Klaus Iohannis: În iulie ar trebui anunţat candidatul la preşedinţie. E important să avem unul care să fie votat de români, nu de X sau Y

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis - Foto Arhiva Adevărul
Klaus Iohannis - Foto Arhiva Adevărul

Primarul Klaus Iohannis a declarat, joi, la Sibiu, într-o conferinţă de presă, că în iulie ar trebui anunţat candidatul dreptei la prezidenţiale. Acesta mai spune că e important „să avem un candidat care să fie votat de români“.

UPDATE 11.49  Iohannis a spus că se aşteaptă sigur să apară dosare, dar şi „poveşti reîncălzite“. Cât priveşte planul la conducerea PNL, acesta a spus că „dacă câştigă, câştigă“, dacă nu „câştigă altul şi îl sprijin pe acela“.

UPDATE 11.36 Întrebat dacă e vreun pericol ca unii membrii PNL să migreze spre alte partide, inclusiv PSD, Iohannis consideră „hilară“ această veşnică abordare a PSD-ului care este, în opinia sa, „de domeniul trecutului“.

„Nu-mi fac probleme legate de o migrare de la noi spre alt partid“, a adăugat acesta.

El a mai declarat că nu există un termen pentru viitorul partid şi că persoana care va candida la preşedinţie va intra în cursă ca şi candidat comun al dreptei.

Întrebat dacă candidatul dreptei ar fi votat de preşedintele Băsescu, Iohannis a răspuns: „Asta vom vedea, dar pentru mine e important să avem un candidat care să fie votat de români, un candidat care să fiu văzut ca un preşedinte bun pentru ţară, nu pentru x sau y“.

Întrebat dacă Băsescu l-ar susţine în cursa pentru prezidenţiale, Iohannis a afirmat: „Nu vreau să fiu candidatul nici lui x, nici lui y. Nici nu-i clar că vreau să fiu candidat la ceva“.

Cât priveşte sondajele, Iohannis crede că acestea pot fi citite ca indicatori şi consideră că „este greşit pentru un partid să se încreadă numai în sondaje“.

„Opiniile membrilor sunt foarte importante, ale liderilor. Niciun sondaj nu are acurateţe foarte mare şi toate sunt indicatori spre ceva. În ultima vreme am putut să constat că partidele care comandă sondajele stau mai bine în ele decât in sondajele comandate de alţii. Românii vor ieşi la vot dacă vom avea un candidat bun, pe care îl agreează. Oricum prezidenţialele aduc cei mai mulţi oameni la vot“, aduagă Iohannis.

Acesta consideră că retragerea lui Orban un „gest foarte bun pentru partid şi foarte fairplay“ faţă de el.

UPDATE 11.29 Iohannis a declarat că „mai e loc pentru Tăriceanu în PNL“ - „loc ar fi, doar că domnul Tăriceanu face un balet greu de înţeles, nu ştim unde aterizează“.

Întrebat dacă se vede învingător în cursa pentru preşedinţie, Iohannis a spus: „Dacă nu aş considera că nu am şanse bune n-aş candida, n-ar avea niciun farmec. E o prostie pentru un politician să intre într-o cursă pe care ştie că o va pierde“.

Legat de declaraţia lui Victor Ponta, care a spus că PNL e un „partid bigam“, primarul Sibiului a afirmat că nu îl interesează şi că „domnul Ponta face afirmaţii de campanie, dar asta mi se pare neispirată“.

UPDATE 11.18 Iohannis a declarat că nu discută acum cine va fi candidatul PNL pentru preşedinţia României. „Indiferent de semnalele pe care le-aş fi primit sau nu, acum, în această fază, nu este în discuţie tema pentru cine e candidatul PNL la preşedinţie. Vom vedea“.

Întrebat care e candidatul cel mai potrivit, el sau Crin Antonescu, Iohannis a declarat că nu este în discuţie acum „acest subiect“, că „nu s-au discutat criterii pentru alegerea candidatului.

„Discuţia de ieri a fost una de principiu. Sunt bucuros că am ajuns la aceste concluzii care sunt foarte importante pentru români. Ştim că vom avea un mare partid de dreapta“.

El a mai spus că în această fază PNL se concentrează pe PMP şi Forţa Civică, şi că probabil vor veni şi alte partide spre PNL.

„Nu vorbim de o fuziune prin absorbţie, este vorba de două partide de ponderi sensibil egale care doresc o fuziune fără să dispară programul unuia sau celuilalt, fără să dispară lideri politici. Ne aşteptăm ca prin această fuziune să obţinem poziţii mult mai grele şi în administraţia locală şi în ponderea politică generală. Semnalele noastre sunt că oamenii vor acest lucru - fuziunea. Personal, văd unificarea dreptei aşa cum se întâmplă acum. PNL şi PDL s-au hotărât că vor fuziona. Celelalte partide, în timp, vor hotărâ dacă vor să vină alături de noi sau nu“.

Întrebat dacă vor fi suficiente cele două partide să contracareze rezultatele obţinute de PSD, Iohannis a spus: „Noi suntem convinşi că vom avea suficientă greutate politică pentru a echilibra scena, vom avea un mare partid de dreapta şi un mare partid de stânga“.

Iohannis crede că prin iulie ar trebui anunţat candidatul la preşedinţie.

„Vreau să subliniez că nu facem un partid pentru prezidenţiale, noi facem un partid de dreapta pentru România. Cred că şi unii şi alţii am învăţat ceva din istoria recentă a României şi din faptul că divizarea dreptei nu a adus nimic bun. Abordarea este una bună, se centrează pe doctrină, pe programe economice şi pe statul de drept. Şi unii şi alţii avem politicieni buni“, spune Iohannis.

UPDATE 11.12 Klaus Iohannis spune că motivul care l-a determinat să candideze la şefia PNL e unul destul de simplu: „vointa de a face un lucru bun în fruntea PNL“.

„Sper că nu e o surpriză pentru nimeni faptul că mi-am anunţat candidatura la şefia PNL. Am spus de la început de când am intrat în PNL că atunci când poziţia va fi pusă în discuţie este aproape sigur că o să mă implic în competiţie. Poziţia s-a vacantat“, a declarat Iohannis.

Acesta mai spune că demisia din poziţia de prim-vicepreşedinte a fost ca urmare a rezultatelor la europarlamentare, în special a rezultatelor din Sibiu, unde PNL a ajuns pe locul 2, care, pentru el, „nu este potrivit“.

„Nu am avut niciun moment intentia să plec din PNL. Primind semnale din teritoriu am decis că este oportun să mă implic“, a adăugat acesta.

Iohannis spune că a avut mai multe discuţii cu Antonescu legat de candidatura sa: „A fost o discuţie pe care am avut-o de mai multe ori, dacă poziţia devine vacantă, voi candida“.

va candida la şefia Partidului Naţional Liberal

Anunţul privind candidatura a fost făcut după ce, imediat după alegerile europarlamentare, Iohannis şi-a anunţat demisia din funcţia de prim-vicepreşedinte PNL şi din Biroul Politic Naţional, în urma rezultatului sub aşteptări obţinut de PNL în municipiul Sibiu.

Rămâneţi pe www.adevarul.ro pentru a urmări principalele declaraţii ale lui Klaus Iohannis.  

Vă mai recomandăm: 

Raluca Turcan: „Gestul lui Iohannis este un gest care reflectă o înţelegere a mesajului cetăţenilor”

Vicepreşedintele PDL Raluca Turcan a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că demisia lui Klaus Iohannis din funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL nu a surprins-o.

Europarlamentare 2014 Alianţa PSD-PC-UNPR a câştigat în judeţul lui Iohannis

Alianţa PSD-PC-UNPR a obţinut cel mai mare număr de voturi la alegeri europarlamentare 2014 în judeţul Sibiu. La mare distanţă, pe locul 2, este Partidul Naţional Liberal.

Klaus Iohannis – singura şansă a Dreptei, obligatoriu unită, de a-l învinge pe Ponta la prezidenţiale

Alegerile europarlamentare sunt un barometru pentru prezidenţiale. Multe dintre calculele prezidenţiabililor se vor adapta, unii vor trebui să renunţe la orgolii şi să dea mâna cu cei pe care îi considerau inamici până azi. Doar daca se vor uni toate partidele de dreapta în jurul unui candidat unic vom fi feriţi de a-l avea pe Victor Ponta preşedinte! Altfel, Ponta va câştiga pe prostia politicienilor de dreapta, nu pe voturile românilor.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite