Cum trebuie să ne pregătim pentru împărtăşanie. Sfaturile unui preot pentru românii care respectă Postul Paştelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înaintea sărbătoririi Învierii lui Iisus Hristos, mulţi dintre românii ortodocşi aleg să se spovedească. Preoţii îndeamnă pe cei care decid acest lucru să urmeze câteva etape care să creeze creştinului o stare sufletească mai curată.

Preotul Constantin Ciobotea slujeşte în cea mai veche clădire din Sibiu în care sunt săvârşite slujbe ortodoxe. Este vorba de Biserica Azilului, după cum este cunoscută printre sibieni, biserică ce poartă hramul „Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir” şi care a fost menţionată pentru prima dată în 1292. Părintele Ciobotea arată că în Postul Paştelui, creştinii ortodocşi se pot împărtăşi până în Joia Mare, când se face liturghia Sf. Vasile şi se pregăteşte împărtăşania pentru cei bolnavi.

Pregătirea începe din post

Pentru a merge în faţa preotului în vederea împărtăşaniei, ortodocşii sunt îndemnaţi să urmeze câteva etape premergătoare, care să fie săvârşite pe perioada postului.

„Odată cu lăsatul secului, a postului, creştinul trece printr-o perioadă de reţinere de la anumite alimente, pe de o parte. Acest lucru are drept urmare o uşurare a trupului, dar şi a patimilor în acelaşi timp. Pentru că o reţinere de la alimente slăbeşte trupul şi «omoară» patimile. Trupul «se subţiază», iar prin acest lucru părinţii Bisericii spun că în locul mâncării şi a hranei, poate de multe ori peste măsură, punem rugăciunea, una mai smerită mai profundă. Înălţăm sufletul înspre Dumnezeu“, explică preotul Constantin Ciobotea. Pe lângă reţinere şi rugăciune, creştinii sunt îndemnaţi să fie mai buni şi să îi ajute pe cei care au nevoie, de la cei neputincioşi la bolnavi sau săraci. „După cum spune Sfântul Iacob, rodul credinţei noastre sunt faptele bune. Pe care le poţi face mai ales atunci când ai o stare sufletească mai curată“, mai arată preotul Ciobotea.

„Deschiderea către Hristos, cel care este răstignit, care merge la Ierusalimul cel de Sus, este pentru fiecare dintre noi. Singura condiţie de a ne face părtaşi praznicelor este de a fi părtaşi cu Hristos. Iar întâlnirea cu Hristos se face numai în Sfânta Biserică, nu în ţara păcatului“, preot Constantin Ciobotea

Cât de detaliată este spovedania

Decizia creştinului ortodox de a merge să se împărtăşească este văzută ca o nouă etapă din tot acest proces. „Momentul acela în care mergi să te cuminici este unul în care eşti decis să mărturiseşti. Şi are mai multe etape. Prima este aceea în care decizi să schimbi ceva, să te întâlneşti cu duhovnicul pe care, după cum spunea Înaltul Antonie, îl cauţi după suflet şi după trup. Iar după ce ai ţinut post, ai ţinut o rugăciune mai profundă, eşti pregătit să mergi în faţa doctorului sufletului. Iar preotul aminteşte în rugăciunea lui că nu el este cel care te iartă, ci Hristos care este de faţă. Adevăratul săvârşitor al tainei este Hristos“, explică preotul sibian.

Următoarea etapă este cea a destăinuirii alături de preotul asistat de icoana Mântuitorului şi cu crucea în mână. „Preotul este cel care, mai apoi, îţi dă medicamentul sau canonul. O rugăciune de făcut seară de seară, înainte de masă, să citeşti un capitol din Biblie, un paraclis al Maicii Domnului, ca mijlocitor pentru tine în faţa lui Hristos. Asta ca să poţi mai apoi să te cumineci, ca la praznicul cel luminat să putem să îl primim pe Hristos, să ajungem să nu mai trăim noi, ci Hristos să trăiască prin noi, după cum spune apostolul Pavel“, mai arată preotul Ciobotea.

Legat de cât de detaliată trebuie făcută destăinuirea, preoţii îndeamnă creştinul să meargă cu toată deschiderea, să creadă în ceea ce face. „Acesta este motivul pentru care creştinii sunt îndemnaţi să nu mai vină toţi grămadă la spovedanie. Nu se vine dimineaţa, înainte de Sfânta Liturghie, căci atunci totul se face foarte repede. De obicei spovedania se face seara, după Vecernie, când rămânem în Biserică, facem rugăciune de dezlegare, de iertare, iar apoi preotul şade până îl spovedeşte pe fiecare, fără grabă, în tihnă. Cel care se smereşte astfel de înalţă. Nu îl poţi forţa pe Hristos, că tu nu ai timp. Oricum Dumnezeu ştie ce vrem, cererea şi neputinţa noastră“, spune preotul bisericuţei din centrul istoric al Sibiului.

Nu doar la Paşti şi Crăciun

Spovedania şi apropierea de Hristos poate fi făcut oricând, mai profundă fiind în posturi şi la sărbătorile mari, admit preoţii ortodocşi. Dar ei susţin că a merge în faţa preotului pentru mărturisirea păcatelor este bine să devină un obicei. „Nu numai la Naştere şi Înviere ne spovedim. Creştinii trebuie să îl mărturisească şi să îl primească pe Hristos de fiecare dată când ceva nu merge în viaţa lui. Hristos este ca o ancoră, iar atunci când viaţa este învolburată, evident că noi căutăm liniştea şi pacea, pe care o găsim la Hristos. Dar, mai profundă, este la aceste praznice minunate care fac parte din viaţa noastră“, mai arată părinte Constantin Ciobotea.

Sibiu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite