După 25 de ani, dacă dorim să ne revedem viaţa sugrumată din Epoca de Aur: primul muzeu al comunismului din România, proiectat de un irlandez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La începutul acestei săptămâni a fost ales proiectul de realizare al primului muzeu al vieţii cotidiene în comunism din România. Muzeul va fi amenajat cu fonduri europene într-o hală dintr-o fostă uzină a ”Epocii de Aur” din Botoşani. Un irlandez s-a ocupat de proiectarea muzeului şi se anunţă a fi cea mai grandioasă expoziţie despre viaţa în comunism din toată Europa.

Pe 10 octombrie 2014, Asociaţia culturală Cultur Est şi Primăria municipiului Botoşani au lansat un concurs de proiecte privind realizarea  primului muzeu al vieţii cotidiene în comunism din România. Concursul s-a desfăşurat la Bucureşti în colaborare cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism ”Ion Mincu” din capitală. 

Primul muzeu al comunismului proiectat de un irlandez

Membrii asociaţiei culturale din Botoşani dar şi şefii de la Primărie doreau să găsească un proiect potrivit pentru a obţine finanţare de la Uniunea Europeană pentru construirea propriu-zisă a muzeului.

image

 Grupul de participanţi la concursul de proiecte, în centru irlandezul Arthur O Looney

La concursul anunţat prin intermediul organizaţiiilor de arhitecţi în toată Europa au participat 8 arhitecţi grupaţi în 5 echipe, printre care un irlandez, o daneză şi şase români. Juriul format din specialişti în arhitectură, un reprezentant al organizaţiei Cultur Est şi primarul Botoşaniului Ovidiu Portariuc au studiat proiectele expuse au deliberat pe 15 decembrie desemnându-l  câştigător pe irlandezul Arthur O’Looney. Acesta a lucrat la proiect în colaborare cu arhitecta Raluca Nedelcu. Proiectul s-a impus prin complexitate şi a fost considerat cel mai aproape de viziunea iniţiatorilor Muzeului Vieţii Cotidiene în Comunism.

Maşini Dacia, alimentare şi stat la cozi 

Muzeul va fi amplasat într-o hală industrială a unui fost CET din ”Epoca de Aur” şi are o suprafaţă de aproape 1.000 de metri pătraţi. Muzeul aşa cumşi l-a închipuit irlandezul va cuprinde săli de conferinţe, de proiecţie, de expoziţie dar şi zone ce imită structuri şi momente din viaţa cotidiană din comunism. 

De exemplu, muzeul va beneficia de o alimentară, restaurant , sală de clasă şi chiar o secţie dintr-o uzină. Pe ecreane mari vor rula filme despre ”Epoca de Aur”. Totodată vor fi expuse şi maşini Dacia, ARO , utilaje şi obiecte uzuale folosite de oamenii epocii comuniste. Reprezentanţii asociaţiei Cultur Est speră ca în 2015 cu acest proiect să poată găsi finanţarea europeană.

image

Proiectul final al Muzeului Vieţii Cotidiene în comunism de la Botoşani FOTO Constantin Iftime arhivă personală

”Pornind de la acest proiect câştigător, vom realiza realiza un studiu de fezabilitate în prima parte a  anului 2015. Acest lucru ne va fi de mare ajutor ca să găsim finanţări, fie în ţară, fie în străinătate, pe măsura anvergurii proiectului nostru, primul muzeu pe această temă din România”, spune Constantin Iftime preşedinte Cultur Est. Costurile având în vedere anvergura proiectului ar putea să ajungă şi la un 1 milion de euro. 

Proiect născut din nostalgii

Ideea de a fonda un muzeu al vieţii cotidiene în România a aparţinut scriitorilor Constantin Iftime şi Dan Lungu, directorul Muzeului Literaturii Române de la Iaşi. Proiectul s-ar fi născut dintr-o nostalgie, dar şi a unui vid expoziţional. Iniţiatorii proiectului spun că este o nostalgie a tinereţii, nu a vieţii în perioada comunistă. Şi asta în condiţiile în care mulţi români şi-au trăit o mare parte din viaţă în perioada comunistă. 

Totodată nicăieri în România nu a fost fondat un muzeu al vieţii cotidiene în comunism, expoziţii despre modul în care trăiau oamenii în comunism, ca o filă de istorie cu mare potenţial turistic, în special pentru occidentali. Dan lungu scriitorul ieşean, autor al romanului ”Sunt o babă comunistă” s- apaucat încă din anul 2012 să strângă exponate.

image

 scriitorul Dan Lungu FOTO botosaneanul.ro

”Deja am început să strâng obiecte pentru acest muzeu. În afară de obiecte sunt interesat de povestea lor , prin acel obiect intri într-o altă lume şi inevitabil, alături de poveşti şi emoţii. Este un muzeu despre viaţa oamenilor de atunci. Cum trăiau ei. Evenimentele istorice sunt cunoscute de majoritatea. Este o filă de istorie, că vrem sau nu. Totodată mulţi oameni din străinătate se interesează de aceea perioadă şi nu prea avem ce să le arătăm”, preciza Dan Lungu atunci când a lansat proiectul Muzeul Vieţii Cotidiene în Comunism în 2013. 

Totodată această viziune este susţinută şi de şefii Primăriei Botoşani, care pun la dispoziţie una dintre halele industriale rămase din ”Epoca de Aur” la CET-ul din oraş. Totodată se aşteaptă orice fel de donaţii de la populaţie, pentru a întregi expoziţia, care se anunţă a fi cea mai mare din Europa.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite