Satu Mare: Preţurile caselor noi au scăzut cu până la 10%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile imobiliarelor în Satu Mare au scăzut din iulie anul trecut cu 3 până la 10 la sută. Vânzările au mers bine, totuşi, la apartamentele noi din cartierele rezidenţiale. Pe de altă parte, cele mai vândute case noi au fost cele construite la periferie.

Analiştii agenţiei de evaluări Darian DRS S.A au realizat un amplu studiu pe piaţa imobiliară sătmăreană privind tranzacţiile din acest domeniu. Darian DRS S.A este una din cele mai importante agenţii de evaluări imobiliare din România. În urma analizei efectuată pe semestrul I al acestui an şi în semestrul II din 2009, specialiştii au concluzionat o scădere la preţurile imobilelor de construcţie nouă, tip rezidenţiale, cu 3 până la 10 la sută.
„Preţurile au crescut constant până în a doua jumătate a anului 2008, după care piaţa a slăbit, iar cererile în domeniul imobiliar tip rezidenţial au scăzut, atât la case, cât şi la blocurile cu apartamente rezidenţiale”, rezultă din analiza Darian DRS S.A.
Investitori mulţumiţi
Deşi au fost nevoiţi să scadă din preţuri, investitorii sunt mulţumiţi de vânzări şi preconizează o creştere a lor în cel mai scurt timp.
„Pentru noi acest an a fost foarte bun în materie de vânzări. Am vândut 75% din ce am construit, iar pentru restul avem deja rezervări. Acest lucru se datorează în special scăderii preţurilor pe care le-am aplicat la casele nou-construite”, susţine Cristian Budău, director economic în domeniul construcţiilor de cartiere rezidenţiale la periferie.
Budău mai spune că un alt motiv pentru care vânzările au mers mai bine faţă de anul trecut este faptul că dobânzile bancare sunt mai mici, de 4-5%, faţă de 6-7%,   cât erau anul trecut. Pe de altă parte - mai spune Cristian Budău -, românii văd o oportunitate în a cumpăra case noi la preţ de constructor, motiv pentru care se aşteaptă ca din septembrie preţurile să înceapă să crească.
Casele din cartierele rezidenţiale au un preţ mediu de 605 euro/metru pătrat, faţă de 670 euro/metru pătrat, cât erau anul trecut. Cele mai bune vânzări la acest capitol au fost înregistrate în zonele de periferie, aparţinând investitorilor privaţi. Tocmai din acest motiv, preţurile în aceste zone au scăzut doar cu 3-4%, fiind aplicate preţuri de cel mult 665 euro/metru pătrat.
Apartamente noi, doar în centru
Cele mai bune vânzări la apartamentele noi s-au înregistrat în centrul oraşului, ele având preţuri de 700 euro/metru pătrat, cu 6% mai mici faţă de 2009.
Pe de altă parte, se mai arată în analiza Darian DRS, apartamentele noi din diferite cartiere ale municipiului Satu Mare, cum ar fi Solidarităţii, unde sunt cele mai mici preţuri din oraş, se vând la 525 euro/metru pătrat. Aici, din cauza vânzărilor slabe, preţurile au scăzut cu 9%. Diferenţele de scăderi ale preţurilor se datorează faptului că persoanele care cumpără apartamente de tip rezidenţial preferă zonele centrale, iar proprietarii şi investitorii nu sunt nevoiţi să scadă atât de mult preţurile.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite