Imigranţii protestează în faţa gării din Budapesta pentru a ajunge în Germania unde sunt bine primiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numeroşi imigranţi au protestat miercuri în faţa gării Keleti din Budapesta, în condiţiile în care autorităţile ungare continuă să le blocheze accesul în trenurile internaţionale. Oamenii vor să ajungă în Germania unde au aflat că sunt trataţi bine.

Toate punctele de acces în gară sunt păzite de poliţie, pentru a bloca intrarea imigranţilor. Circulaţia trenurilor se desfăşoară în condiţii normale, dar numai pasagerii obişnuiţi sunt lăsaţi să urce.

Piaţa din faţa gării şi zonele înconjurătoare sunt pline de imigranţi. Aproximativ o sută dintre aceştia au protestat, scandând "Siria", "Germania" şi "ONU".

Aproximativ 100 de imigranţi au protestat de asemenea pe şine la gara Kobanya-Kispest din Budapesta, determinând intervenţia poliţiei. Aceştia se opun încercării autorităţilor de a-i urca într-un tren către Debrecen, unde ar urma să fie duşi la un centru de recepţie pentru imigranţi.

Solicitanţii de azil care au depus o cerere în acest sens se pot deplasa liber prin Ungaria, potrivit unui comunicat al poliţiei (ORFK). Ei trebuie însă să se prezinte la un centru de recepţie în termen de 24 de ore, pentru examinarea cererii lor, precizează comunicatul.

Nemţii îi copleşesc cu ajutoare pe refugiaţi 

Dar cei mai mulţi vor să ajungă în Germania, unde autorităţile şi populaţia s-au mobilizat pentru a-i primi. Oficialii din landul Bavaria, din sudul Germaniei, a făcut apel la ajutor din partea restului ţării, după ce a devenit un punct major de sosire a imigranţilor din Orientul Mijlociu şi Africa în Europa, relatează DPA în pagina electronică.

Chiar dacă Germania se aştepta să primească aproximativ 800.000 de imigranţi anul acesta, sosirea în număr atât de mare a fost un şoc. "Bavaria nu poate face faţă singură", a declarat ministrul Afacerilor sociale din acest land, Emilia Mueller. "Numărul solicitanţilor de azil care sosesc explodează", a adăugat ea.

Ministrul a precizat că aproximativ 2.000 de imigranţi soseau zilnic în landul Bavaria în ultima perioadă, dar de câteva zile numai în oraşul Munchen sosesc circa 1.500 zilnic. Autorităţile deja depun eforturi pentru a distribui imigranţii în tot landul Bavaria, pentru a împărţi costurile.

Landul Baden-Wuerttemberg a promis deja că va ajuta, iar autorităţile discută cu oficialii companiei feroviare pentru a vedea ce opţiuni există pentru a le permite imigranţilor să călătorească de la început spre alte părţi ale Germaniei.

image

Ministrul german al Muncii, Andrea Nahles, a precizat că din cauza valului de imigranţi sunt necesare mai multe fonduri pentru programe sociale şi de integrare a acestora în câmpul muncii. Ea a cerut între 1,8 şi 3,3 miliarde de euro în plus pentru astfel de cheltuieli, precizând că suma necesară până în 2019 s-ar putea ridica la şapte miliarde de euro.

Ministrul a apreciat că Germania ar putea beneficia de pe urma numărului mare de imigranţi, integrându-i în câmpul muncii. "Ei sunt plini de motivaţie şi au nevoie să muncească", a declarat ea.

Poliţia din Munchen s-a declarat impresionată de cantitatea mare de alimente, apă şi alte provizii donate de localnici, în condiţiile în care mii de refugiaţi au sosit cu trenurile din Ungaria în capitala Bavariei, relatează site-ul TheLocal.de.

Poliţia a scris pe Twitter, marţi după-amiază, că este "copleşită" de donaţiile făcute la principala gară din Munchen, unde numeroşi refugiaţi au ajuns epuizaţi sau având nevoie de îngrijiri medicale, după zile sau săptămâni de călătorit.

"Suntem copleşiţi de numeroasele donaţii făcute de locuitorii din Munchen pentru refugiaţi la gara principală. Vă rugăm nu mai aduceţi alte lucruri", a scris poliţia.

Anterior, poliţia făcuse apel la localnici să doneze mâncare, apă, alimente pentru bebeluşi, scutece şi alte provizii.

Sute de persoane stăteau în gară, epuizate în urma călătoriei, potrivit publicaţiei Munchener Merkur, în timp ce poliţiştii şi pompierii le ofereau mâncare, apă şi ajutor medical.

Un purtător de cuvânt al gării principale din Munchen a declarat că atmosfera era între "calm şi euforie", numeroşi refugiaţi strigând la sosire "Mulţumim, Germania" sau "Te iubim, Germania".

Site ce îi ajută pe refugiaţi să-şi găsească o locuinţă

Un cuplu din Berlin a înfiinţat un site care îi ajută pe refugiaţi să îşi găsească o locuinţă. Platforma online, care se numeşte Refugees Welcome, a ajutat până acum 124 de persoane să îşi găsească o cameră în locuinţa unor nemţi sau austrieci, scrie Newsweek.

Jonas Kakoschke şi Mareike Geiling, au declarat, pentru postul de radio american NPR, că speră să ajute mai multe persoane din cele 200.000 care au aplicat pentru azil în Germania.

„Nu ne place ideea ca aceşti oameni să stea în locuri alături de foarte multe alte persoane. Mulţi azilanţi trebuie să stea acolo ani întregi... nefăcând nimic, pentru că nu au voie să facă ceva", a subliniat Kakoschke.

Până acum site-ul a primit 400 de aplicaţii de la refugiaţi, iar cei doi tineri susţin că proiectul lor îi ajută nu numai să îşi găsească o locuinţă, ci şi să înveţe limba ţării în care se află şi să se acomodeze mai bine la noul mediu.

Cei care îşi pun casa la dispoziţie pentru imigranţi trebuie să le ofere propria cameră, nu o încăpere comună, cum ar fi sufrageria. Refugiaţii contribuie la chirie şi plata utilităţilor, însă se bazează pe donaţii pentru a strânge aceşti bani.

Oficialii se aşteaptă însă la noi sosiri zilele următoare. Autorităţile din Salzburg, Austria, au anunţat că 2.000 de imigranţi se îndreaptă spre Germania după ce şi-au petrecut noaptea în gara de acolo. La Budapesta, oficialii au blocat accesul imigranţilor în gara Keleti, 5.000 de persoane fiind astfel împiedicate să plece. În Cehia, 200 de imigranţi care se îndreptau spre Germania au fost daţi jos din trenuri.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite