Identificare facială, parcare inteligentă şi dinozauri în parc - propunerile sibienilor pentru modernizarea oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sibienii au depus peste 100 de proiecte în cadrul programului bugetare participativă, lansat de primărie la începutul verii.

Pe 30 august s-a încheiat perioada în care locuitorii oraşului Sibiu puteau să propună şi să înregistreze un proiect pentru modernizarea sau amenjarea cartierului/oraşului în care locuiesc.

Cele mai multe proiecte (27) au fost depuse la categoria „Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei”, iar câte 25 de dosare au fost înregistrate pentru „Alei, trotuare şi zone pietonale” şi „Spaţii verzi şi locuri de joacă”. La categoria „Amenajare spaţii publice” au fost depuse 17 proiecte, iar pentru „Educaţie” şi „Smart City” câte nouă, respectiv patru proiecte.

„Alei, trotuare şi zone pietonale”

Unul dintre proiectele depuse vizează amenajarea de treceri de pietoni iluminate inteligent. Pentru aceasta, autorul proiectului crede că este necesară suma de 150.000 de euro.

„Traversările pietonale sunt unul dintre cele mai periculoase locuri din domeniul transportului. Pentru a limita numărul de accidente, în special seara şi pe timpul nopţii, este necesară iluminarea suplimentară pentru ca pietonii să fie văzuţi în traversare pe trecerea de pietoni. În majoritatea cazurilor, trecerile pietonale sunt iluminate insuficient”, argumentează autorul.

Proiectul nu are setată o locaţie exactă, însă se precizează că sunt vizate trecerile de pietoni nesemaforizate din apropierea grădiniţelor, şcolilor, pieţelor agro-alimentare etc.

„SIBIU – ZONĂ CENTRALĂ PIETONALĂ” – 75.000 de euro, atât cere autorul unui alt proiect pentru recondiţionarea faţadelor tuturor clădirilor istorice din centrul Sibiului.

„Dacă Primăria Craiovei sau a Oradei a putut face acest lucru, noi de ce nu putem?”, se întreabă autorul proiectului.

Acesta mai crede că este necesară regelmentarea mărimii şi aspectului teraselor din centru. „Acest lucru nu poate fi lăsat la latitudinea propietarilor de terase întrucât pentru ei nu contează decât profitul (cât mai multe mese, cât mai ieftin totul). O asemenea terasă nu ar trebui să aibă mai mult de 10 mese din lemn sau metal, iar spaţiile dintre terasele alăturate să fie de cel putin 10 m. Trebuie ţinut cont şi de aspectul estetic”, mai scrie acesta. Proiectul vizează zona pietonală Nicolae Bălcescu + Piaţa Mare.

Altcineva propune un proiect ce va separa aleea bicicliştilor de cea a pietonilor în Parcul Sub Arini – un proiect ce ar costa 100.000 de euro. „În acest moment din zona aparatelor de fitness şi până în zona străzii Avrig a fost marcată o pistă de bicicletă peste vechea alee de pietoni. Pietonii ciculă în continuare pe actuala pistă de biciclete, iar acest lucru e periculos. Problema poate fi rezolvată parţial de la aparatele de fitness şi până la strada Avrig în felul următor: De la chioşcul de pe Titu Maiorescu şi până în faţa terasei Bolta rece se reconstruieşte aleea şi se lărgeste la 4m şi se separă o pista de biciclete şi o alee de pietoni. În dreptul fostei intrări la bolta rece începe şi o alee care duce în jos către pârâu, o alee pietruită. Această alee pietruită va deveni noua pistă de biciclete, lăsând actuala pistă pietonilor. Se montează câteva gărduleţe în paralel cu loc. de trecere pt pietoni care să nu mai permită accesul biciletelor. Se asfaltează, liniază şi se iluminează noua pistă de biciclete din faţa Bolta Rece până la subtraversarea străzii Avrig (…)”.

„Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei”

Suma maximă care poate fi  solicitată în cadrul acestui program – 150.000 de euro – este cerută pentru proiectul „Parcare subterană Cazarma 90”.

„În urma unui ordin din anul 1987 s-a demolat Cazarma 90 rămânând doar planşeul clădirii, pe care s-a creat o parcare supraterana. O parte a molozului rezultat din urma demolării s-a umplut subsolul clădirii. Pentru executarea lucrării este ncesar eliberarea (excavarea) subsolului de moloz şi proiectarea unei intrări în subsol dintre Bd. Corneliu Coposu prin curtea fostei cofetării-grădina de vară „Nufărul” s-au prin coborâre dinspre parcarea supraterană existentă”, explică autorul proiectului. Acesta mai precizează că lucrarea „nu ar ridica costuri mari de cheltuială pe considerentul că structura de bază este într-o stare încă foarte sănătoasă şi rezistentă”.

„SIBIU CITY TOUR” – un proiect de 50.000 de euro este propus pentru a plimba turiştii străini pe străzile oraşului. Acesta este asemănător cu conceptul Hop on-Hop off care există în alte oraşe europene. Astfel, autorul proiectului propune crearea unui circuit turistic cu cel puţin două mini autobuze, care să circule zilnic în toate sezoanele, cu staţii în punctele de interes turistic în şi de lângă oraş.

Un alt sibian propune instalarea unor camere video pentru identificarea facială a oamenilor pe toate principalele artere ale oraşului. Pentru acest proiect, spune că ar finevoie de suma maximă, de 150.000 de euro.

„Asistăm la tot mai multe infractiuni în trafic, care sunt comise de anumiţi indivizi: femei şi bărbaţi agresate(ţi) atât verbal cât şi fizic, de participanţi la trafic violenţi; turişţi care de asemenea sunt victime, unor astfel de violenţe în trafic (…)”, argumentează acesta.

Autorul consideră că montarea de camere video cu identificare facială este una dintre soluţii, plus un sistem video performant, care să faciliteze accesul liber, pentru toate organele competente, atât pentru prevenţie, cât şi pentru acţionarea în timp real, în caz de intervenţie.

„Spaţii verzi şi locuri de joacă”

Altcineva a ales să propună crearea „zonei recreaţionale Lazaret pentru adulţi şi copii”, un proiect costurile căruia s-ar ridica la 95.000 de euro.

„Proiectul se doreşte a fi implementat in cartierul Lazaret sub Podul Gării, într-un spaţiu nefolosit cu o suprafaţă de aproximativ 2000 m2”, spune autorul.

De ce Cartierul Lazaret? Pentru că este complet neglijat din punct de vedere al spaţiilor verzi şi al locurilor de joacă, găsirea unui loc potrivit fiind o provocare în momentul de faţă, răspunde cel care a înregistrat proiectul.

Efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru construcţia unei academii de Fotbal în Sibiu, precum şi amenajarea unui „teren multisport” în Ştrand sunt alte două proiecte propuse pentru finanţare. Primul ar costa 50.000 de euro şi se propune a fi amplasat pe un teren de circa 5-7 hectare în Sibiu „preferabil la ieşire spre Mediaş”.

Cel de-al doilea proiect ar valora 65.000 de euro şi ar veni în sprijinul comunităţii locale, prin sprijinirea diverselor activităţi sportive. Sportul aduce împreună oameni din şcoli diferite, cu o cultură diferită şi comunităţi diferite, argumentează autorul proiectului. Acesta propune ca terenul să fie amplasat lângă Şcoala gimnazială nr. 1.

„Modernizarea Parcului Piaţa Cluj. Municipiul Sibiu” – este denummirea altui proiect care ar putea să coste 51.780 de euro. „Parcul Piaţa Cluj este situat pe strada cu acelaşi nume, într-un cartier frumos, liniştit de case de locuit, visavis de Şcoala nr. 12, dar, este neglijat de autorităţi”, atenţionează autorul proiectului. Acesta spune că cele câteva bănci, spaţiul de joacă pentru copii sunt într-o stare avansată de degradare, iar în parc „nu mai sunt nici alei, nici gazon….nimic ce să atragă pe cineva….cu toate acestea este mereu plin de mămici cu copii, de elevii de la şcoală…printre crengi căzute din copacii existenţi dar neglijaţi şi ei, pe aleile neclare şi numai cu gropi şi urme de pietriş…..”

„Amenajare spaţii publice (mbilier urban etc.)”

„Dinosaur Land în Parcul Sub Arini” – 150.000 de euro. Scopul acestui proiect este „dezvoltarea şi extinderea parcului!”, spune cel care a înregistrat un astfel de dosar. Potrivit autorului, sunt multe porţiuni din parc, care nu sunt iluminate, iar soluţia este montarea de stâlpi de iluminat stradal, pe aceste porţiuni unde noaptea nu se poate circula!”. „În fucţie de factorii de decizie, în incinta Parcului Sub Arini, se poate creea un spaţiu special destinat decoraţiunilor urbane (dinozauri), care sunt o reală atracţie pentru copiii. Intrarea în acest spaţiu poate să fie liberă sau contra cost”, mai adaugă acesta.

Alt sibian propune iluminarea integrală a pistei de biciclete pe tronsonul Zoo Sibiu – Muzeul ASTRA – Răşinari. Acest proiect ar costa 50.000 de euro. „Creşterea atât a numărului de locuitori ai Sibiului care aleg să practice ciclismul pentru îmbunătăţirea condiţiei fizice, cât şi a turiştilor care închiriază biciclete în scop de recreere, constituie un argument în favoarea acestei investiţii”, spune autorul.

La această categorie a fost înregistrat şi un dosar care prevede amenajarea de spaţii de jaocă şi agrement pentru câini. Valoarea proiectului s-ar ridica la 10.000 de euro şi presupune, conform descrierii autorului dosarului, împrejmuirea unor spaţii cuprinse între 1.000 şi 4.000 de metri pătraţi, în funcţie de spaţiile disponibile, pentru a oferi posesorilor de animale de companie (în speţă câini) un loc unde să îşi plimbe patrupedul fără a fi nevoit să îl ţină în lesă. Un astfel de spaţiu ar fi îngrădit, iar accesul ar fi gratuit”.

Acesta crede că este nevoie de coşuri de gunoi, automate pentru pungi şi mănuşi, băncuţe, mobilier pentru joacă. Opţional, spaţiile pot avea şi o ţîşnitoare pentru apă şi pot fi iluminate pe timpul serii şi nopţii.

„Consider că ar fi nevoie de astfel de locuri în mai multe zone ale oraşului: Parcul Sub Arini (zona de lângă râu din dreptul străzii Luarea Bastiliei); Valea Aurie (zona verde de lângă aleea Str Theodor Aman; Ştrand (pe strada Maramureşului, între şosea şi calea ferată) etc. Pot fi identificate de către autorităţi mai multe astfel de spaţii”.

Nici cartierele de la periferia Sibiului nu sunt uitate. Spre exemplu, cineva propune proiectul „Amenajare şi acces la monument Guşteriţa”, care să coste 50.000 de euro. „Valorificarea monumentului prin: amenajarea unui părculeţ, turn de observaţie, scările de acces de la intersecţie str. Malinului/Vinului, grădina de vară etc.”, descrie autorul proiectului.

La categoria „Educaţie” cele nouă proiecte vizează implementarea de programe educative în şcoli, deschiderea a două noi laboratoare la Colegiul Naţional Pedagogic „Andrei Şaguna”, dotarea cu mobilier şi laptopuri a Colegiului Tehnic „Terezianum” din Sibiu, dar şi crearea unui „spaţiu prietenos şi relaxat unde vizitatorii Grădinii Zoologice pot interacţiona direct cu animalele”. De asemenea, se propune reabilitarea Bazei sportive din spatele Complexului de Ntaie Olimpia (150.000 de euro).

Extinderea reţelei de internet Wi-Fi în tot oraşul este unul din cele patru proiecte înregistrate la categoria „Smart City”.

Un alt proiect propune dotarea cu dispozitive de urmărire GPS a unui număr de 107 de autobuze (flota acutală), pe liniile principale care leagă Aeroportul de Centrul Istoric, Zona industrială de Vest cu Zona rezidenţială din Sud, zona comercială din Sud cu cartierele rezidenţiale din Nord etc. Acest proiect ar costa 150.000 de euro.

Tot 150.000 de euro se cere pentru crearea unei aplicaţii pentru telefonul mobil care să informeze despre locurile de parcare disponibile şi posibilitatea rezervării acestora în timp real. „Sistemul de parcare inteligentă constă din senzorii instalaţi în asfalt pentru detectia autoturismelor. Acestia comunica wireless cu concetratoarele aflate pe stalp si alimentate cu energie solara”, explică autorul proiectului.

Primăria Sibiu a lansat Programul Bugetare Participativă în lulna iunie 2018. Depunerea proiectelor a avut loc în perioada 1 iulie – 30 august. Analizarea proiectelor va fi făcută de o echipă din Primăria Sibiu în perioada 1 septembrie – 14 octombrie, iar între 15-28 octombrie va avea loc prima etapă de vot. Rezultatele finale vor fi afişate pe 30 noiembrie, iar proiectele selectate vor fi implementate din 2019.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite