Soluţie anti-caniculă? Cum şi-a salvat un sătmărean cultura de legume cu bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce marea majoritatea legumicultorilor se plâng de faptul că seceta şi canicula au facut ravagii şi în Satu Mare, un tânăr sătmărean a reuşit cu bani europeni să ia măsurile preventive necesare în timpul caniculei pentru a nu rămâne fără cultura de legume.

Canicula din ultima perioada a făcut ravagii. Producătorii se plâng de pierderi foarte mari, unii dintre ei fiind tentaţi chiar să renunţe la a mai face investiţii pentru anul agricol următor. Canicula afectează culturile cultivatorilor de legume din municipiul Satu Mare. Aceştia se plâng că temperaturile ridicate şi seceta au compromis marfa care trebuia să le asigure câştigul necesar pentru a investi şi anul viitor.

Seceta şi canicula a afectat şi plantele de pe terenul tânărului sătmărean, Ionuţ Temian, însă nu în aceeaşi măsură. Acesta a plantat legume pe o suprafaţă de două hectare, însă nu reuşea să obţină ce are astăzi dacă nu accesa banii europeni. astfel că după o contabilizare precisă investiţia sătmăreanului se ridică la un milion de euro. 

După ce a fost plecat în străinătate, tânărul s-a întors acasă şi a vrut să investească aici, aproape de familie, fiind convins că se pot găsi şi în România pârghiile necesare pentru a trăi decent şi a te bucura de satisfacţii profesionale.

" Este vorba în primul rând de curajul de a vrea să faci ceva aici la noi în ţară. Eu am fost plecat în străinătate foarte mulţi ani şi m-am întors acasă. Am cunoscut pe cineva de la Valea Vinului care avea acest proiect, care era încă în fază de documentare, şi m-au întrebat dacă nu vreau să îl preiau pentru că ei nu se mai puteau ocupa din cauza unor probleme personale. Împreună cu un prietenul meu, Vlad Morar, am preluat proiectul, am vrut să facem şi noi lucruri pozitive împreună cu familiile noastre, pentru că suntem tineri şi aşa am mers mai departe", spune Ionuţ Temian.

Avantajele sistemului de irigare

Plantaţiile de legume sunt în Valea Vinului, la 28 de kilometri de municipiul Satu Mare. Tânărul are teren pe care îl cultivă în câmp, pe care îl irigă, un alt teren pe care nu îl irigă şi o suprafaţă protejată de 60 de ari unde are mai multe sisteme, printre care şi un sistem performant de irigare.  În funcţie de teren şi de sistemul de irigaţie a ales culturile pentru a nu risca la încheierea anului agricol că plantele nu s-au adaptat şi a muncit degeaba. "Am pus aşa cereale şi porumb pe terenul neirigat, legumele le-am pus pe terenurile neirigate. Este o mare diferenţă între terenul irigat în câmp şi seră. Aici în seră, putem să controlăm mai bine temperatura şi apa, în schimb, în câmp riscurile sunt mai mari", explică Ionuţ Temian.

image

Avantajele sistemului de irigare sunt multiple. Aceste sisteme sunt de mare ajutor şi în cazul culturilor pe suprafaţe mai mici,dar şi în cazul culturilor întinse. În ambele cazuri investiţia făcută se amortizează într-un timp foarte scurt, motiv pentru care cei care vor să mai aibă o şansă în cazul în care anul este secetos au nevoie de un sistem de irigare.

"Nu se poate vorbi de legumicultură pentru desfacere fără minim un sistem de irigare prin picurare la rădăcina plantei nu are şanse şi nici nu ar trebui să se ocupe cu aşa ceva. Depinde de cultură, dar planta se vindecă dacă îi dai apă, trebuie să aibă condiţiile minime de supravieţuire. Este foarte greu să mai faci acum agricultură fără sistem de irigare. Eu mi-am făcut pentru un hectar un sistem de irigare care m-a costat între trei mii şi patru mii de lei", mărturiseşte tânărul agricultor (foto drepta: sistem de irigare în seră).

În schimb, nu neagă faptul că seceta i-a pus şi lui probleme, însă nu atât de mari ca şi în cazul legumicultorilor care nu au investit atât de mult.

" Seceta şi canicula afectează oricum plantele, poţi să îi dai apă plantei la rădăcină, însă nu poţi să forţezi proces natural. Eu de exemplu nu pot să tratez plantele chimic, pentru că legumele sunt bio, deci dacă îi vei da prea multă apă la rădăcină aceasta va putrezi. Şi eu am avut pierderi, acum trebuie să le contabilizez" afirmă agricultorul sătmărean.
Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite