Ce scria faimosul ziar The New York Times despre Satu Mare în anul 1932. Povestea bătrânei care a opărit un administrator cu apă fierbinte
0Cunoscutul ziar american The New York Times publica a publicat prima dată o ştire legată de Satu Mare în anul 1932, pe data de 7 august, în legătură cu un fapt petrecut pe 23 iulie în acelaşi an. Este vorba despre povestea unei bătrâne de 70 de ani din zonă care s-a luat la harţă cu administratorul moşiei pe care locuia şi care l-a opărit pe acesta cu apă fierbinte.
Arhiva ziarului The New York Times arată că în anii 1900 faimoasa publicaţie avea corespondenţi la Bucureşti. Spre exemplu, în anul 1932, pe data de 7 august, ziarul publică o ştire sub titulatura „Corespondenţă specială din Bucureşti“ în care, cu mult umor, este povestit un fapt petrecut cu o lună în urmă.
Conform ştirii, judecătorii din Satu Mare tocmai se ocupaseră de un caz mai puţin obişnuit. Fanny Rothschild femeie de 70 de ani dintr-un sat, primise o vizită de la administratorul moşiei (vechilul) care avea ordine să pună sechestru pe proprietatea bătrânei, pentru datorii neplătite. „Bărbatul a avut o primire fierbinte“, scriu jurnaliştii publicaţiei americane în 1932, referindu-se la faptul că femeia a aruncat o cratiţă de apă fierbinte în faţa administratorului, distrugându-i pielea.
Judecătorii au decis că bătrâna trebuie să plătească despăgubire 1.000 de lei (echivalaţi cu aproximativ 7 dolari în acea perioadă), jurnaliştii subliniind că e vorba de o sumă mică: „Se pare că nu se pune preţ prea mare pe frumuseţea naturală a administratorilor în România“.
Jurnaliştii încheie ştirea în acelaşi ton plin de umor: „S-ar putea dovedi dificil de găsit un nou administrator care să vină şi să pună sechestru pe proprietatea femeii, mai ales dacă aceasta refuză să plătească daunele“.
CITIŢI ŞI:
Ziarul The New York Times desfiinţează 100 de posturi din redacţia sa