Afacerea pe care a pariat o asistentă medicală din Satu Mare: şi-a transformat grădina de legume în plantaţie de lavandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O sătmăreancă de profesie asistent medical nu s-a mulţumit cu salariul obţinut şi s-a apucat de plantat lavandă. Florile le vinde la cunoscuţi, dar şi la cei care, atraşi de mirosul grădinii din spatele casei, vin să o întrebe despre proprietăţile plantei.

Andrea Suto locuieşte în Urziceni, o localitate situată la opt kilometri de municipiul Carei şi a ajutat la naşterea a zeci de copiii prin prisma profesiei pe care a îmbrăţişat-o. Este asistent medical la secţia de obstetrică-ginecologie a spitalului municipal Carei şi la rândul ei mamă a trei copii, dintre care doi gemeni. I-au plăcut dintotdeauna florile, însă nu s-a gândit niciodată că va ajunge să aibă propria cultură de lavandă.

Ideea i-a venit după ce a terminat Facultatea de Psihologie, atunci când din dorinţa de a avea un venit suplimentar şi-a deschis un cabinet şi i-a propus soţului să nu mai planteze legume în spatele casei, ci flori. Soţul, fire sceptică s-a lăsat greu convins, însă până la urmă a acceptat să se documenteze despre lavandă.

 "Nu prea ştiu cum mi-a venit ideea să plantăm lavandă, ca şi cum aş fi avut ideea sau impulsul acesta dintotdeauna, însă nu m-am gândit niciodată serios la el, până atunci. Eram şi într-o perioadă dificilă, tocmai terminasem Facultatea de Psihologie, vroiam să îmi deschid un cabinet şi să nu mai spun că mai erau şi copiii. Aveam nevoie de o schimbare, de o soluţie. Acesta a fost click-ul care mi-a schimbat viaţa. Tot timpul am fost şi sper să rămân o fire optimistă. Optimismul acesta m-a ajutat să am mereu ideii noi", spune Andrea Suto. 

Cei doi s-au documentat de pe internet, pentru că nu au găsit destule cărţi de specialitate. " Am crezut şi n-am crezut ce scrie pe internet. Soţul meu s-a interesat mai mult de partea financiară, dar până nu vezi nu crezi. Acum cred că e mulţumit şi văd că îi place. Eu consider că aproape toate plantele benefice organismului, mentă, cimbrişor şi multe altele, merită atenţia noastră. Precis că fiecare avem o legătură, dacă aş putea-o numi aşa, cu plantele din jurul nostru.", a afirmat Andrea Suto. 

image


Grădina de legume din spatele casei s-a transformat într-o plantatie de lavandă

Florile reginei

Chiar dacă nu se dă în vânt după parfumurile dulci, Andrea Suto mărturiseşte că mirosul acestei flori a cucerit-o din prima clipă, motiv pentru care spune că planta are un miros elegant.

"Este o floare nobilă din care însăşi regina Elisabeta I a Angliei obişnuia să îşi facă ceai pentru a-şi trata migrenele, iar acelaşi miros se regăsea şi în parfumurile pe care le folosea alteţa regală. Este un miros elegant, inconfundabil!", a încheiat Andrea Suto cu un zâmbet larg.

După exemplul reginei, femeia spune că a încercat să îşi trateze durerea de măsea şi migrenele cu ceai de lavandă şi în acelaşi timp spune că lavanda poate fi folosită şi ca antidot împotriva stresului, oboselii şi a stărilor de anxietate, având efect calmant asupra persoanelor. " Practic la un litru de apă se pune o singură floare de lavandă. Eu o folosesc în combinaţie cu mentă.  Mai mult, am făcut şi un experiment şi i-am trimis unei prietene din Germania ce suferea de insomnie o pernă mică, de melană, în care am introdus câteva flori de lavandă. La scurt timp, aceasta m-a întrebat, mai în glumă, ce pus în pernă pe lângă lavandă întrucât a reuşit să doarmă atât de bine după mult timp. Acum vrea să vină să cumpere o sută de buchete să le ducă în Germania", a spus Andrea Suto. 

Investiţii minime

Cunoscătorii spun că lavanda combină 180 de elemente diferite, însă cu toate acestea floarea nu are nevoie de îngrijiri speciale. O plantaţie nu necesită mari eforturi financiare, mai ales dacă antreprenorii au deja terenul. Acesta trebuie pregătit la fel ca şi pentru legume şi anume arat, discuit şi opţional adăugat îngrăşământ natural sau chimic. Andrea Suto are o plantaţie în spatele casei de 10 ari şi încă una, nu departe de casă, de 15 ari. Pentru un butaş de lavandă a scos din buzunar între unu şi doi lei. Acum are opt soiuri diferite, din cele 40 existente, pe care le-a achiziţionat de la aşa-zişii " pioneri ai lavandei" care se ocupă numai cu asta, cresc butaşi care ulterior se transformă în tufe de lavandă. Ea şi familia ei au plantat până acum peste 1500 de butaşi.

Antreprenoarea spune că plantarea este recomandată toamna. " Pentru 10 ari, cam cât avem noi în spatele casei, ar trebui să ai pentru început cam 1.000 de lei, asta dacă ai terenul pus la punct. Planta nu necesită îngrăşământ, dar nu cred că strică dacă pui, noi le folosim doar pe cele bio. Dacă plantarea se face în toamnă, deja în primăvară-vară tufa face primele flori. Îmi creşte inima când văd cum se dezvoltă butaşul. Practic descoperim şi noi în fiecare zi alte diferenţe între soiuri, alte proprietăţi ale florii. Noi suntem încă la început, iar plantele nu sunt mature. Anul viitor tufele vor ajunge la maturitate şi atunci vom putea estima concret câte kilograme de flori vom culege într-un an", a spus femeia.

image

Florile se pun la uscat sub forma unor buchete într-un spaţiu umbros. 

Chiar şi aşa, familia reuşeşte să vândă buchetele pe care le obţine după ce culege florile şi le usucă în lemnărie, motiv pentru care încăperea a devenit o oază de relaxare pentru fluturii care se întrec în a găsi cea mai frumoasă floare. Cu ajutorul imaginaţiei, Andrea împachetează buchetele cu multă migală pentru a nu se scutura. Florile îşi păstrează mirosul unic chiar şi trei ani de zile. Buchetele ajung în casele vecinelor, a colegelor de servici, dar şi ale unor simpli clienţi care duc vestea mai departe.

" De pe o plantă se poate culege de două sau de trei ori într-o vară, depinde de condiţiile meteo. Ideea este să se facă recolta când este căldura mai mare, adică în intervalul de orar 12:00 -18:00. Un buchet cu 40 de flori costă între opt şi zece lei. Ca să nu se scutere petalele m-am gândit să îmbrac buchetul într-o plasă colorată, în felul acesta oferim un aspect  diferit buchetelor, florile sunt protejate şi rezistă mai mult." povesteşte Andrea Suto. 

Pe lângă buchete, la mare căutare sunt uleiurile de lavandă, însă pentru a comercializa aşa ceva antreprenorii au nevoie de multe hectare de plantaţie.

 " Din 10 ari ar rezulta doar 250 de mililitri de ulei, iar pentru a comercializa am avea nevoie de câteva tone de flori. Deocamdată noi nu ne gândim atât de departe. Eu nu am pornit de la premisa că mă voi îmbogăţi din aşa ceva", a concluzionat ea.

În grădina de lavandă

Următorul pas în afacerea ei ar fi obţinerea unui certificat bio. Acesta este obiectivul comun al membrilor familiei care se ocupă împreună de plantaţie.

" Eu şi soţul meu nu folosim utilaje nici pentru planat, nici pentru recoltă, iar îngrăşămintele sunt bio. Ca să ajungem să îngrijim toate plantele punem toţi osul la treabă. Cei doi gemeni de 14 ani în loc să meargă la fotbal ne ajută. Plantaţia a devenit locul unde chiar dacă suntem obosiţi, ne relaxăm şi povestim. Nu ştiu sigur ce demersuri trebuie să fac pentru a obţine un certificat bio, însă văd că toată lumea îşi doreşte asta şi se implică. Din câte am auzit trebuie să te înscri într-o asociaţie şi să plăteşti o taxă, dar mai trebuie să mă documentez", a afirmat antreprenoarea. 

Din păcate, preţul mic pentru care se vinde un buchet de lavandă o face pe Andrea Suto să se gândească să îşi vândă buchetele în Ungaria,  unde preţul poate ajunge chiar şi la 10 euro.

image

Plantaţia de lavandă este ecologică, motiv pentru care valoarea plantelor creşte

" Localitatea Urziceni este la o aruncătură de băţ de Ungaria. Acolo buchetele sunt mult mai căutate, iar planta este foarte apreciată. Deocamdată la noi în ţară lipseşte acest interes. Parcă acum în ultimul timp oamenii au mai început să îşi schimbe gândirea, însă mai avem foarte mult până să ajungem la nivelul Franţei sau a Germaniei. Cu toate acestea, m-a surprins plăcut faptul că bătrânii cu care am vorbit ştiau că lavanda este bună pentru alungarea moliilor şi pentru schimbarea mirosului în casă, iar tinerii văd că îşi doresc să aibă propria afacere. Deci, există totuşi o speranţă", încheie femeia într-o notă optimistă.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite