SCANDAL Şeful Vămii Halmeu, cercetat pentru contrabandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actualul şef al Vămii Halmeu, Gheorghe Ţârle, este cercetat de procurorii DNA pentru contrabandă cu ţăgări. În dosar, mai sunt cercetaţi Nicoleta Dobrescu, fosta şefă a Biroului Vamal şi alţi patru vameşi.

În tomna anului 2009, Nicoleta Dobrescu, Gheorghe Ţârle şi alţi patru vameşi au semnat acte fictive de tranzit pentru mai multe TIR-uri încărcate cu ţigări de import, potrivit Mediafax. Ţigările proveneau din mai multe ţări europene, printre care şi Grecia, iar în documente România figura ca ţară de tranzit, destinaţia finală declarată a mărfii fiind Ucraina. Anchetatorii au descoperit însă că TIR-urile ar fi ajuns în Vama Halmeu doar pentru a primi ştampila de tranzit, iar ţigările ar fi fost apoi livrate pe piaţa neagră din România.
Potrivit aceleiaşi surse, în majoritatea cazurilor TIR-urile au ajuns goale în Vama Halmeu, unde şoferul aştepta validarea actelor pentru tranzit. Anchetatorii susţin că toate aceste operaţiuni au fost făcute pe acelaşi schimb, când Ţârle era şef de tură.
Prejudiciul cauzat de neplata taxelor vamale şi a accizelor pentru ţigări se ridică la 3 milioane de euro.
DNA confirmă cercetările, Ţârle neagă
Procurorii DNA au confirmat cercetările pentru contrabandă cu ţigări desfăşurate în cazul lui Ţârle şi Dobrescu. „Se desfăşoară cercetări împotriva lui Georghe Ţârle, dar nu putem spune mai multe deocamdată, decât că el este cercetat în stare de libertate”, afirmă procurorul Marius Iancu, şeful Serviciului Teritorial DNA Oradea.
Cu toate acestea, Ţârle neagă totul. „Nu este adevărat că sunt cercetat, cu toţii suntem cercetaţi. Până la urmă, acesta e scopul anchetatorilor: să afle adevărul, să-i cerceteze şi să-i audieze pe toţi lucrătorii Vămii Halmeu”, spune Gheorghe Ţârle, actual şef al Biroului Vamal.
 „Eu am lucrat ca şef de tură timp de un an, când ea era şefa Vămii. În acea perioadă nu o cunoşteam, ne vedeam fiecare de treaba noastră şi răspundeam pentru ce făceam”, spune şeful vămii.
Ţârle a fost numit şef al Vămii Halmeu în data de 19 ianuarie, după declanşarea scandalului în care este împlicată fosta şefă a Biroului Vamal, Nicoleta Dobrescu.
Cifre: 3 milioane de euro este valoarea prejudiciului produs bugetului prin neplata taxelor vamale şi a accizelor.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite