Brukenthal vrea Sinagoga Mare din Sibiu, vizitată în Noaptea Muzeelor de peste 10.000 de oameni FOTO

0
Publicat:

Unul dintre cele mai vizitate obiective turistice în cadrul evenimentului anual „Noaptea Muzeelor” a fost Sinagoga Mare din Sibiu deschisă în premieră, cu această ocazie.

Cozile imense de Noaptea Muzeelor la Sinagoga Mare din Sibiu Foto oradesebiu ro jpg
Cozile imense de Noaptea Muzeelor la Sinagoga Mare din Sibiu Foto oradesebiu ro jpg

Aproximativ jumătate din cei peste 27.000 de vizitatori care au luat cu asalt oferta muzeografilor de la Brukenthal Sibiu, au făcut cozi interminabile la Sinagoga Mare, pentru a admira acest edificiu și a-i asculta poveștile, profitând de „Noaptea Muzeelor”. Mare parte dintre ei i-au trecut pragul pentru prima dată în viață, chiar dacă erau localnici.

Tot în premieră aici a fost organizată, cu acest prilej, expoziția: „În cuvintele prorocilor: istoria comunității evreiești din Sibiu” – o expoziție de tip foto - documentar ce exprimă prin zeci de panouri ilustrative cultura, tradiția, viața și istoria comunității evreiești.

O inițiativă prin care se dorește consolidarea comunicării și a dialogului între culturi, evenimentul fiind derulat cu sprijinul Muzeului Național Brukenthal, instituție interesată să preia Sinagoga Mare Sibiu în custodie. Potrivit managerului Alexandru Chituță, clădirea are nevoie urgentă de reabilitare pentru a fi conservată corespunzător. În 2019 aici au avut loc o serie de lucrări de întreținere cu fonduri asigurate de statul german, după ce în 2007 au fost demarată reabilitarea imobilului cu sprijin israelian.

În cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) din această vară se va deschide din nou expoziția și sinagoga publicului larg.

Se apreciază că în Noaptea Muzeelor, cel puțin 20.000 de vizitatori au trecut pragul Complexului Muzeal Astra.

Construită în urmă cu mai bine de un secol

Salvată de la demolare în vremea dictaturii lui Nicolae Ceaușescu, Sinagoga din Sibiu reprezintă mărturia istoriei comunității evreiești pe aceste meleaguri.

Primele informații despre evrei în Sibiu datează din secolul al XV-lea. Dar Sinagoga Mare avea să fie construită patru secole mai târziu, când iudeii au început să fie acceptați și în interiorul orașului. Clădirea, considerată cea mai frumoasă de acest gen din Transilvania (Vezi Galeria Foto), are o fațadă neo-gotică, iar în interior un aspect de bazilică cu trei nave montate.

Dacă la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial la Sibiu erau aproximativ 1900 de evrei, astăzi Comunitatea Evreiască de aici numără mai puțin de 50 de membri. În sinagogă nu se oficiază rugăciuni, dar din când în când aceasta găzduiește evenimente culturale de excepție, printre care spectacolele Teatrului Național „Radu Stanca”.

Poveștile comunității aduse la viață la FITS, de o regizoare din America

În urmă cu doi ani, edificiul a fost vizitat de ambasadorul Israelului în România, David Saranga.

Anul trecut, o regizoare din SUA, cu rădăcini evreiești în Basarabia, care de asemenea este dramaturg și profesor, a venit la Sibiu de la Universitatea din Memphis, cu o bursă Fulbright, la Universitatea Lucian Blaga. Când a aflat despre sinagogă a decis să-i scoată la lumină poveștile. Sarah Brown le-a cerut studenților săi să-și imagineze viața din urmă cu un secol, cu ajutorul relicvelor lăsate în urmă, idee care s-a materializat într-o piesă de teatru. Iar spectacolul care are ca personaj principal locul în sine a fost montat chiar în sinagogă pentru a reînvia visurile și temerile comunității evreiești din anii 1930.

Sarah Brown regizor american a montat o piesă de teatru prezentată la FITS în Sinagoga Mare
Sarah Brown regizor american a montat o piesă de teatru prezentată la FITS în Sinagoga Mare

Secvențe din spectacolul lui Sarah Brown, „Un secret despre bucurie”, filmat în sinagogă, au fost prezentate în premieră în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu din 2022.

Muzeul Brukenthal interesat să valorifice potențialul Sinagogii 

Sinagoga Mare din Sibiu și-a spus istoria în premieră la Noaptea Muzeelor, din data de 13 mai 2023.

„Cunosc spațiul și știu că foarte mulți sibieni nu au intrat niciodată în Sinagoga Mare, ca să nu mai spunem de turiști. Deschiderea ei a reprezentat surpriza proiectului „Noaptea Muzeelor” la Sibiu. Am semnat în acest sens un acord de colaborare cu Comunitatea Evreiască din Sibiu, pentru a organiza vizitarea acestui spațiu extraordinar”, a menționat Alexandru Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal.

Acesta a recunoscut că este interesat să valorifice sinagoga la adevăratul său potențial, motiv pentru care va demara demersurile necesare către Comunitatea Evreiască din Sibiu și Comunitatea Evreiască din România: „Ne arătăm disponibili să preluăm într-o manieră de custodie acest spațiu, să îl facem vizitabil, cu un program bine stabilit, și periodic să avem vizite ghidate, o expoziție a istoriei comunității evreiești, dar și un spațiu în care se pot face diferite expoziții temporare și alte activități”.

Expoziția din cadrul Sinagogii iudaice face parte dintr-un amplu proiect cultural intitulat „Cultură în multe culori”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, ce urmărește să aducă în actualitate comunitățile din Sibiu.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite