VIDEO Kelemen Hunor la Satu Mare, de Ziua Maghiarilor: „Românii şi maghiarii, «condamnaţi» împreună la libertate“

0
0

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a fost marcată azi şi la Satu Mare print-un marş care a pornit din centrul oraşului. La manifestări a participat şi liderul UDMR Kelemen Hunor, dar şi peste o mie de etnici maghiari. Astfel de evenimente au avut loc în mai multe oraşe din Transilvania.

Continuând tradiţia de anul trecut, însă anul acesta parcă cu şi mai mult elan, husari din Sâniob, judeţul Bihor au fost prezenţi şi anul acesta la Satu Mare de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. La acelaşi eveniment a fost invitat de liderii Organizaţiei Judeţene UDMR Satu Mare, Kelemen Hunor.

"E o sărbătoare importantă fiindcă este legată de lupta pentru libertate. Şi în secolul XXI, fiecare om, fiecare comunitate şi fiecare naţiune are dreptul la libertate. Ceea ce cred eu în continuare e că nu poate să fie nimeni liber dacă cel care trăieşte lângă el nu are libertatatea deplină şi acest lucuru înseamnă şi siguranţa zilei de mâine, siguranţa de a-şi păstra identitatea naţională. Eu sunt convins că în secolul XXI maghiarii şi românii, în această zonă a Europei, în România, sunt "condamnaţi" împreună la libertate. Dacă ne respectăm, vom reuşi să fim şi liberi şi să ne păstrăm identitatea noastră naţională, fiecare în parte, în aşa fel încât să nu îl lezăm pe celălalt", a spus Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. 

La fel ca şi în alte oraşe din Transilvania, manifestările au început în jurul orei 17:00 cu tradiţionala paradă a husarilor care au pornit alături de fanfara şvăbească din Cămin, din centrul oraşului, spre busutul poetului Petofi Sandor. Cei peste o mie de participanţi au preferat să se îmbrace gros şi să îşi aducă de acasă umbrelele şi i-au însoţit pe liderii comunităţii maghiare până la bustul poetului.  După paradă, participanţi s-au îndreptat spre Casa de Cultură a Sindicatelor, acolo unde mai mulţi elevi ai liceelor maghiare au prezentat un program artistic.

Anual, la 15 martie, este sărbătorită Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Sărbătoarea este şi una dintre cele trei sărbători naţionale maghiare, alături de Ziua Sfântului Ştefan şi aniversarea revoluţiei ungare de la 1956 şi proclamarea Republicii Ungare din 1989.  La 15 martie 1848, izbucnea la Budapesta revoluţia maghiară împotriva dominaţiei habsburgice. Acela fost punctul de pornire al unor transformări care au dus la evoluţia societăţii maghiare.

Ce a spus Kelemen Hunor de Ziua Maghiarilor la Satu Mare

Mai puteţi citi:

Care este adevărul istoric din spatele zilei secuilor şi ce legătură au cu România?

UDMR Covasna, despre retragerea distincţiei lui Laszlo Tokes de către Iohannis: Suntem profund indignaţi. Iohannis a ofensat toţi maghiarii

Caz controversat la Cluj. Un medic ar fi refuzat să trateze o fată de 17 ani, pentru că pacienta vorbea doar limba maghiară. Spitalul neagă toate acuzaţiile

Satu Mare


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri