Satu Mare, judeţ de tranzit pentru traficanţii de sirieni. Liderii grupării destructurate de DIICOT locuiesc în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DIICOT a destructurat o reţea de traficanţi de sirieni. Nouă dintre membrii grupării acţionau în judeţul Satu Mare. Sirienii erau preluaţi de traficanţi din Bucureşti, după care erau scoşi ilegal din ţară prin vama Petea şi transportaţi în Austria sau Ungaria.

Tot mai multe grupări infracţionale care se ocupă cu recrutarea şi transportul migranţilor prin judeţul Satu Mare cu scopul de a ieşi din ţară prin Vama Petea sau Urziceni au fost destructurate începând cu mijlocul anului 2014 de autorităţi, iar de atunci valul de migranţi la graniţa cu România este tot mai mare. 

Miercuri, procuroprii DIICOT au făcut publice alte informaţii care subliniază faptul că judeţul Satu Mare este preferat de călăuze pentru a-i scoate pe migranţi din ţară. Unul dintre liderii celei mai noi grupări infracţionale destructurată de DIICOT este Badel Alias, zis ”Khider”, cetăţean german de origine irakiană. 

"Menţionăm că, la data de 30.09.2013, Tribunalului Bucureşti a dispus arestarea preventivă în lipsă a inculpatului Badel Alias, iar ulterior, la data de 10.07.2015, inculpatul a fost extrădat din Germania în România, în baza mandatului european de arestare emis la data de 06.08.2014. S-a reţinut că, în perioada aprilie – august 2013, inculpatul Alias Badel, cetăţean german de origine irakiană, a coordonat mai multe grupuri de migranţi de naţionalitate siriană, în scopul trecerii frauduloase a frontierei din Republica Bulgaria în România, precum şi din România în Ungaria", se arată într-un comunicat de presă trimis de DIICOT

Investigaţiile autorităţilor române dezvăluie faptul că gruparea avea ramificaţii în toată ţara, dar şi în ţările unde trebuiau să ajungă migranţii. Inclusiv pe raza judeţului Satu Mare nouă membrii ai grupării acţionau pentru transportul acestora şi scoaterea ilegală din ţară. 

"Nouă membri şi-a desfăşurat activitatea infracţională pe raza judeţului Satu Mare, precum şi în statele de vest din Europa (Ungaria şi Austria). Sub coordonarea lui Khara Mohammed Mohammed, cei în cauză s-au ocupat cu preluarea migranţilor din municipiul Bucureşti, cu scoaterea ilegală a acestora prin zona de competenţă a S.P.F. Petea, judeţul Satu Mare, iar ulterior cu transportarea până în Viena-Austria", se menţionează în comunicatul de presă. 

Călăuze de origine română

Procurorii au stabilit faptul că din grupul infracţional făceau parte şi câţiva cetăţeni români care aveau rolul de călăuze. "În luna mai 2013, Alias Badel împreună cu inculpaţii Dragă Paraschiv, zis „Rici”, Dragă Gheorghe, Coteanu Nicuşor Adrian şi Măgureanu Răzvan-Iulian au organizat scoaterea ilegală din România a unui grup format din patru cetăţeni sirieni, care au fost depistaţi în data de 11.05.2013, la punctul de frontieră Cenad, jud. Timiş, ascunşi într-un mijloc de transport ", precizează DIICOT. 

Membrii grupării îi ascundeau pe migranţi în încărcătura tir-urilor care tranzitau judeţele Timiş sau Satu Mare pentru a ieşi din ţară prin vămile de aici. Pentru constituirea grupului infracţional şi pentru trafic de migranţi, procurorii au dispus marţi, 1 septembrie, trimiterea în judecată a membrilor grupului. 

"La data de 01.09.2015, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: Badel Alias, zis ”Khider”, cetăţean german de origine irakiană, în stare de arest preventiv, Dragă Paraschiv, zis ”Rici, Riciu”, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi, Măgureanu Răzvan Iulian, Coteanu Nicuşor Adrian şi Dragă Gheorghe, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi", se precizează în comunicatul trimis de DIICOT. 

Vă mai recomandăm:

Imigranţii protestează în faţa gării din Budapesta pentru a ajunge în Germania unde sunt bine primiţi

Europol: Traficanţii de persoane şi-au deschis birouri în ţările cu mulţi imigranţi

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite