În „Noaptea muzeelor”, Astra invită  românii la o masă în aer liber: „În vremuri grele cultura îşi caută resursele în propria grădină!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noaptea Muzeelor în Dumbrava Sibiului Foto Muzeul Astra
Noaptea Muzeelor în Dumbrava Sibiului Foto Muzeul Astra

Două instituţii de cultură din Sibiu s-au alăturat în acest an proiectului „Noaptea Muzeelor”: Muzeul Civilizaţiei Populare şi Tradiţionale Astra şi Muzeul Bisericii Evanghelice C.A..

„Noaptea Muzeelor” are loc sâmbătă, 12 iunie, în toată ţara. Românii de pretutindeni sunt aşteptaţi să viziteze fizic şi gratuit două muzee din Sibiu, în comparaţie cu ediţia de anul trecut care a avut loc exclusiv online.

Accesul în Muzeul Astra - cel mai mare muzeu în aer liber din Europa - este liber între orele 18:00 şi 24:00, şi se va realiza pe cele două intrări principale şi cea de lângă Biserica din Bezded (Aleea Elevilor). 

Gazdele au pregătit pentru vizitatori un program variat cu spectacole de dans şi muzică oferite de Nicolae şi Tudor Furdui Iancu, alături de Grupul instrumental Crai Nou din Alba Iulia, Formaţia Hanu’, Codruţa Rodean, Stana Stepănescu şi Bojidar Ciobotin - instrumental, Izabela Tomiţă şi Cătălin Iancu la ţambal, Sînziana Ştefan, Oana Tomoiagă, Geanina Gavrilă, Adrian Neamţu la taragot şi Alina Bîcă - momente artistice din Mărginimea Sibiului, Bucovina, Banat, Oltenia, Maramureş, Munţii Apuseni, Valea Hârtibaciului, acompaniate de  Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, precum şi două recitaluri din partea Duo Cameral şi a Cvintetului de alamă din cadrul Filarmonicii de Stat Sibiu.

Cireaşa de pe tort o va constitui însă festinul în aer liber organizat în cadrul unui atelier gastronomic marca Muzeul ASTRA. Bucate tradiţionale alese vor fi pregătite în cadrul Târgului de Ţară de către muzeografi, bibliotecari, muzicieni şi dansatori profesionişti. Veţi fi astfel aşteptaţi în aer liber cu „papă de coade”, „păpricaş de cartofi noi cu carne”, „tocană de ceapă cu mămăligă rece”, „fasole cu ciolan”, „ostropel de pui”, „gulyaş”, „ciorbă şi tocană de oaie şi de berbecuţ”, pâine şi „plăcinte dobrogene”. 

Porţiile vor fi oferite contra unor donaţii, până la epuizarea lor. Suma strânsă va merge către patrimoniul cultural. Ediţia din acest an, a XVII-a, are un mesaj special „Cultura contează!?”, menit să sensibilizeze opinia publică cu privire la condiţia culturii din zilele noastre. 

„Iată cum în vremuri grele cultura îşi caută resursele în propria grădină! Fie zi sau noapte, cea mai importantă resursă a fost, este şi cu siguranţă vor fi întotdeauna oamenii. În semn de respect, la Noaptea Muzeelor din acest an vă invităm la o masă pregătită de noi (la propriu) în aer liber! Rămânem bucuroşi de oaspeţi într-o noapte în care cultura contează! Pregătim bucate alese într-o mare familie culturală, alături de colegii de la Filarmonica de Stat Sibiu, Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul - Junii Sibiului şi Biblioteca ASTRA”, a menţionat Ovidiu Baron, director general adjunct Muzeul ASTRA, într-un material dedicat evenimentului, pe site-ul instituţiei.

Şi managerul muzeului, Ciprian Ştefan a vorbit despre subfinanţarea culturii în ultimele trei decenii, în contextul în care ea reprezintă baza educaţiei şi civilizaţiei unei societăţi, subliniind faptul că o cultură de calitate nu se poate realiza fără susţinere. „Atragem atenţia factorilor decizionali de la nivel central că astfel de lipsuri, pe termen lung, generează prejudicii patrimoniului material şi immaterial din România. Acest patrimoniu poate demonstra oricând că poate produce efecte economice clare, nu doar socio-educaţionale”, a precizat şi managerul Muzeului ASTRA.

Caravana Noaptea Muzeelor nu va mai fi organizată în acest an, datorită contextului pandemic în care încă ne aflăm. 

Şi intrarea la Muzeul Bisericii Evanghelice C.A. din România este gratuită. De la ora 20:00, sâmbătă seara se va oferi o expoziţie ghidată a istoriei colonizării, a apariţiei cetăţilor bisericeşti, vieţii cultice şi comunitare, învăţământului confesional, dar şi a istoriei moderne şi recente – de la perioada habsburgică până la integrarea în Uniunea Europeană.

Vă mai recomandăm şI:

Maraton de vaccinare la cel mai mare muzeu în aer liber din Europa. Intrare liberă şi festin tradiţional VIDEO

Ursoaică cu trei pui la Bâlea Lac: „Primii oaspeţi la cafea, la Salvamont Bâlea” VIDEO

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite