Sibiu, prima destinaţie recomandată de El Pais. Articol pozitiv despre România: „E o ţară actuală şi la modă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Publicaţia spaniolă El Pais a întocmit un clasament cu opt destinaţii din România care merită vizitate. Pe primul loc este plasat Sibiul, alături de câteva localităţi din judeţ. Întregul articol este unul elogios la adresa României, unul din puţinele din ultimul timp.

„România este actuală şi, în plus, se pare că e la modă. E actuală pentru că în acest an celebrează Centenarul Marii Uniri şi deoarece de la intrarea în Uniunea Europeană se vorbeşte adesea despre ea ca fiind ţara din Uniune cu cea mai mare creştere economică”, scriu jurnaliştii spanioli.

El Pais aminteşte şi despre protestele masive anticorupţie de la Bucureşti care au adus România în atenţia comunităţii internaţionale. „Mai este actuală şi pentru cinematografia sa - noul val al cinematografiei româneşti dominând festivalurile -, dar şi pentru literatura sa - numeroşi autori români fiind traduşi în limba spaniolă”, mai scriu jurnaliştii spanioli.

Publicaţia precizează că România dispune de un patrimoniu şi cultură bogate, multe oraşe, mănăstiri, castele fiind păstrate intacte încă din perioada medievală şi a întocmit un clasament cu opt destinaţii pe care le propune cititorilor săi care vor să descopere România.

Capitala Culturală Europeană din 2007, Sibiu, se află pe primul loc în acest clasament. „Când părăsesc Bucureştiul, înainte de a intra în Transilvania, de obicei turiştii opresc la Mănăstirea Cozia, acoperită cu picturi din secolul al XIV-lea - un aperitiv pentru ceea ce ne aşteaptă mai târziu. Apoi sosiţi la Sibiu, compus din oraşul de sus şi oraşul de jos. Desigur că partea veche este cea care menţine o atmosferă a unei agore înţelepte”, scrie publicaţia.

Ca şi majoritatea articolelor scrie de jurnalişti sau bloggeri străini, şi spaniolii de la El Pais scot în evidenţă „ochii” de pe casele din centrul istoric şi menţionează că oraşul are „nu una, ci trei catedrale: catolică, protestantă şi ortodoxă”. Însă nu doar oraşul Sibiu este elogiat de El Pais, ci şi localităţile învecinate: „La câţiva kilometri mai la vest, se află Sibiel („micul Sibiu”), un sat ţărănesc care a devenit o fagure de miere pentru turişti. La aceeaşi distanţă, spre sud, un alt sat, Răşinari, a dat naştere gânditorului Emil Cioran, bine cunoscut printre români (prin fatalismul său nihilist), chiar dacă a trăit ca apatrid la Paris, acolo unde a şi murit”.

În topul făcut de El Pais urmează „umbrele lui Dracula”, cu referire la oraşul fortificat Mediaş şi cartierul teutonic Biertan, inclus în patrimoniul UNESCO. De asemenea, este pomenit oraşul Sighişoara - „un oraş medieval la înălţimea mitului”.

În topul destinaţiilor de vacanţă din România jurnaliştii spanioli mai recomandă Bucovina, „paradisul pictat”; „Cealaltă Românie”, cu referire la regiunea Moldova, „unde s-au născut scriitorii Mihai Eminescu, Ion Creangă sau Tristan Tzara”, şi zonele populate de maghiari (lacul Roşu, Târgu Mureş); Bisericile fortificate; „Regii muntelui”, cu referire la CastelulPeleş, casa-muzeu a lui George Enescu sau Palatul Cantacuzino; Delta Dunării („o lume separată”) cu oraşele din regiune Constanţa şi Brăila; precum şi Capitala Bucureşti - cu precizarea că „este exagerat când acestuia i se spune micul Paris”: „Ceea ce şochează cel mai mult astăzi vizitatorii este totuşi ceea ce rămâne din vechiul Bucureşti, un centru istoric renăscut”.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite