Veşmânt brodat de preotese pentru IPS Iustinian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două preotese din Satu Mare au brodat timp de două săptămâni un veşmânt arhieresc pentru ziua de naştere a IPS Iustinian Chira. Arhiepiscopul Maramureşului şi al Sătmarului, ISP Iustinian Chira, împlineşte mâine 90 de ani.

Două preotese din Satu Mare, Rodica Socolan şi fiica ei Rodica Gorgan, i-au pregătit arhiepiscopului un cadou special de ziua lui: un veşmânt special, cusut chiar de ele.
Opera a fost creată în două săptămâni, femeile având de lucru în fiecare zi câte cel puţin opt ore. „Am ales materialul de cea mai înaltă calitate utilizat pentru astfel de îmbrăcăminte. Este o stofă adusă din Grecia pe care am brodat cu maşina şi manual fiecare model în parte. Este o muncă migăloasă, care ne-a luat două săptămâni, însă a meritat”, spune preoteasa Rodica Socolan.
Ea este o adevărată veterană în croitorie, având o experienţă de 32 de ani şi peste 4.800 de veşminte croite. Modelul a fost conceput de Rodica Gorgan, fiica femeii, preoteasă şi ea. Femeile spun că modelul conţine icoane cu Maica Domnului şi pruncul Iisus. „Am ales culoarea albă pentru stofă deoarece este culoarea eleganţei şi se poartă la orice sărbătoare, iar pentru modele am folosit fire de mătase şi fire metalice aurii şi verzi, deoarece sunt culorile sărbătorilor luminoase, precum Paştere, Rusaliile sau Crăciunul”, povesteşte preoteasa.
Ea spune că acest model nu poate fi purtat în timpul posturilor de peste an. O astfel de ţinută arhierească costă în jur de 2.500 de lei, dacă se face la comandă.
Cetăţean de onoare al Sătmarului
Cu ocazia zilei sale de naştere, IPS Iustinian Chria va primi titlul de cetăţean de onoare al municipiului Satu Mare. La serbarea programată mâine la Baia Mare sunt invitaţi pe lângă protopopul ortodox de Satu Mare, Ioan Socolan, şi alţi preoţi, şi prefectul Radu Giurcă, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare Csehi Arpad şi primarul municipiului Iuliu Ilyes.
„Este o onoare pentru noi să participăm la un astfel de eveniment de amploare, deoarece IPS împlineşte 90 de ani, iar în ultimii 20 de ani a slujit şi peste Sătmar, înainte de care a fost episcop şi la Cluj. Îi vom face cadou un veşmânt special brodat de soţia şi fiica mea, alături de un frumos coş de flori”, spune protopopul ortodox de Satu Mare, părintele Ioan Socolan.
Cifre: 90 de ani împlineşte mâine arhiepiscopul Maramureşului şi Sătmarului, IPS Iustinian Chira.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite