Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare doreşte să reînvie comunismul. Cea mai înaltă clădire din Transilvania va găzdui un muzeu al perioadei de dinainte de ‘89

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul Administrativ din Satu Mare va găzdui un muzeu al comunismului. FOTO - Consiliul Judeţean Satu Mare
Palatul Administrativ din Satu Mare va găzdui un muzeu al comunismului. FOTO - Consiliul Judeţean Satu Mare

Instituţiile de cultură din subordinea Consiliului Judeţean Satu Mare vor amenaja un muzeu al comunismului în Palatul Administrativ, clădirea fiind considerată un simbol al epocii trecute.

Palatul Administrativ din Satu Mare este cea mai înaltă clădire din Transilvania şi una dintre cele mai înalte din ţară. Realizată în perioada vechiului regim, într-un anume stil arhitectonic specific în general ţărilor comuniste, clădirea naşte controverse cu privire la frumuseţea sa. A fost construit în perioada 1972-1984, lângă centrul vechi al municipiului Satu Mare, după proiectului arhitectului Nicolae Porumbescu din Iaşi şi are 15 etaje şi o înălţime de 97 de metri.

Tocmai acesta a fost şi motivul pentru care un muzeu al comunismului va fi amenajat în această clădire iar  o parte a expoziţiei va fi dedicată Palatului Administrativ, de la construirea lui până în zilele noastre.

Preşedintele CJ, Adrian Ştef, a anunţat că muzeul va fi amenajat în cursul acestui an şi va cuprinde, pe lângă un tur al clădirii, panouri informative despre perioada comunistă, numele foştilor conducători, şi momentele importante de la instaurarea comunismului, dispariţia partidelor politice, dispariţia comunismului.

Vizitatorii vor fi duşi cu liftul până la etajul al XV-lea, vor avea acces pe teresa de pe palat pentru paronama oraşului, după care vor coborî pe scări, unde vor fi expuse obiecte şi fragmente din ziarul vremii, Cronica Sătmăreană.

Ştef îi învită pe sătmărenii care au lucruri reprezentantive pentru regimul trecut să le expună. Dacă nu doresc să le doneze, aceştia le pot expune şi să le păstreze mai departe în proprietate. Coordonatorul acestui proiect este Felician Pop, urmând să fie realizat într-un parteneriat cu Centrul de Creaţie, Muzeul Judeţean şi Biblioteca Judeţeană.

Vă mai recomandam

După 25 de ani, dacă dorim să ne revedem viaţa sugrumată din Epoca de Aur: primul muzeu al comunismului din România, proiectat de un irlandez

Iohannis a vizitat arhivele Securităţii. Dosarul lui Vişinescu a ajuns în mâna preşedintelui

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite