Povestea câinilor eroi care salvează vieți începe la o maternitate specială, unică în România VIDEO

0
Publicat:

Toţi câinii Ministerului Afacerilor Interne (MAI), inclusiv câinii eroi trimişi să salveze victimele prinse sub dărâmături în urma unor cutremure, sunt antrenaţi într-una dintre cele mai mari şcoli de profil din Europa, situată în Pădurea Dumbrava Sibiului, scrie Agerpres.

Aici, la marginea municipiului Sibiu, se află Centrul Chinologic, singurul de acest fel din România.

În fiecare an, 200 de câini ies pe porţile şcolii speciale de dresaj de la Sibiu, gata pregătiţi să facă faţă muncii din Poliţie, Jandarmerie, ISU. Performerii au dublă specializare. La fiecare doi ani, echipa canină revine la pregătire, la Sibiu.

Câini antrenați aici, trimiși în Turcia

Două dintre echipele de salvare trimise de România, în Turcia, după cutremur, au fost antrenate la Sibiu.

Unul dintre cei mai cunoscuţi câini româneşti de salvare, care a fost şi în Turcia, este Thor, un câine din rasa ciobănesc german, în vârstă de şase ani, acreditat pentru căutare-salvare în mediul urban de Centrul Chinologic Sibiu şi care face parte din echipă încă din anul 2018, potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Câinii pregătiţi la Sibiu în salvarea de victime după cutremure sunt din rasele Ciobănesc german, Ciobănesc belgian şi Rottweiler.

"La această specializare de căutare-salvare sunt folosite mai multe rase, pot fi folosite şi din alte rase în funcţie de cel care pregăteşte echipa, de abilităţile specifice rasei respective, dar în general predomină Ciobănescul belgian şi Ciobănescul german (...)", a declarat pentru Agerpres comisar şef de poliţie Daniel Căpriţă, de la Centrul Chinologic din Sibiu.

Potrivit şefului Catedrei de dresaj şi pregătire tactică din cadrul Centrului Chinologic Sibiu, este nevoie de un antrenament special, care durează cel puţin patru luni, ca un câine să înveţe, împreună cu conducătorul lui, cum să salveze un om prins sub dărâmături.

Cîine antrenat la Sibiu. FOTO captură video Agerpres
Cîine antrenat la Sibiu. FOTO captură video Agerpres

"Vă daţi seama, la căutare-salvare urbană lucrezi tot în dărâmături, este un ambient identic cum este într-un cutremur, deci nu este un mediu chiar aşa uşor sau atractiv. Şi pe lângă capacităţile omului, intervin şi abilităţile câinelui de serviciu de a face faţă şi a răspunde acestor provocări", a subliniat Daniel Căpriţă.

Maternitatea de eroi

Povestea câinilor eroi începe la o maternitate specială, unică în România, aflată în incinta Centrului Chinologic Sibiu

Centrul Chinologic înseamnă terenuri de antrenament, adăposturi pentru câini şi o maternitate, pentru că toţi câinii care sunt antrenaţi pentru MAI provin din părinţi aflaţi la Sibiu, în acest centru special. Încă de mici, căţeii sunt monitorizaţi de veterinari şi verificaţi prin testări repetate, pentru a fi apţi să "lucreze" pentru Poliţie, Jandarmerie, ISU şi alte structuri ale MAI.

 Continuarea, în Agerpres!

SibiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite