Bucate tradiţionale din Mărginimea Sibiului, preparate la muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tocăniţă de viţel, ca la mama acasă, şi clătite cu dulceaţă de prune, preparată în gospodăria proprie.

CITIŢI ŞI:

Femeia care şi-a obligat fata să se prostitueze, lăsată liberă de judecători

Un sibian merge la Campionatul Mondial de fotbal pentru roboţi în Singapore

Un copil de 12 ani a murit strivit sub un tractor răsturnat

De aceste bunătăţi au avut parte turiştii care au mers duminică în muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Cei care au vrut să se răcorească la umbra copacilor din muzeu sau să se plimbe în natură au fost întâmpinaţi cu surprize culinare. În carul Zilelor Antropologiei Româneşti organizatorii au pus la cale o demonstraţie de artă culinară specifică Mărginimii Sibiului. Şi cum se putea face dacă nu cu specialităţi gătite tocmai la ceaun. Cei care au vrut să guste din bucatele tradiţionale au avut la diospoziţie tocăniţă de viţel, dar şi iahnie de fasole cu cârnaţi. Totul a fost pregătit, aşa cu făceau şi strămoşii noştri, în tuci. „Noi nu cântărim nimic, punem după instinc pentru că asta facem de o viaţă. Am pus ceapă, ardei, carne de viţel, apă şi mirodenii. Am pus totul la ceaun pentru că se coc, nu se fierb iar mâncarea nu numai că e mai gustoasă, dar e şi mult mai sănătoasă“, spune Dorin Beu, maestrul bucătar prezent în muzeu pentru demonstraţia culinară.

La mare cerere au fost şi clătitele care au fost unse din belşug cu dulceaţă de prune, făcută tocmai în gospodăria maestrului bucătar. Cei care au vrut să se şi răcorească au fost serviţi cu un pahar de socată naturală şi rece ca gheaţa.

image

Toţi cei prezenţi au fost extrem de încântaţi de bunătăţile preparate. „Este o idee nemaipomenită. E bine să vezi cum se găteşte tradiţional. Ne-am dori ca astfel de demonstraţii să fie organizate mai des, cu reţete şi din alte zone sau ţări“, spune Lucia Panciu, o sibiancă ce şi-a petrecut duminica la muzeul în aer liber.


Şi pentru că s-a cerut diversitate în gastronomie, organizatorii s-au conformat, iar în luna august au şi alte surprize culinare. „În august organizăm Festivalul Naţional Al Tradiţiilor iar atunci avem un segment special dedicat artei culinare. Sunt invitaţi din trei judeţe diferite, din zone etnografice diferite, dar şi români de peste hotare, cum sunt moldovenii sau românii de pe Valea Timocului, care vor face astfel de demosntraţii culinare“, spune Mirela Creţu, director de specialitate în cadrul CNM Astra.

Pentru ultimele noutăţi din Sibiu, click pe poza de mai jos:

image
Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite