În libertate după ce a înşelat o bătrână, de la care a obţinut 30.000 de lei. Cum a acţionat escrocul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto generică, Arhiva Adevărul
Foto generică, Arhiva Adevărul

Un bărbat de 32 de ani din Sibiu este cercetat penal pentru înşelăciune. Acesta a pretins şi a primit 30.000 de lei.

Escrocul a fost prins după mai bine de o săptămână de cercetări. Fapta s-a petrecut în data de 15 aprilie. 

O localnică din SIbiu, în vârstă de 70 de ani, a fost sunată de necunoscuţi care s-au pretins a fi medici. Aceştia au anunţat-o că fiul său a suferit un accident, în urma unei căderi de pe o scară. Şi i-au spus că pentru a nu rămâne cu sechele grave, chiar cu o paralizie, este necesară o intervenţie chirurgicală de urgenţă. Numai că operaţia este extrem de scumpă, costă 30.000 de lei şi nu poate fi decontată de Casa de Asigurări, aşa că trebuie suportată de familie. 

Speriată, mai ales că i s-a spus că problema este de viaţă şi de moarte şi o urgenţă, bătrâna a fost de acord să primească vizita unui bărbat căruia i-a dat suma necesară. 

Abia ulterior, femeia a aflat că fiul ei nu a păţit nimic şi că totul a fost o înşelăciune. În aceeaşi zi a sesizat Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ) Sibiu, care a demarat o anchetă. 

După mai bine de o săptămână, la data de 23 aprilie, s-a reuşit identificarea persoanei căreia bătrâna i-a dat banii. Iniţial a fost reţinut pentru 24 de ore în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă, pentru înşelăciune.

Numai că prezentat procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, în ciuda faptei şi a prejudiciului, acesta a dispus cercetarea în libertate a suspectului, sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. 

Referitor la acest caz, reprezentanţii IPJ Sibiu au declarat printre altele: „Un bărbat în vârstă de 32 de ani este cercetat penal de către poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale Sibiu sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune prin metoda „accidentul”. Bărbatul i-a pretins şi a primit de la victimă 30.000 de lei. (...) Din păcate, scenariul, deşi uşor „îmbunătăţit” de cei certaţi cu legea, este pe tiparul cunoscut. Poliţiştii specializaţi în investigaţii criminale continuă cercetările”. 

Oamenii legii vin şi cu câteva sfaturi: „Poliţiştii sibieni le recomandă cetăţenilor să nu dea curs solicitărilor primite telefonic sau personal de a oferi sume de bani unor persoane necunoscute sub pretextul că o rudă apropiată ar fi fost implicată într-un accident, de cele mai multe ori rutier, şi ar avea nevoie de bani fie pentru rezolvarea situaţiei juridice, fie pentru intervenţii medicale de urgenţă”.

De aceea, poliţiştii vă recomandă ca atunci când primiţi o astfel de solicitare, să vă păstraţi calmul, să vă sunaţi ruda respectivă indiferent de oră, şi mai ales să solicitaţi cât mai multe detalii despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi chiar să sunaţi pentru confirmare.

„Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil că acestea să va urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini. Nu le furnizaţi persoanelor necunoscute informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini. Atenţie! Persoanele vizate sunt cele de vârsta a doua şi a treia, despre care se presupune că deţin acasă sume mari de bani şi rude care nu se află în proximitatea lor”, mai atrag atenţia poliţiştii.

Vă mai recomandăm şi:

Captură impresionantă: 19 persoane arestate, arme letale, valută falsă şi droguri de 300.000 de euro - confiscate. Afacere orchestrată de după gratii

Fetiţă de 7 ani muşcată de câine în centrul Sibiului. Proprietarul, găsit cu ajutorul camerelor de luat vederi: „Rănile sunt cumplite”

SibiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite