Super Mani! Sătmăreanul Emanuel Gyenes se întoarce acasă cu trofeul celei mai dure probe de la Dakar 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sătmăreanul Mani Gyenes a câştigat clasa Maraton la Dakar 2015    FOTO facebook
Sătmăreanul Mani Gyenes a câştigat clasa Maraton la Dakar 2015    FOTO facebook

Performanţă de excepţie pentru Mani Gyenes, cel mai bun raider din România. Sătmăreanul  a reuşit să câştige al doilea titlu (primul în 2011) la clasa Maraton în celebru Raliu Dakar 2015. În acest an, Mani a izbutit şi locul 21 în clasamentul general al raliului.

Dakar 2015 a debutat pe 4 ianuarie în Buenos Aires, iar după un parcurs de 9.295 de km, traversarea de două ori a Munţilor Anzi pe la altitudinice au depăşit în ambele situaţii 4.500 m, sute de km în Atacama –cel mai arid deşert din lume – şi zecii de km prin câmpia de sare de la Uyuni (peste 3.500 m altitudine), raliul a revenit in capital Argentinei pentru podiumul final.

Spre fericirea noastră a românilor printre laureaţii acestei ediţii s-a numărat şi Mani Gyenes, sătmăreanul reuşind să se impună la Clasa Maraton, considerată cea mai dură din raliu pentru că de-a lungul celordouă săptămâni de cursă nu ai voie să schimbi o serie de component printer acestea aflându-se şi motorul.

Pe lângă victoria de la Maraton după această evoluţie în Dakar, Mani şi-a mai adăugat în palmares un loc 9 la categoria amatori (în această categorie intră toţi riderii care nu reprezintă în mod oficial un constructor de motociclete) şi 21 la general.

"Am ajuns la finişul Dakar-ului din 2015. Sunt foarte fericit că am ajuns aici şi că am câştigat la clasa Maraton. La general am terminat pe 21. Este un loc bun, însă nu sunt chiar foarte mulţumit, puteam să vin ceva mai în faţă dacă nu aveam probleme tehnice, dar este important că am ajuns la finiş. Le mulţumesc lui Romeo Duicu şi Liviu Butuza pentru asistenţa tehnică din aceste două săptămâni, fără ei şi fără ajutorul celor care au contribuit la strângerea bugetului nu aş fi fost astăzi aici" a declarat Mani la sfârşitul competiţiei.

Spectatorii i-au sărit în ajutor

Întotdeauna triumful este mai dulce mai ales atunci când el este obţinut cu multe sacrificii. Lucrul acesta îl ştie cel mai bine Mani, cel care a avut de întâmpinat multe greutăţi şi la această ediţie de Dakar până să se vadă pe cel mai înalt loc al podiumului. Dacă în prima etapa s-a dat startul în ordinea numerelor de concurs, iar pentru că a concurat cu numărul 49 a fost nevoit să ia startul destul de în spate, nici etapa a doua nu a fost una prea avantajoasă în ceea ce priveşte poziţia de start. Aceasta a fost însă cea mai dificilă pentru că din pricina unor probleme tehnice a pierdut aproape tot uleiul din motor chiar în prima parte a probei.Primind ulei de la spectator a izbutit să termine proba.

mani gyenes

Nasser Al-Attiyahşi Marc Coma sunt campionii Dakar 2015

Al-Attiyah a câştigat categoria auto pentru a doua oară în carieră după ce s-a mai impus şi la ediţia din 2011, iar Coma a obţinut pentru a cincea oară trofeul la secţiunea moto după cele din 2006, 2009, 2011 şi 2014. Spaniolul i-a egalat la numărul de trofeepe francezii Cyril Neveuşi Cyril Despres. Doar un alt francez, Stephane Peterhansel, a câştigat de ma imulte oriRaliul Dakar la clasa moto, având şase triumfuri.

Podiumurile Raliului Dakar 2015:

Auto:
1. Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumel (Qatar/Franţa / Mini) 40 h 32:25.
2. Giniel de Villiers/Dirk von Zitzewitz (Africa de Sud/Germania / Toyota) la 35:34.
3. Krzysztof Holowczyc/Xavier Panseri (Polonia/Franţa / Mini) la o oră 32:01.

Moto:
1. Marc Coma (Spania/KTM) 46 h 03:49.
2. Paulo Gonçalves (Portugalia/Honda) la 16:53.
3. Toby Price (Australia/KTM) la 23:14.

Camioane:
1. Airat Mardeev/Aidar Beliaev/Dmitri Svistunov (Rusia/Kamaz) 42 h 22:01.
2. Eduard Nikolaev/EvgheniYakovlev/RuslanAkhmadeev (Rusia/Kamaz) la 13:52.
3. Andrei Karginov/Andrei Mokeev/Igor Leonov (Rusia/Kamaz) la 51:00

ATV-uri:
1. Rafal Sonik (Polonia/Yamaha) 57 h 18:39.
2. Jeremia Gonzalez Ferioli (Argentina/Yamaha) la 2 h 54:50.
3. Walter Nosiglia (Bolivia/Honda) la 3 h 42:56

Revenirea în România

Mani va ajunge în România, marţi 20 ianuarie, ora 23.00 – Aeroportu lOtopeni, cu o cursă Air France din direcţia Paris.

Emanuel Gyenes a debutat în Dakar în 2007, la aproape 23 de ani unde s-a clasat pe locul 46 la general şi 9 la debutanţi. Ediţia din 2015 a reprezentat a cincea sa participare în raliu şi a patra din America de Sud. La Dakar 2011, Emanuel Gyenes a obţinut cel mai bun loc ocupat vreodată de un român, clasându-se pe poziţia a 17-a în clasamentul general.

mani gyenes


Vă recomandăm şi

Moarte misterioasă în Raliul Dakar: un motociclist polonez şi-a pierdut viaţa, fără a fi implicat într-un accident

Miliardarul Marcel Butuza participă din nou la Raliul Dakar, cea mai dură competiţie din lume

Sătmăreanul Emanuel Gyenes reprezintă România la Dakar 2015, cea mai dură competiţie de motorsport din lume

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite