Autoproclamatul rege al romilor: „Ultimatum Indiei, să ne recunoască oficial”

0
Publicat:

Dorin Cioabă, autoproclamatul rege al romilor, spune că va relua solicitarea către conducerea Indiei, de a recunoaște minoritatea romă ca aparținând poporului Indian.

Dorin Cioabă, autoproclamatul „rege” internațional al romilor FOTO www.turnulsfatului.ro
Dorin Cioabă, autoproclamatul „rege” internațional al romilor FOTO www.turnulsfatului.ro

În perioada 23-25 septembrie, în centrul Sibiului va avea loc Festivalul International al Culturii Romilor, eveniment ajuns la cea dea VIII-a ediție și finanțat prin Agenda Culturală a Sibiului. Cu această ocazie, în Piața Mică din Sibiu va fi organizat și târgul meșteșugarilor romi.

„În cadrul acestui festival am chemat și liderii internaționali pentru un simpozion asupra culturii și identității noastre în spațiul european, dar și pentru alegeri în cadrul organizației internaționale a romilor. De aceea, e un dublu eveniment – și cultural, dar și politic, care se întâmplă în aceste 3 zile la Sibiu. Practic, Sibiul va fi capitala romilor din întreaga lume. Este ca un summit important pentru comunitatea romilor și pentru proiectele noastre pentru viitor”, a declarat Dorin Cioabă, autoproclamatul rege internațional al romilor, potrivit www.turnulsfatului.ro.

„Să nu mai fim un popor al nimănui”

Cel mai important lucru pe care „regele” romilor și-l dorește este recunoașterea minorității rome de către India.

„Vom trimite un ultimatum guvernului Indiei, de a ne recunoaște ca națiune care trăiește în diasporă, iar dacă acest lucru nu-l fac, așa cum au promis de zeci de ani, ne vom adresa unui tribunal internațional, pentru că vrem să avem recunoaștere oficială: că suntem parte a poporului indian. Nu vrem să mergem în India, nu vrem să punem presiune pe Guvernul Indiei să ne ajute, dar vrem să avem o recunoaștere, să nu mai fim un popor al nimănui: românii ne spun că nu suntem ai lor, englezii - că nu suntem ai lor. Când suntem buni, toată lumea spune că suntem ai lor, când suntem răi, toată lume ne alungă. Ar fi normal să fim tratați ca o minoritate care trăiește în diasporă cu naționalitatea indiană”, a declarat Dorin Cioabă.

”Nu știm dacă mai sunt 100.000 de romi în țară”

Acum 6 ani, ministrul de externe al Indiei declara că romii sunt „copiii Indiei” și că este necesară documentarea a aproximativ 20 de milioane de romi.

„Ne-a spus atunci că o să ne recunoască, dar nu se face nimic concret, se amână nu știu de ce”, susține Cioabă. Potrivit organizației pe care o conduce Dorin Cioabă, UIR ar avea aproximativ 6 milioane de membri la nivel internațional.

„În ceea ce privește numărul romilor în România, nu știm ce s-a întâmplat la ultimul recensământ. Dar foarte mulți nu mai sunt în România, sunt plecați peste tot. Sunt sate întregi în care practic au rămas numai bătrânii. Deci, n-am mai putea să spunem că acum în România mai sunt 3 milioane de romi, când au fost la recensământul din 90. Nu cred că mai sunt nici jumătate. Din cauza temerii și fricii nu s-au mai declarat. Acum nu știm dacă vor fi vreo 100.000 la cât de prost a mers recensământul acesta. Vă dați seama că dacă la mine au venit în ultima zi, d-apoi la ceilalți din comunitate. În orice caz, noi am anunțat că aceste date vor fi foarte slabe și nu sunt reprezentative”, explică Cioabă.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite