De ce sărbătoresc maghiarii din România 15 martie şi nu 1 decembrie?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de aproape 50 de ani, românii au trebuit să îndure sărbătorirea unei înfrângeri. În fiecare an, de 23 august, le era amintită victoria socialismului în România, adică pierderea Basarabiei şi, odată cu ea, cedarea regiunii istorice cu cel puţin 1.5 milioane de etnici români, la acea dată, ajunşi din nou sub ocupaţie rusă.

Data de 1 decembrie le aminteşte maghiarilor din România despre Tratatul de la Trianon, moment în care 3.3 milioane de etnici maghiari, adică cca. 33% din populaţia totală, s-au trezit brusc în ţări străine.

Nu mai trăim vremuri tulburi pe aceste meleaguri, în care un regim totalitar obligă o parte din populaţia ei să sărbătoarească, practic, o comemorare. În acelaşi timp, în ultimii 26 de ani e posibilă sărbătorirea datei de 15 martie de către etnicii maghiari, an de an, doar cu incidente minore (mai ales în prag de alegeri, când politicienii aleargă după capital politic ieftin).

An de an primesc urări de la prietenii mei români în jurul acestei zile şi, bineînţeles, şi eu le urez lor la mulţi ani de 1 decembrie. Pot să fac asta fără a sărbători ceva anume în prima zi de decembrie, aşa cum data de 15 martie nu simbolizează ceva anume pentru majoritatea românilor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite