zonal de evaluare Sibiu. Joantă era acuzat atunci de trafic de influenţă, iar alături de el au fost urmăriţi penal Viorel Giupană, funcţionar la Colegiul Tehnic „Independenţa” Sibiu, acuzat de trafic de influenţă, şi Toma Ştefan Stancă, candidat la examenul de bacalaureat, acuzat de de cumpărare de influenţă 

“La data de 1 iulie 2013, învinuitul Giupană Viorel a primit de la învinuitul Stancă Toma-Ştefan (candidat la examenul de bacalaureat organizat la Colegiul Tehnic „Independenţa” Sibiu) suma de 2.200 lei (echivalentul a 500 euro) prevalându-se de influenţa pe care susţinea că o are asupra cadrelor didactice din Comisia de corectare a lucrărilor la examenul de bacalaureat, astfel încât să îi fie asigurată candidatului reuşita la proba de Limba şi Literatura Română. În perioada 1-3 iulie 2013, în calitate de inspector şcolar şi preşedinte al Comisiei de bacalaureat din Centrul zonal de evaluare Sibiu (având sarcini privind organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat la nivelul judeţului), învinuitul Joantă Sorin a acceptat promisiunea de a primi de la Giupană Viorel o parte din suma de 2.200 lei, cu scopul de a interveni la evaluatorii din Comisia de corectare a lucrărilor la examenul de bacalaureat de la Colegiul Tehnic „Independenţa” Sibiu, astfel încât să i se asigure candidatului Stancă Toma-Ştefan reuşita la proba de Limba şi Literatura Română”, arăta atunci DNA.

Joantă a recunoscut o parte din acuzaţii

După izbucnirea scandalului, Joantă a renunţat la funcţia de la inspectoratul şcolar şi, ulterior, a recunoscut o parte din acuzaţiile care i-au fost aduse, semnând un acord de recunoaştere a vinovăţiei, lucru pe care l-a făcut de asemenea şi Toma Ştefan Stancă, elevul inculpat în dosar. 

Acordul de recunoaştere a fost admis în luna mai a anului trecut de Tribunalul Sibiu, în urma semnării acestuia fostul inspector şcolar fiind comnadmnat la 2 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de abuz în serviciu şi participaţie improprie la comiterea infracţiunii de fals intelectual, ambele în formă continuată. Toma Ştefan Stancă a primit 6 luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 6 luni, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii. De asemenea, instanţa a dispus anularea diplomelor de bacalaureat întocmite în fals. 

Judecat separat pentru luare de mită

Pentru că Joantă nu a recunoscut toate acuzaţiile, în instanţă a fost deschis un nou proces pe infracţiuni de corupţie, anchetatorii susţinând că Joantă ar fi acceptat promisiunea de a primi de la Viorel Giupană o parte din cei aproximativ 500 de euro daţi acestuia de Toma Ştefan Stancă. Mai exact, Joantă ar fi acceptat promisiunea de a primi aproximativ 300 de euro. 

Dosarul s-a judecat în primă instanţă la Tribunalul Sibiu, care l-a condamnat pe Sorin Joantă la 3 ani de închisoare pentru luare de mită, cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe o durată de 5 ani ce constituie termen de încercare. Pedeapsa a fost contopită cu cea veche, din acordul de recunoaştere a vinovăţiei, respectiv 2 ani de închisoare cu suspendare, rezultând, conform legislaţiei, pedeapsa cea mai grea, de 3 ani de închisoare cu suspendare. 

Viorel Giupană a primit la Sibiu 2 ani de închisoare pentru de trafic de influenţă şi 1 an de închisoare pentru dare de mită, după contopirea pedepselor urmând să execute 2 ani de închisoare, cu suspendarea condiţionată a pedepsei rezultante pe o durată de 4 ani ce constituie termen de încercare. 

Atât Sorin Joantă cât şi procurorii DNA au făcut apel, iar dosarul s-a judecat la Curtea de Apel Alba Iulia, care a dat  marţi, 27 ianuarie, sentinţa definitivă în acest caz. Curtea a menţinut condamnarea pentru luare de mită  în cazul lui Sorin Joantă însă a redus pedeapsa de la 3 ani la 2 ani şi 6 luni de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de 4 ani şi 6 luni.

Vă mai recomandăm:

Comisar şef din cadrul Poliţiei Sibiu, condamnat la 6 luni de închisoare cu amânare după ce s-a urcat băut la volan şi a provocat un accident

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat sentinţa definitivă în cazul comisarului şef Răzvan Prislopeanu, cel care în anul 2012 s-a urcat băut la volan după care a provocat un accident rutier.

Clanurile interlope ale Sibiului. Dosarul grupării Lenis, în instanţă de aproape 5 ani

Dosarul celei mai mari grupări de crimă organizată destructurată în ultimii ani la Sibiu se judecă la Tribunalul Alba de aproape 5 ani.

Daniel Cioabă, regele romilor din România, amendă penală într-un dosar de evaziune fiscală

Daniel Cioabă şi femeia cu care acesta străieşte, Simeria Radu, au primit o amendă penală de 13.000 de lei şi au de plătit statului 66.092 de lei într-un dosar de evaziune fiscală. Decizia nu este definitivă.

SibiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite