Satu Mare: Campioni la tăiat pensii de boală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Satu Mare au tăiat cele mai multe pensii de boală acordate ilegal, potrivit statisticilor Casei Naţionale de Pensii. Datele oficiale arată că de la începutul anului 420 dintre cei 13.652 de pensionari de invaliditate verificaţi în Satu Mare şi-au pierdut dreptul la pensie.

În întreaga ţară au fost depensionate peste 3.800 de persoane, potrivit datelor furnizate de Casa Naţională de Pensii (CNP). Cele mai multe persoane care au rămas fără pensia de invaliditate de la începutul anului sunt din Satu Mare, susţin reprezentanţii CNP.
„Suntem judeţul cu cele mai multe depensionări pentru că suntem severi la revizuire. Ministerul Muncii ne-a solicitat să depensionăm cât mai mulţi posibil, iar noi asta vom face. Cei care nu beneficiază 100% legal de aceste pensii vor fi privaţi de venituri de către Institutul Naţional de Expertiză şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, la solicitarea naostră”, spune medicul Iustina Demian, şefa Comisiei de Expertiză şi Recuperarea Capacităţii de Muncă (CERCM) Satu Mare.
Alte 5.578 de dosare vor fi revizuite
Până la sfârşitul anului vor mai fi revizuite 5.578 de dosare de invaliditate în cele cinci comisii din judeţ, 3 la Satu Mare şi câte una la Carei şi Negreşti.
Varga Zoltan, de 54 de ani, are gradul III de invaliditate, iar Zabolai Miklos, de 53 de ani, gradul II. Amândoi sunt pensionari şi suferă de boli cardiace, ale coloanei vertebrale sau de encefalită şi speră că vor rămâne cu pensia.

image

„Sper să nu-mi ia pensia pentru că alt venit nu am. Nu pot lucra nimic, nici măcar în jurul casei. Din cauza encefalitei ameţesc des, iar problemele de la coloana vertebrală nu mă lasă să stau în picioare mult timp”, spune Varga Zoltan. „Dacă ne iau pensiile nu ştim ce ne facem. De lucru nu este, suntem bolnavi şi ajutoare nu primim de nicăieri”, se plânge şi Zaboli Miklos.
Statisticile Casei Judeţene de Pensii arată că în judeţ sunt 26.872 de pensionari de invaliditate. Dintre aceştia, 7.642 sunt nerevizuibili, beneficiind de acest tip de pensie fără a fi verificaţi anual, iar restul de 19.230 sunt verificaţi anual de experţi. „Este nevoie de aceste revizuiri pentru a reduce numărul pesionarilor care au obţinut aprobare la dosar pe nedrept, deşi sunt apţi pentru muncă”, spune Eugenia Sabou, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Satu Mare.
Persoanele care în urma revizuirii dosarelor rămân fără pensia de invaliditate vor putea beneficia de acest drept doar la împlinirea vârstei legale de pensionare.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite