Maraton de vaccinare la cel mai mare muzeu în aer liber din Europa. Intrare liberă şi festin tradiţional VIDEO
0Muzeul Astra din Sibiu va găzdui timp de două zile un maraton de vaccinare cu doze la alegere, Pfizer sau Johnson & Johnson, dar şi un spectacol culinar presărat cu tradiţii.
Drept recompensă, toţi cei care aleg să se vaccineze la Astra vineri şi sâmbătă, 4 şi respectiv 5 iunie, primesc în schimb intrare liberă.
Şi nu este singura surpriză oferită vizitatorilor Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale în aer liber din Dumbrava Sibiului, pentru că timp de două zile, Astra va găzdui şi un maraton gastronomic asezonat cu ateliere meşteşugăreşti şi artistice.
Demonstraţiile culinare vor fi cu degustare, de la produse de stână la cele specifice deltei. Programul activităţilor de la Astra readuce astfel în atenţia publicului comunităţile arhaice şi multietnice din Delta Dunării, dar şi comunităţile pastorale şi tradiţiile din Mărginimea Sibiului.
Vineri, 4 iunie, vizitatorii vor putea degusta mâncăruri ce dezvăluie gustul unic al preparatelor tradiţionale bazate pe carnea de oaie, precum tocăniţa şi ciorba de varză aromată cu cimbru, iar sâmbătă, al bucătăriei de odinioară din satele de pescari, precum Mila 23.
Un pescar va găti, în zona Morilor de Vânt şi la Târgul de Ţară: ciorbă de peşte la ceaun, scrumbie marinată şi scrumbie afumată.
Trei meşteri populari vor completa tabloul rustic cu ateliere de confecţionat opinci - în cadrul atelierului de rogojinari, de la Văleni - Gorj; podoabe de metal - Gospodărie cu locuinţă pe două nivele, Târgu Cărbuneşti - Gorj sau săpunuri naturale - Gospodăria de viticultor sas, Şeica Mică, iar alt atelier va marca debutul Zilei Universale a Iei.
Şi cum mâncarea merge mai bine cu o porţie de muzică bună, de la festin nu vor lipsi nici atelierele interpretativ - instrumentale: Trupa Hanu’ - Călin Han (instrumente de suflat) şi Romulus Cipariu cu al său ţambal.
Referindu-se la maratonul de vaccinare, managerul Muzeului Astra menţiona pe site-ul instituţiei: „Este un vaccin numit cultură. Am acceptat lupta şi ne-am adaptat la ea. Am sperat la normalitate şi acum ni se dă o şansă”. Şi cum Muzeul Astra este sinonim cu aerul liber, dar şi cu tradiţia, cultura, nobleţea, el devine acum prin acest eveniment sinonim şi cu sănătatea şi responsabilitatea.
„Împreună punem umărul pentru normalitate! Va fi un maraton de vaccinare în cel mai mare muzeu în aer liber din Europa şi suntem convinşi că va fi ceea ce (ne) trebuie tuturor!”, a mai menţionat managerul Muzeului Astra.
Maraton de vaccinare la Muzeul Astra Sibiu Foto Muzeul Astra
Reprezentanţii Muzeului Astra au făcut publice inclusiv reţetele bucatelor alese care vor putea fi degustate în aceste zile, toate preparate cu ingrediente locale în cadrul Atelierului gastronomic „Târgul de ţară”.
Ciorbă de varză cu carne de oaie
Ingrediente: - carne de oaie cu oase (gât, spete, pulpe) - 1 kg; varză o căpăţână mare; chisătură - o lingură; roşii - 0,5 kg; smântână - 2 linguri; oţet - o lingură; cimbru - 2 crenguţe; ouă - 2 gălbenuşuri; sare - 1 linguriţă.
Modalitate de preparare: Carnea se pune la fiert, se ia spuma, apoi se pun: sarea, chisătura şi roşiile. Când carnea este fiartă, se adaugă varza tăiată mare, oţetul, şi se lasă să mai fiarbă pentru câteva minute. Când varza este fiartă, se ia mâncarea de pe foc, se adaugă cimbrul tocat mărunt şi gălbenuşurile amestecate cu smântână. Se serveşte cu mămăligă caldă. Când se prepara: Aceasta era o mâncare de toamna, se prepara cât timp se găsea varză dulce.
Tocăniţă de miel
Ingrediente: - carne de miel (de la piept sau spată) - 2 kg; untură de porc - două linguri; ceapă albă - una mare; sare - 1 linguriţă; piper măcinat - 1 vârf de cuţit. Modalitate de preparare: Ceapa se taie mărunt şi se înmoaie în untură încinsă (fără a se rumeni), apoi se pune carnea tăiată în bucăţi mici, sarea şi piperul. Se lasă la foc mic pentru a-şi lăsa apa. Tocăniţa este gata când se limpezeşte untura. Se serveşte alături de mămăligă caldă şi murături.
Acest gen de mâncare se gătea pe timpuri primăvara, cât erau miei. Era un preparat specific mesei din ziua de Paşti.
Delicii culinare la Muzeul Astra din Sibiu Foto Muzeul Astra
Marinată din scrumbie
După ce este curăţată de solzi şi maţe, scrumbia e tăiată în fâşii de grosimea unui deget care trebuie bine spălate şi apoi lăsate în apă pentru a se scurge tot sângele, timp de o jumătate de oră. Apoi şterg cu un prosop de bucătărie, se sărează bine, se aşază una lângă alta şi se lasă marinat timp de trei zile.
După trei zile sunt bucăţelele sunt spălate din nou şi lăsate în apă până la două ore ca să iasă cât mai multă din sare. Între timp într-un vas se amestecă un litru de oteţ cu trei litri de apă, câte o lingură de sare şi zahăr, piper boabe şi foi de dafin, iar lichidul se pune la fiert. După ce fierbe se lasă la răcit şi rece se pune peste scrumbia scoasă din apă şi pusă într-un vas mai mărişor. Se amestecă cu lingura ca să se pătrundă toată scrumbia.
Scrumbie afumată
Scrumbia sărată bine se înveleşte într-un tifon şi se agaţă la uscat de un copac timp de 24 de ore. După acest răstimp se spală şi se agaţă din nou de capacul unui butoi de lemn. Peştele nu trebuie să se atingă În partea de jos a butoiului se face o gaură în care este introdusă o ţeavă care, la celălalt capăt, captează fumul produs de rumeguş de brad aprins. Peştele se ţine la afumat 3 - 4 ore.
Delicii culinare la Muzeul Astra din Sibiu Foto Muzeul Astra
Ciorbă de peşte lipovonească la ceaun
Ceaunul pentru ciorbă este pus pe foc, pe jumătate umplut cu apă. Se adaugă legumele proaspete de grădină tăiate nu foarte mărunt (roşii, ardei, cartofi şi ceapă) şi ceaunul este lăsat pe foc, până când legumele sunt fierte.
Se adaugă peştele (îndeosebi caras, lin, crap) şi puţin oţet, pentru ca acesta să nu se sfărâme. Cu câteva minute înainte de a fi luat ceaunul de pe foc, este adăugat pătrunjelul. Ciorba este potrivită, după gust, cu câteva linguri de oţet.
Vă mai recomandăm şi:
Ursoaică cu trei pui la Bâlea Lac: „Primii oaspeţi la cafea, la Salvamont Bâlea” VIDEO