Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sărbătorită la Cluj printr-un marş pe străzile oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, 15 martie, este sărbătorită, marţi, în mai multe oraşe din Transilvania, fiind comemoraţi eroii din timpul Revoluţiei Ungare de la 1848-1849

Peste 500 de persoane au participat, marţi, la un marş prin centrul municipiului Cluj-Napoca, de la Institutul Teologic Protestant spre Biserica "Sfântul Mihail", în cadrul programului organizat cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

Participanţii la marş, unii în costume populare tradiţionale maghiare, s-au adunat în jurul orei 11.00 la Institutul Teologic Reformat din Piaţa Avram Iancu, de unde au pornit spre Biserica Romano-Catolică ”Sf. Mihail”, ocupând o bandă de circulaţie pe carosabil.

Ei au cântat cântece din perioada Revoluţiei de la 1848, dar şi imnurile Ungariei şi Ţinutului Secuiesc, câţiva având asupra lor steaguri ale României, Ungariei, Transivaniei şi Ţinutului Secuiesc.

Pe parcursul marşului, coloana a fost însoţită de jandarmi. La marş au fost prezenţi, printre alţii, viceprimarul Clujului, Horvath Anna, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan, dar şi membri ai UDMR Cluj.

Programul manifestărilor mai cuprinde, marţi, de la ora 14.00, depunerea de coroane la plăcuţa comemorativă a poetului Petofi Sandor, de pe clădirea fostului hotel Biasini, discursuri, iar de la ora 17 depunerea de coroane la un obelisc închinat luptătorilor în Revoluţia de la 1848 situat în cartierul Someşeni. De la ora 18.00 este programată o comemorare cu torţe în faţa Casei Matei, unde s-a născut regele Ungariei, Matei Corvin.

Mai puteţi citi:

VIDEO Discursuri decente la Cluj cu ocazia Zilei Maghiarilor. Ce a însemnat 1848 pentru români şi pentru unguri

Cluj-Napoca


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri