GALERIE FOTO Povestea Turnului Scărilor, cea mai veche clădire din Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turnul Scărilor sau Poarta Scărilor este considerată de către specialişti cea mai veche clădire din Sibiu aflată în picioare şi astăzi.

Aflat în Piaţa Huet, Turnul Scărilor sau Poarta Scărilor are o vechime de aproximativ 800 de ani, fiind unul din cele mai importante monumente ale Sibiului şi cea mai veche clădire din oraş aflată în picioare şi astăzi. 

”Unii spun că o primă formă de fortificaţie, exista pe acest loc încă din secolul al XII-lea. Cert este că poarta în forma sa de piatră există din prima jumătate a secolului al XIII-lea, probabil din perioada fortificaţiilor dinainte de invazia mongolilor.

În secolul al XVI-lea poarta suferă modificări şi întăriri, odată cu reconfigurarea oraşului prin includerea Oraşului de Jos în incinta fortificată”, explică istoricul Răzvan Pop, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Sibiu. 

Poartă vreme de 300 de ani

Potrivit sursei citate, edificiul a funcţionat ca poartă vreme de 300 de ani, rolul ei devenind unul secundar odată cu fortificarea Oraşului de Jos. 

”Rămâne una dintre cele mai importante porţi din perioada medievală, reprezentând punctul de acces pe drumul ce venea de la Turnişor, de la Ocna Sibiului şi mai departe dinspre Alba Iulia sau Cluj.

Clădirea a rezistat alţi 400 de ani iar la sfârşitul secolului al XIX-lea a fost transformată în casă de locuit. Astăzi are acelaşi scop, a fost restaurată în 2005 şi rămâne unul dintre cele mai importante monumente ale Sibiului”, adaugă istoricul Răzvan Pop. 

Vă mai recomandăm: 

Pretenţii de rang înalt: Samuel von Brukenthal, baronul de legendă al Sibiului, îşi servea oaspeţii cu produse de patiserie aduse de la Viena şi bea doar apă de izvor adusă de la Răşinari

Împărăteasa Maria Thereza şi baroneasa Sophia – femeile care i-au marcat destinul legendarului baron Samuel von Brukenthal

Palatul baronului Brukenthal, una din capodoperele arhitectonice ale României

                                

SibiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite